16 Οκτωβρίου, 2024

Με δύο εκδηλώσεις ο Δήμος Κορδελιού – Ευόσμου τίμησε τους ήρωες του Μακεδονικού Αγώνα (pics)

Τον ευκλεή αγώνα και τη θυσία των ηρώων του Μακεδονικού Αγώνα, ο οποίος συνέβαλε τα μέγιστα για να αποφευχθεί ο εκβουλγαρισμός της Μακεδονίας, τίμησε με δύο σεμνές τελετές ο Δήμος Κορδελιού – Ευόσμου, στις δύο δημοτικές ενότητές του, αυτήν του Ευόσμου και εκείνη του Ελευθερίου – Κορδελιού. Ειδικότερα, στο Ελευθέριο – Κορδελιό η δοξολογία τελέστηκε στον ιερό ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος και αμέσως μετά εκφωνήθηκε ο πανηγυρικός της ημέρας.

Στη συνέχεια, με πομπή οι παρευρισκόμενοι έφτασαν στο άγαλμα του Παύλου Μελά, όπου τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση, ενώ η φιλαρμονική μπάντα του δήμου έπαιξε το εμβατήριο της Μακεδονίας. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από το δήμαρχο Κορδελιού – Ευόσμου, Λευτέρη Αλεξανδρίδη, την περιφερειακή σύμβουλο Κεντρικής Μακεδονίας, Όλια Βασιλάκη Καρόζη, την αντιδήμαρχο Παιδείας Κορδελιού – Ευόσμου, Σύμινα Καλού, τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, τον πολιτευτή της Ελληνικής Λύσης, Γιώργο Κομνηνό, την πρόεδρο της Δημοτικής Ενότητας Ελευθερίου – Κορδελιού, Έφη Καπνοπούλου, μαθητές σχολείων και τον εκπρόσωπο του Πολιτιστικού Συλλόγου Βορείου Ελλάδος «Αλέξανδρος».

Η εκδήλωση μνήμης και τιμής ολοκληρώθηκε με ενός λεπτού σιγή, τον Εθνικό Ύμνο και παραδοσιακά τραγούδια για τον Παύλο Μελά και τη Μακεδονία από μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Βορείου Ελλάδος.
 
Στον Εύοσμο η δοξολογία τελέστηκε στον ιερό ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Στο ηρώο της πλατείας έγινε επιμνημόσυνη δέηση, εκφωνήθηκε ο πανηγυρικός της ημέρας και αποδόθηκε το εμβατήριο της Μακεδονίας. Στεφάνι κατέθεσαν ο βουλευτής Κιλκίς του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Πέτρος Παππάς, ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Κορδελιού – Ευόσμου, Γιώργος Μαξούρας, ο πρόεδρος της Δημοτικής Ενότητας Ευόσμου, Παναγιώτης Χερκελετζής, εκπρόσωπος του Συλλόγου Μικρασιατών Ευόσμου και εκπρόσωπος του Συλλόγου “Πήγασος” Δυτικής Μακεδονίας.

«Με τον Μακεδονικό Αγώνα αντιμετωπίστηκε ο κίνδυνος εκβουλγαρισμού της Μακεδονίας μας και τέθηκε ο θεμέλιος λίθος, ώστε λίγα χρόνια αργότερα, με τους Βαλκανικούς Πολέμους, η περιοχή μας να αποτινάξει τον τουρκικό ζυγό. Τιμούμε τους ήρωες που έδωσαν το αίμα τους για την πατρίδα, τιμούμε όσους πολέμησαν γενναία, για να απολαμβάνουμε όλοι εμείς σήμερα το αγαθό της ελευθερίας. Ο Μακεδονικός Αγώνας αποτελεί μία από τις πιο λαμπρές σελίδες της ένδοξης ελληνικής ιστορίας», σημείωσε ο δήμαρχος Κορδελιού – Ευόσμου, Λευτέρης Αλεξανδρίδης.

Δείτε φωτογραφίες απο τις εκδηλώσεις: