20 Φεβρουαρίου, 2024

Με κενά σε θρανία και έδρες, λόγω κορωνοϊού και γρίπης η επιστροφή μαθητών και εκπαιδευτικών στα σχολεία (vid)

Άδεια θρανία αλλά και σε πολλές περιπτώσεις και έδρες, ήταν η εικόνα που επικρατούσε το πρωί της Δευτέρας 8 Ιανουαρίου στα σχολεία με την επιστροφή μαθητών και εκπαιδευτικών στα σχολεία και του Ηρακλείου να γίνεται με απουσίες λόγω κορωνοϊού και γρίπης.

Αρκετοί είναι οι εκπαιδευτικοί που αυτή την περίοδο νοσούν, με αποτέλεσμα να απουσιάζουν από τα σχολεία, με την κάθε σχολική μονάδα να προσπαθεί να καλύψει όπως μπορεί τα κενά αυτά, με γονείς και εκπαιδευτικούς να ζητούν να βρεθεί λύση στο πρόβλημα ενώ παράλληλα, απευθύνουν αίτημα στην κυβέρνηση να ληφθεί μέριμνα για τις περιπτώσεις κενών σε εκπαιδευτικούς που φέρουν τον ιό της γρίπης ή του κορωνοϊού ώστε να μην χάνονται δεκάδες ώρες διδασκαλίας.

«Θα σταθούμε σε δυο σημεία. Πρώτον στο ότι βλέποντας την έξαρση τόσο της γρίπης όσο και του κορωνοϊού, είχαμε σταθεί στο ότι θα πρέπει να γίνονται δωρεάν τεστ και στα παιδιά και στους γονείς. Ήδη έχουμε ενημερωθεί ότι τις τελευταίες μέρες πολλοί εκπαιδευτικοί δεν βρέθηκαν στις θέσεις τους μετά τις γιορτές λόγω του ότι βρίσκονται σε διαδικασία ανάρρωσης κυρίως από covid για αυτό και ζητάμε να μπουν αναπληρωτές ώστε τα παιδιά να μην χάνουν το μάθημά τους. Υπάρχουν ασθενείς εκπαιδευτικοί και σε επίπεδο Πρωτοβάθμιας και σε επίπεδο Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Πρέπει το υπουργείο Παιδείας να έχει στη διάθεσή του αναπληρωτές εκπαιδευτικούς που θα τοποθετούνται σε τέτοιες έκτακτες περιπτώσεις. Σε πολλά σχολεία γνωρίζω ότι έχουν έρθει εντολές για τα μέτρα προστασίας, αλλά αυτό το οποίο σίγουρα επίσης ζητάμε είναι να δίδεται άδεια στον εκπαιδευτικό που νοσεί» τόνισε ο πρόεδρος του Νομαρχιακού τμήματος της ΑΔΕΔΥ, Δημήτρης Δερμιτζάκης, περιγράφοντας το πρόβλημα που σημειώνεται αυτό το διάστημα.

Δείτε το βίντεο:


Τι θα ισχύσει με τις απουσίες των μαθητών λόγω Covid-19

Δημοσιοποιήθηκε πάντως από το υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού η εγκύκλιος για το θέμα των απουσιών των μαθητών λόγω νόσησης από τον Covid-19. Όπως είχε προαναγγείλει ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης, αναφερόμενος στο εν λόγω θέμα «με απόφαση του οικείου Συλλόγου Διδασκόντων/ουσών των σχολικών μονάδων, καταχωρίζονται αλλά δεν προσμετρώνται οι απουσίες από τα μαθήματα μαθητών/τριών έως πέντε (5) εργάσιμων ημερών, που οφείλονται στη νόσηση από κορωνοϊό COVID-19, για το σχολικό έτος 2023-24. Η απόφαση αυτή εκδίδεται κατόπιν αιτήσεως των γονέων/κηδεμόνων των μαθητών/τριών ή των ιδίων αν είναι ενήλικοι/ες, μαζί με την οποία προσκομίζεται σχετική υπεύθυνη δήλωση της παρ. 4 του άρθρου 8 του ν. 1599/1986, επιδεικνυόμενου ταυτόχρονα θετικού ελέγχου με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού COVID-19 (rapid test) ή μοριακού ελέγχου (PCR)».

Αντίστοιχα, μέτρα για τον περιορισμό των λοιμώξεων στα σχολεία συστήνει και ο ΕΟΔΥ, τα οποία περιλαμβάνουν:
• Τακτικό πλύσιμο των χεριών
• Όταν τα χέρια είναι εμφανώς λερωμένα (σαπούνι και νερό)
• Πριν και μετά: Την προετοιμασία ή χορήγηση γεύματος, το γεύμα, τη χρήση της τουαλέτας
• Το πλύσιμο των χεριών με υγρό σαπούνι και νερό, για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, θα ακολουθείται από προσεκτικό στέγνωμα με χάρτινες χειροπετσέτες μιας χρήσης και απόρριψή τους στους κάδους απορριμμάτων.
• Εναλλακτικά, συστήνεται η εφαρμογή αλκοολούχου αντισηπτικού διαλύματος.
• Καλός αερισμός των εσωτερικών χώρων διδασκαλίας. Συστήνεται να ανοίγονται τα παράθυρα τακτικά για τη βελτίωση του αερισμού.
• Αποφυγή ανεπαρκώς αεριζόμενων χώρων με συνωστισμό ατόμων (π.χ. διάδρομοι, σκάλες, χρήση ασανσέρ).
• Αποφυγή συγκεντρώσεων πολλών ατόμων – τήρηση φυσικών αποστάσεων.
• Αποφυγή αγγίγματος προσώπου, μύτης, ματιών και στόματος και πλύσιμο των χεριών καλά πριν και μετά από αυτό.
• Βήχας ή φτέρνισμα στον αγκώνα ή σε χαρτομάντιλο. Αν χρησιμοποιηθεί χαρτομάντιλο, θα πρέπει να πεταχτεί προσεκτικά μετά από μία μόνο χρήση και να ακολουθήσει πλύσιμο των χεριών.
• Εάν κάποιος/α μαθητής/τρια παρουσιάζει συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού (πονόλαιμο, βήχα, καταρροή) ή έχει θετικό αποτέλεσμα εργαστηριακού ελέγχου για αναπνευστικό παθογόνο όπως SARS-CoV-2, ιό γρίπης ή RSV, συστήνεται να παραμένει στο σπίτι και να περιορίσει τις επαφές του με άλλα άτομα.
• Η παραμονή στο σπίτι συστήνεται μέχρι την υποχώρηση ή βελτίωση των συμπτωμάτων και την ολοκλήρωση τουλάχιστον 24 ωρών από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού (χωρίς τη λήψη αντιπυρετικών σκευασμάτων).