27 Απριλίου, 2024

Μαθητές συμμετείχαν ενεργά στη συζήτηση της Επιτροπής Περιβάλλοντος και Χωροταξίας υπό την Προεδρία του Αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος Νίκου Ξυλούρη

Υπό την Προεδρία του Αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος Νίκου Ξυλούρη συνεδρίασε την Τετάρτη 27 Μαρτίου 2024 η Επιτροπή Περιβάλλοντος και Χωροταξίας της Περιφέρειας Κρήτης.

Τμήμα της συνεδρίασης παρακολούθησαν μαθητές του 2ου Δημοτικού Σχολείου Κισσάμου. Οι μαθητές συμμετείχαν ενεργά στη συζήτηση της Επιτροπής και εξέφρασαν πλήθος ερωτήσεων και περιβαλλοντικών προβληματισμών, ενώ είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη για τα θέματα που τους απασχολούν και να τον ενημερώσουν για το σχολείο τους.

Κατά τη συνεδρίαση, η Επιτροπή εξέτασε και γνωμοδότησε θετικά υπό όρους, επί των Στρατηγικών Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) των ακόλουθων έργων:

· Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΓΠΣ) Δ.Ε. Κισσάμου – Μηθυμνης Δήμου Κισσάμου, Π.Ε. Χανίων

· Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΓΠΣ) Δ.Ε. Ακρωτηρίου Δήμου Χανίων Π.Ε. Χανίων

· Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΓΠΣ) Δ.Ε. Χανίων και των περιαστικών Δ.Ε. Ελ. Βενιζέλου, Θερίσου και Σούδας (& 1η Συμπληρωματική Σύμβαση για την ένταξη της Δ.Ε. Κεραμείων) Δήμου Χανίων, Π.Ε. Χανίων

Επίσης, η Επιτροπή εξέτασε και γνωμοδότησε ομόφωνα θετικά υπό όρους, επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου «Ανάπλαση της οδού Ελευθερίου Βενιζέλου από οδό Μακεδονίας έως εκκλησία Αγίου Νικολάου Γαζίου, στον Δήμο Μαλεβιζίου Π.Ε. Ηρακλείου, με φορέα έργου τον Δήμο Μαλεβιζίου».

Από την συνεδρίαση της Επιτροπής δεν εξετάστηκαν, για υπηρεσιακούς λόγους, τα θέματα:

· Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του έργου «Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Δ.Ε. Νέας Κυδωνίας Δήμου Χανίων, Π.Ε. Χανίων»

· Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου «Τρεις Α.Σ.Π.Η.Ε. Συνολικής Ισχύος 55 ΜW στις θέσεις Πλαγιές, Χαντριανή Κεφάλα & Δρούπι και Συνοδών Έργων Οδοποιίας και Χερσαίας Ηλεκτρικής Διασύνδεσης στον Δήμο Σητείας, Π.Ε. Λασιθίου, με φορέα έργου την εταιρεία ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ ΚΡΗΤΗΣ ΕΛΙΚΑ Α.Ε.»

Τα θέματα αυτά προβλέπεται να εξεταστούν στην επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος και Χωροταξίας.

Ακόμα, από τη συνεδρίαση αποσύρθηκε το θέμα που αφορά στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου «Γραμμή μεταφοράς Υψηλής Τάσης 150 KV Χανιά – Δαμάστα, με φορέα τον ΑΔΜΗΕ ΑΕ», προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες διαδικασίες διαβούλευσης με τις οικείες Δημοτικές Αρχές, και προβλέπεται να εξεταστεί σε επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής.

Στις εργασίες της συνεδρίασης συμμετείχαν ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου Μενέλαος Μποκέας, ο Αντιδήμαρχος Άρης Σαλούστρος, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Γαζίου Νίκος Πατραμάνης και ενδιαφερόμενοι πολίτες. Επίσης συμμετείχαν μέσω τηλεδιάσκεψης, ο Δήμαρχος Κισσάμου Γιώργος Μυλωνάκης, ο Αντιδήμαρχος Χανίων Νίκος Χαζιράκης, στελέχη των Δήμων Χανίων και Κισσάμου, εκπρόσωποι και μελετητές των υπό εξέταση έργων.

Δείτε το βίντεο:
youtu.be/bWCp0X_9C0M

poo.gr