Μαζικοί έλεγχοι σε όλες τις παραλίες της χώρας, με αιχμή εκείνες που βρίσκονται στα νησιά των Κυκλάδων, των Δωδεκανήσων, στην Κρήτη και στην Αττική, από μεικτά κλιμάκια υπαλλήλων θα πραγματοποιηθούν καθ’ όλη τη διάρκεια του Αυγούστου μετά από την εντολή που έδωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης.
Σύμφωνα με την Real, στόχος είναι η διασφάλιση της τήρησης των όρων που προβλέπονται στις συμβάσεις παραχώρησης και η επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων στους παραβάτες. Ειδικό ρόλο αναλαμβάνει η νέα γενική γραμματέας Δημόσιας Περιουσίας Νίκη Κόλλια, η οποία θα βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τις αρμόδιες κτηματικές υπηρεσίες, προκειμένου να έχει συνολική εικόνα για τη διενέργεια των ελέγχων. Λόγω έλλειψης προσωπικού στις κτηματικές υπηρεσίες, κυρίως της νησιωτικής χώρας, θα υπάρξει μετακίνηση υπαλλήλων από άλλες κτηματικές υπηρεσίες του Δημοσίου σε εκείνες των νησιών, ώστε να γίνουν αποτελεσματικότεροι έλεγχοι. Σύμφωνα με τον Κ. Χατζηδάκη, οι έλεγχοι, είτε αυτεπάγγελτα είτε ύστερα από καταγγελίες που υποβάλλουν οι πολίτες, θα ενταθούν κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου, προκειμένου να γίνονται σεβαστοί οι όροι των συμβάσεων που έχουν υπογραφεί με τις επιχειρήσεις, να διασφαλίζεται η πρόσβαση των πολιτών στις παραλίες σύμφωνα με τους κανόνες του Συντάγματος και να προστατεύεται η εικόνα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.
Σημειώνεται πως στο πλαίσιο των ελέγχων που ήδη διεξάγονται και ύστερα από τις καταγγελίες που υπεβλήθησαν για τη Μικρή και τη Μεγάλη Σάντα της Πάρου, στελέχη της Κτηματικής Υπηρεσίας Σύρου έκαναν αυτοψίες το διάστημα 21-24 Ιουλίου και διαπίστωσαν σημαντικές παραβάσεις, ενώ προχώρησαν άμεσα στην έκδοση πρωτοκόλλων απομάκρυνσης τριών επιχειρήσεων από αυτές.
«Σε κάθε περίπτωση, απόφασή μας είναι να τηρηθεί η νομιμότητα στις παραχωρημένες από το Δημόσιο παραλίες και να τηρηθούν στο ακέραιο οι συμβάσεις που έχουν υπογραφεί. Κάθε παραβίαση της νομιμότητας θα μας βρει απέναντι», δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.
Τις εξελίξεις γύρω από τις παραβάσεις που καταγράφονται εσχάτως σε παραλίες ανά την Ελλάδα παρακολουθεί στενά και το υπουργείο Τουρισμού, το οποίο, ωστόσο, δεν μπορεί να επιβάλει κάποιο διοικητικό πρόστιμο, με δεδομένο ότι είναι αρμόδιο μόνο για την τήρηση των τεχνικών και λειτουργικών προδιαγραφών εντός των τουριστικών καταλυμάτων. Η τήρηση της χρήσης του αιγιαλού, όπως επισημαίνουν πηγές του υπουργείου, είναι αρμοδιότητα των δήμων, της Εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ) και των κτηματικών υπηρεσιών του Δημοσίου, αναλόγως με τις συμβάσεις που έχουν υπογραφεί με τους ιδιώτες που εκμεταλλεύονται τον αιγιαλό και τη ζώνη του αιγιαλού.
Αντιδράσεις
Μεγάλες διαστάσεις λαμβάνει τις τελευταίες ημέρες το «κίνημα της πετσέτας», καθώς έχουν προκληθεί αλυσιδωτές αντιδράσεις από την Κίνηση Πολιτών για Ελεύθερες Παραλίες, η οποία ξεκίνησε από την Πάρο και σταδιακά έχει εξαπλωθεί και σε άλλα νησιά των Κυκλάδων.
Μετά την εισαγγελική παρέμβαση του Αρείου Πάγου, πολίτες καταγγέλλουν ότι ιδιοκτήτες beach bars τούς απαγορεύουν να βάλουν πετσέτες ακόμα και στο τμήμα της παραλίας που δεν τους έχει παραχωρηθεί προς εκμετάλλευση, ενώ, όπως ισχυρίζονται, εμφανίζονται μέχρι και σωματοφύλακες που κάνουν bullying στους λουόμενους.
Ο δήμαρχος Πάρου, Μάρκος Κωβαίος, μιλά στη Realnews για τις αυθαιρεσίες στις παραλίες του νησιού του και ζητά οι δήμοι να έχουν πιο ουσιαστικό ρόλο στους ελέγχους. «Εδώ και χρόνια έχουμε εξαντλήσει κάθε νόμιμο μέσο και κάθε αρμοδιότητα που μας δίνει ο νόμος, ώστε να διασφαλίσουμε ελεύθερες τις παραλίες στους πολίτες», λέει με έμφαση και χαιρετίζει την πρόσφατη κίνηση των πολιτών.
«Στο νησί μας υπάρχουν πανέμορφες και πεντακάθαρες παραλίες, αρκετές εξ αυτών τελείως ελεύθερες. Υπάρχουν και παραλίες που είναι οργανωμένες και οι επαγγελματίες τηρούν τους κανόνες και προσφέρουν άριστες υπηρεσίες. Ωστόσο, υπάρχουν και επιχειρηματίες που αυθαιρετούν, όπως συμβαίνει σε ολόκληρη την Ελλάδα. Οι πολίτες έχουν απόλυτο δίκιο να διαμαρτύρονται. Η ελεύθερη πρόσβαση του πολίτη στην παραλία είναι αναφαίρετο συνταγματικό δικαίωμά του», τονίζει ο δήμαρχος Πάρου.
Αυτοψίες και σωρεία εγγράφων
Ο Μ. Κωβαίος αποκαλύπτει ότι ήδη από τον Νοέμβριο του 2022, ως επικεφαλής του δήμου, είχε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις προς την Περιφερειακή Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων, ζητώντας να ενισχυθούν οι αρμοδιότητες των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και να μπορούν, εκτός από τις αυτοψίες, να παρεμβαίνουν επί της ουσίας σε περιπτώσεις αυθαιρεσιών.
«Ζητούσαμε να έχουμε έναν ουσιαστικότερο ρόλο ελέγχου. Δυστυχώς, δεν εισακουστήκαμε. Από εκεί και πέρα, περιοριζόμαστε μόνο στις αυτοψίες που γίνονται σχεδόν καθημερινά από τη δημοτική μας αστυνομία. Εχουμε εξαντλήσει κάθε δυνατότητα που μας δίνει ο νόμος. Στείλαμε έγγραφο στους επιχειρηματίες καλώντας τους να τηρούν τον νόμο, έγγραφο με τις αυτοψίες που πραγματοποιήσαμε στις επίμαχες παραλίες στην Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου, έγγραφο στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Σύρου, στις 12 Ιουλίου, όπου καταγγείλαμε παράνομη κατάληψη παραλίας που δεν είχε άδεια. Από εκεί και πέρα, δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο», σημειώνει με νόημα ο Μ. Κωβαίος. Με τη στήριξη των πολιτών της Πάρου, που ενδυναμώνουν «το κίνημα της πετσέτας» με τη δημοσιότητα που έχει λάβει, ο δήμαρχος ευελπιστεί ότι ίσως γίνουν πράξη τα όσα διεκδικεί εδώ και πολλά χρόνια. «Αναμένουμε με αγωνία να δούμε τα αποτελέσματα όλων αυτών των προσπαθειών και ευελπιστούμε ότι θα επιβληθεί η τάξη», καταλήγει.
Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού Σώματος, Νίκος Αλεξίου, εξηγεί στην «R» τι προβλέπει ο νόμος για τους ελέγχους στις παραλίες και ξεκαθαρίζει ότι ο χώρος που έχει καταληφθεί για τις ξαπλώστρες δεν ανήκει στις αρμοδιότητες του Λιμενικού.
«Δεν έχει καμία σχέση το Λιμενικό Σώμα με τους ελέγχους στις παραλίες. Οτιδήποτε γίνεται στην ακτή είναι αρμοδιότητα της Αστυνομίας και ό,τι γίνεται στη θάλασσα είναι αρμοδιότητα του Λιμενικού Σώματος. Αυτό λέει η νομοθεσία και αυτό ακριβώς εφαρμόζουμε», αναφέρει.
Με αφορμή τις δηλώσεις δημάρχων πολλών νησιών, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι το Λιμενικό Σώμα δεν προχωρά σε σαρωτικούς ελέγχους, παρά το γεγονός ότι ενημερώνεται από τους δήμους για τις αυθαιρεσίες στις παραλίες, ο Ν. Αλεξίου απαντά ότι «ενδεχομένως θα πρέπει να μάθουν καλύτερα το γράμμα του νόμου σχετικά με το ποιος πραγματοποιεί τους ελέγχους».
