20 Φεβρουαρίου, 2024

Μάτι: Η εισαγγελική πρόταση για την τραγωδία

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η εισαγγελική πρόταση για την τραγωδία στο Μάτι.

Η ώρα του εισαγγελέα στη δίκη για τη φονική πυρκαγιά με τους 104 νεκρούς και τους εγκαυματίες έφτασε.

Μετά από πολύμηνη διαδικασία ο εισαγγελέας του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας Παναγιώτης Μανιάτης αγορεύσει σήμερα για την ενοχή ή μη των 21 κατηγορουμένων που κάθονται στο εδώλιο αντιμετωπίζοντας -κατά περίπτωση- αδικήματα όπως ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή από υπόχρεο, σωματική βλάβη κατά συρροή από υπόχρεο και εμπρησμό.

Κατά την αγόρευσή του ο κος Μανιάτης έκανε λόγο για μία μαραθώνια και εξαντλητική διαδικασία, που έχει ήδη διαρκέσει 15 μήνες. Ακόμη, συμπλήρωσε πως πρόκειται για μία δίκη μείζονος σημασίας, που αφορά ένα συμβάν το οποίο επηρέασε τη σύγχρονη ιστορία του τόπου μας.

Ο εισαγγελικός λειτουργός αντλώντας στοιχεία από την ογκωδέστατη δικογραφία -αριθμεί περίπου 400 χιλιάδες σελίδες- τις συγκλονιστικές μαρτυρίες των συγγενών των θυμάτων που τόσο άδικα και με μαρτυρικό τρόπο έχασαν τις οικογένειές τους, τις καταθέσεις των πραγματογνωμόνων και τις απολογίες των κατηγορουμένων , θα δομήσει την αγόρευσή του και θα εξηγήσει αναλυτικά για πόσους και ποιους κατηγορούμενους έχει πειστεί για την ενοχή τους και για πόσους και ποιους κατά την κρίση του ενδεχομένως δεν στοιχειοθετείται η κατηγορία.

Αμέσως μετά το τέλος της εισαγγελικής αγόρευσης θα ακολουθήσουν οι αγορεύσεις των δικηγόρων που εκπροσωπούν τις οικογένειες των θυμάτων και των συνηγόρων υπεράσπισης των κατηγορουμένων πριν οι δικαστές αποσυρθούν σε διάσκεψη για να εκδώσουν την πρωτόδικη απόφασή τους με την οποία θα γραφτεί και ο επίλογος αυτής της πολύκροτης δίκης.

πηγή: MEGA TV