19 Οκτωβρίου, 2024

Με Επιτυχία η εκδήλωση “Το Παιδί, ο κόσμος μας: Τα παιδιά του πολέμου” στο Stelios Foundation Conference Hall

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 16/10/2024 στο Stelios Foundation Conference Hall η εκδήλωση του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου με θέμα “Το παιδί, ο κόσμος μας. Τα παιδιά του πολέμου”. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Stelios Philanthropic Foundation και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου της Ελλάδας.

Μεταξύ άλλων την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους και την ενεργή συμμετοχή τους οι: Τσιπίδης Δημήτριος, Αντιστράτηγος ε.α., Διευθυντής Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νίκου Παναγιωτόπουλου, Ζέττα Μακρή Υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Μαρία Ευθυμίου Ομ. Καθηγήτρια ΕΚΠΑ, Λουκάς Ξενοφώντος Υπεύθυνος Εκπαιδευτικών Θεμάτων Πρεσβείας Κύπρου στην Αθήνα, Μιχάλης Βιολάρης μουσικός – συνθέτης, Γιώργος Συλλούρης Πρόεδρος Ο.Κ.Ο.Ε., Δημήτρης Μανιατάκης και Ελένη Ταγωνίδη – Μανιατάκη από το Μανιατάκειον Ίδρυμα, Κωνσταντίνα Καραμέρη του Stelios Foiundation Conference Hall, Μανώλης Καραντίνης μουσικός (μπουζούκι), Θάνος Γκιουλετζής μουσικός (βιολί), Αχιλλέας Σοφούδης μουσικός (πιάνο, πλήκτρα), Βασιλεία Τζίνα (ερμηνεύτρια), Γιάννης Ρουκάς οικονομολόγος, μουσικός (ερμηνεία), Δημοτικό Σχολείο Παλαιομονάστηρου Τρικάλων, Δημοτικό Σχολείο Απόστολου Λουκά Λευκωσία Κύπρος, Ειρήνη Προκοπίου εκπαιδευτικός, Χρήστος Ντικμπασάνης ποιητής, θεολόγος, Ιωάννης Κοκκάρης ποιητής, ζωγράφος, Πόπη Μαλαχία Διατροφολόγος και πολλοί άλλοι εκλεκτοί καλεσμένοι, άνθρωποι των γραμμάτων, των τεχνών, του πολιτισμού και των συναφών επιστημών από Ελλάδα, Κύπρο και εξωτερικό.

Με μεγάλη συγκίνηση συναντηθήκαμε φίλοι, μέλη, συνεργάτες και υποστηρικτές του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου για να φωτίσουμε τις ιστορίες των παιδιών που έχουν γνωρίσει την τραγωδία του πολέμου, αλλά και για να εκφράσουμε, μέσα από την ποίηση, την τέχνη και τον διάλογο, τη συλλογική μας ευαισθησία και τον ανθρωπισμό μας. Η εκδήλωση αυτή αποτελεί ύμνο στη δύναμη των παιδιών να ονειρεύονται, να ελπίζουν και να αντέχουν, ακόμα και στις πιο δύσκολες συνθήκες. Μέσα από τις ομιλίες, τις εισηγήσεις, και την παρουσίαση της Ανθολογίας Ποίησης, τιμούμε τη φωνή αυτών των παιδιών και επιδιώκουμε να συμβάλλουμε στην αφύπνιση της κοινωνίας μας, ώστε να διεκδικήσουμε έναν κόσμο ειρήνης, αλληλεγγύης και δικαιοσύνης. Η εκδήλωση «Το Παιδί, ο Κόσμος Μας: Τα Παιδιά του Πολέμου» του ΣΠΕΚ αναδεικνύει τις τραγικές επιπτώσεις του πολέμου στις ζωές των παιδιών και ευαισθητοποιεί το κοινό για την ανάγκη προστασίας τους. Μέσα από καλλιτεχνικές και πολιτιστικές δράσεις, προωθεί την αλληλεγγύη και τον ανθρωπισμό. Τιμά τον πολιτισμό, την παιδεία και τον ανθρωπισμό. Είμαστε ευγνώμονες στο Stelios Philanthropic Foundation – Stelios Foundation Conference Hall για τη υποστήριξη και στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου για την αιγίδα. Δημιουργικά συνεχίζουμε με ποιότητα και σεβασμό για τον πολιτισμό και τον άνθρωπο!

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν και τιμήθηκαν οι 189 διακριθέντες και οι 4 αριστεύσαντες του 12ου Διαγωνισμού Ποίησης και Πεζόμορφου Στοχασμού του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου με τίτλο “Παιδί δικό μας… γράφουμε για τα παιδιά του πολέμου”. Προβλήθηκαν βίντεο και αφιερώματα. Ακολούθησε η εισαγωγική τοποθέτηση της Ζέττας Μακρή, Υφυπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων & Αθλητισμού της Ελλάδας. Έπειτα έλαβε χώρα η απονομή του βραβείου “Κλεις του Πολιτισμού” στους: Νίκο Παναγιωτόπουλο, Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου της Ελλάδας, Sir Στέλιος Χατζηιωάννου, Επιχειρηματία – Ευεργέτη, Μαρία Ευθυμίου, Ομότιμη Καθηγήτρια Ιστορίας ΕΚΠΑ και Μιχάλη Βιολάρη, Συνθέτη – Ερμηνευτή.

Η εκδήλωση επισφραγίστηκε με Μουσική Συναυλία αφιερωμένη στη μνήμη του Μίμη Πλέσσα με τους εκλεκτούς μουσικούς: Μ. Καραντίνη (μπουζούκι), Θ. Γκιουλετζή (βιολί), Α. Σοφούδη (πιάνο), Β. Τζίνα (ερμηνεία), Ι. Ρουκά (ερμηνεία). Τέλος, ακολούθησε cocktail. Η καλή μουσική και οι ποιοτικοί στίχοι έχουν βαθιά επίδραση στην ψυχοσύνθεση των παιδιών και νέων, λειτουργώντας ως μέσα διαπαιδαγώγησης και συναισθηματικής έκφρασης. Μέσα από τη μουσική, τα παιδιά αναπτύσσουν τη συναισθηματική τους νοημοσύνη και μαθαίνουν να διαχειρίζονται τον εσωτερικό τους κόσμο. Η μουσική, είναι ένα εξαιρετικά ισχυρό εργαλείο που διαπαιδαγωγεί, καλλιεργεί την ψυχή και προσφέρει ανακούφιση από τον πόνο, ειδικά όταν τα παιδιά, τα νιάτα αντιμετωπίζουν προκλήσεις στη ζωή τους. Ο Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου παρουσίασε ένα μουσικό αφιέρωμα σε σπουδαία τραγούδια Ελλήνων συνθετών και ποιητών, το οποίο ταξίδεψε το κοινό συνδυάζοντας μελωδίες και στίχους που σημάδεψαν γενιές.