«Σώστε τις παραλίες»
Το «κίνημα της πετσέτας» δημιουργήθηκε από τους κατοίκους ως αντίδραση στις ξαπλώστρες που έχουν κάνει παράνομα «κατάληψη» στις παραλίες αρχικά της Πάρου και της Ρόδου και των Χανίων, αλλά και στα υπόλοιπα νησιά της χώρας. Ανάλογη κινητοποίηση υπάρχει και στη Νάξο, όπου οι κάτοικοι αντιμετωπίζουν αντίστοιχες συνθήκες.
Η Ελένη Ανδριανοπούλου, μέλος της κίνησης «Σώστε τις παραλίες της Νάξου», μιλά στην «R» και κάνει λόγο για ανθρώπινη προσβολή και για οικολογική καταστροφή. Υπογραμμίζει ότι η παρεμπόδιση της προσέλευσης στον αιγιαλό παίρνει μεγάλες διαστάσεις, με αποκορύφωμα τον εκβραχισμό μέσα από τη θάλασσα, ενώ επισημαίνει ότι το μεγαλύτερο μέρος των παραλιών της Νάξου είναι Natura 2000.
«Ενα πρωί του Απρίλιου μπήκε μέσα στη θάλασσα εκσκαφικό μηχάνημα ιδιώτη και άρχισε να βγάζει τα βράχια από την παραλία της Πλάκας. Η παραλία λέγεται Πλάκα γι’ αυτόν τον λόγο. Οι πλάκες προστατεύουν την παραλία και την αμμουδιά για να μη φύγει από το κύμα και τον αέρα. Σε αυτό το σημείο, όπου οι ζημιές δεν έχουν ακόμη αποκατασταθεί, η θάλασσα έχει μπει μέσα. Αυτό μπορεί να το διαπιστώσει ο οποιοσδήποτε, δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. Δυστυχώς, η διάβρωση στις ακτές είναι συνεχής, ο ανθρώπινος παράγοντας επιταχύνει ραγδαία τη διάβρωση. Πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό φαινόμενο. Μιλάμε για μια οικολογική καταστροφή του νησιού», αναφέρει χαρακτηριστικά η Ελ. Ανδριανοπούλου.
Παράλληλα, η ίδια σημειώνει στην «R» ότι η τουριστική εκμετάλλευση προκαλεί περιβαλλοντική καταστροφή στο νησί, καθώς το μεγαλύτερο μέρος των παραλιών είναι Natura 2000. «Οι παραλίες της Νάξου είναι τόσο όμορφες γιατί είναι μια ιδιαίτερη φύση, έχουν μια ιδιαίτερη προστασία και ιδιαίτερες λειτουργίες. Η μισή Νάξος, όλες οι νότιες παραλίες και οι πιο εμπορικές, ο Αγιος Προκόπιος, η Αγία Αννα, η Πλάκα, είναι όλες Natura 2000», καταλήγει η γυναίκα, που είναι μέλος της κίνησης «Σώστε τις παραλίες της Νάξου».
Καταγγελίες
Από την πλευρά του, ο Χρήστος Γεωργούσης, εκπρόσωπος της πρωτοβουλίας της Κίνησης Πολιτών για Ελεύθερες Παραλίες, κάνει λόγο για πλήρη έλλειψη ελέγχων, πανάκριβες ξαπλώστρες, που φτάνουν ακόμα και τα 120 ευρώ, αλλά και για «σωματοφύλακες» στις παραλίες.
Ο εκπρόσωπος του κινήματος κατήγγειλε πως ο ίδιος έχει εκδιωχθεί από παραλία που έχει καταληφθεί από ξαπλώστρες, με αποτέλεσμα να καταλήξει να καθίσει στα βράχια, σε μια παραλία, μάλιστα, όπως σημείωσε, που δεν πληροί τις προϋποθέσεις να νοικιάζεται «γιατί είναι δύο μέτρα», ενώ ανέφερε πως υπάρχουν σωματοφύλακες σε ορισμένες επιχειρήσεις για να επιβλέπουν.
Περισσότερα Νέα Κατηγορίας...
ΕΛ.ΑΣ. για επεισόδια με εποχικούς πυροσβέστες: Στον εισαγγελέα το υλικό που έχει συγκεντρωθεί
Β. Κικίλιας για εποχικούς πυροσβέστες: Επιχείρησαν να μπουν στο Κέντρο Επιχειρήσεων ενώ ήταν σε εξέλιξη δύο φωτιές
Τσίπρας: Εμβάθυνση του Κράτους Δικαίου, για μια ισχυρή και όχι για μια πάσχουσα Δημοκρατία