19 Οκτωβρίου, 2024

Με έργα €370 εκατ. το σχέδιο ανάπτυξης της Ζακύνθου

Κυβερνητικό κλιμάκιο βρέθηκε χθες στη Ζάκυνθο στο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής για την Περιφερειακή και Τοπική Ανάπτυξη, όπου παρουσίασαν το Τοπικό Σχέδιο Ανάπτυξης της Ζακύνθου που περιλαμβάνει κρίσιμα έργα, ύψους 370 εκατ. ευρώ, αλλά και πλήθος μικρότερων παρεμβάσεων, ενώ ανακοινώθηκε από τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ, Θ.Κοντογεώργη η «παραχώρηση της διαχείρισης του Ναυαγίου στο Δήμο Ζακύνθου».

 
Στο κυβερνητικό κλιμάκιο που βρέθηκε στη Ζάκυνθο συμμετείχαν οι Ν. Παπαθανάσης, αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών, Θ. Κοντογεώργης, υφυπουργός στον πρωθυπουργό, Β. Σπανάκης, υφυπουργός Εσωτερικών, Μ. Θεμιστοκλέους, υφυπουργός Υγείας, Χ. Κέλλας, υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Ε. Μπακογιάννης, γγ Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, Μ. Γραφάκος, γγ Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, Β. Κυριαζόπουλος, γγ Ναυτιλίας και Λιμένων, Γ. Διδασκάλου, γγ Πολιτισμού, Β. Κουτσούκου, γγ Τουριστικής Πολιτικής, Δ. Πολίτης, διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ και Γ. Στεργίου, πρόεδρος της ΕΥΔΑΠ.
 
Σε σύσκεψη του κυβερνητικού κλιμακίου με όλους τους παραγωγικούς φορείς της Ζακύνθου, στο Πνευματικό Κέντρο του νησιού έγιναν ανακοινώσεις και τοποθετήσεις επί του συνόλου του κυβερνητικού έργου σε προβλήματα που αφορούν τον νομό Ζακύνθου και ιδιαίτερα σε ένα πλέγμα θεμάτων όπως αυτά των χρηματοδοτήσεων, του λιμανιού, του Ναυαγίου, των αποχετευτικών δικτύων, των απορριμμάτων, τα αγροτικά, του Νοσοκομείου, της δημόσιας περιουσίας, τα πολεοδομικά και της πολιτιστικής κληρονομιάς.
 
«Στο Δήμο Ζακύνθου παραχωρείται από την κυβέρνηση η διαχείριση του Ναυαγίου» ανακοίνωσε ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Θ. Κοντογεώργης ενώ στη συνέχεια πρόσθεσε ότι «τα έσοδα από την τουριστική αξιοποίηση του Ναυαγίου θα επιστρέφονται κατά το μεγαλύτερο μέρος στον Δήμο, ενώ ένα μικρότερο μέρος θα αποδίδεται στον ΟΦΥΠΕΚΑ και στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Την ωρίμαση του έργου έχει αναλάβει το ΤΑΙΠΕΔ το οποίο προχωρά ήδη τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις, ώστε να ξεκινήσει η υλοποίηση των έργων αποκατάστασης στις αρχές του νέου έτους».
 
Από τον υφυπουργό Εσωτερικών Β. Σπανάκη ανακοινώθηκαν μια σειρά από χρηματοδοτήσεις για έργα και παρεμβάσεις του Δήμου, συνολικού ύψους 20 εκατ. ευρώ. Για τον λιμένα Ζακύνθου ανακοινώθηκε από τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΤΑΙΠΕΔ, Δ. Πολίτη, η εξασφάλιση της χρηματοδότησης για τα έργα εκβάθυνσης του τα οποία ξεκινούν άμεσα. Το ΤΑΙΠΕΔ έχει αναλάβει την επικαιροποίηση του Master Plan καθώς και την Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) που είναι πλέον απαραίτητη για την έγκριση του Πλάνου Χωροθέτησης και Ανάπτυξης Λιμένα. Ανακοινώθηκε, μάλιστα, η υποβολή αδειοδοτικού αιτήματος για πλωτή μαρίνα, η οποία θα είναι διαθέσιμη το καλοκαίρι.
 
Από τον Μ. Θεμιστοκλέους ανακοινώθηκε η προκήρυξη θέσεων ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού για το Νοσοκομείο Ζακύνθου και από τον Χ. Κέλλα ανακοινώθηκε η αποδέσμευση των αγροτικών συνεταιρισμών από τις δεσμεύσεις των "κόκκινων δανείων" του παρελθόντος, με την απόδοση των δεσμευμένων ΑΦΜ στους συνεταιριστές και η έκδοση άδειας λειτουργίας νέων σφαγείων στον Δήμο που θα επιτρέψει στον τελευταίο να προχωρήσει στην άμεση προκήρυξη τους. Εκ μέρους των τοπικών αρχών καλωσόρισαν τους εκπροσώπους της κυβέρνησης ο βουλευτής Δ. Ακτύπης, ο δήμαρχος Γ. Στασινόπουλος και ο περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Γ. Τρεπεκλής.
 
Στις ομιλίες τους ο βουλευτής Δ. Ακτύπης υπεραμύνθηκε των προσπαθειών που γίνονται τα τελευταία χρόνια να επιλυθούν τα προβλήματα των τελευταίων δεκαετιών και ευχαρίστησε τον κ. Κοντογεώργη για τον συντονισμό και την οργάνωση της αποστολής του κυβερνητικού κλιμακίου.
 
Με ανάλογο τρόπο τοποθετήθηκε και ο δήμαρχος Ζακύνθου ενώ ο περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων ανακοίνωσε την εκκίνηση των εργασιών για τη δημιουργία του εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων στο Λίβα.
 
Πάνω στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων ο γενικός γραμματέας Μ. Γραφάκος, παρουσίασε το συνολικό σχέδιο για τη διαχείριση των απορριμμάτων με την υλοποίηση σημαντικών έργων που είναι ήδη σε εξέλιξη.
 
Τις μελέτες για τη διαχείριση των υδάτων εκπονεί η ΕΥΔΑΠ και μετά την ολοκλήρωσή τους θα προκύψει το εκτιμώμενο κόστος των παρεμβάσεων. Ο κ. Στεργίου, πρόεδρος της ΕΥΔΑΠ αναφέρθηκε στην αναβάθμιση της λειτουργίας του Βιολογικού και στον περιορισμό των προβλημάτων στο ποτάμι του Αγίου Χαραλάμπη για να προσθέσει ότι στην περιοχή του Τσιλιβή θα χρειαστεί η δημιουργία μιας νέας μονάδας βιολόγησης λυμάτων. Ο Βιολογικός είχε χτυπήσει κόκκινο από τον Ιανουάριο του 2024 επισήμανε ο ομιλητής.