1 Δεκεμβρίου, 2023

Μάθιου Πέρι: Η μάχη με το αλκοόλ και τις ουσίες – Από τον εθισμό ως τη δημιουργία κέντρου απεξάρτησης

Ο Μάθιου Πέρι προσπάθησε πολλές φορές να απεξαρτηθεί – τα κατάφερε, ίδρυσε δικό του κέντρο και βοηθούσε άντρες που αντιμετώπιζαν τα ίδια προβλήματα

O Μάθιου Πέρι έφυγε από τη ζωή, στα 54 του χρόνια. Βρέθηκε νεκρός στην μπανιέρα του, στο σπίτι του στο Λος Άντζελες. Διασώστες έφτασαν στο σημείο γύρω στις 4 το απόγευμα – το σώμα του δεν αντιδρούσε. Ήταν ένας από τους κωμικούς που καθόρισε τη γενιά του, χαρίζοντας γέλιο σε εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους.

Ο Μάθιου Πέρι δεν ήταν απλώς «Ο Τσάντλερ από τα Φιλαράκια» – ήταν πολλά περισσότερα. Και δεν πέρασε εύκολα. Εθίστηκε σε φάρμακα, προσπάθησε πολλές φορές να απεξαρτηθεί, ίδρυσε ακόμη και δικό του κέντρο απεξάρτησης.

«Όταν έρχεται η φήμη, είναι λες και βρίσκεσαι στην Disneyland για λίγο, λες ‘τα κατάφερα, είμαι ενθουσιασμένος, έχουν λυθεί όλα τα προβλήματα του κόσμου’. Και μετά συνειδητοποιείς ότι αυτό δεν σημαίνει τίποτα, δεν γεμίζει κανένα κενό στη ζωή σου», δήλωσε στους NY Times το 2002, έχοντας κλείσει έναν χρόνο νηφάλιος

«Δεν απεξαρτήθηκα επειδή έτσι μου τη βάρεσε. Απεξαρτήθηκα επειδή φοβόμουν ότι θα πέθαινα την επόμενη μέρα».

Ο εθισμός του ξεκίνησε το 1997, έπειτα από ένα ατύχημα με τζετ σκι. Τότε, εθίστηκε στο Vicodin. Έπειτα, κατανάλωνε μεγάλες ποσότητες αλκοόλ, σε βαθμό που πηγαίε στη δουλειά με χανγκόβερ. Το 2000, νοσηλεύτηκε με παγκρεατίτιδα, εξαιτίας της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ.

Ο ηθοποιός μιλούσε συχνά για την εποχή που πάλευε με τον εθισμό. Περνούσε στερητικό σύνδρομο στα γυρίσματα των Friends, έτρεμε και ίδρωνε.

Παρακάτω, όλη του η μάχη με το αλκοόλ και τις ουσίες
1997
Ξεκίνησε ο εθισμός στο Vicodin, ο οποίος οδήγησε στην κατανάλωση αλκοόλ. Μπήκε για αποτοξίνωση για πρώτη φορά, περνώντας 28 ημέρες σε κέντρο απεξάρτησης της Μινεσότα. Έμεινε νηφάλιος μόνο για λίγο.

2000
Τον Μάιο του 2000, νοσηλεύτηκε για δύο εβδομάδες. Είχε παγκρεατίτιδα, εξαιτίας της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ. Μέχρι το φθινόπωρο εκείνης της χρονιάς, έκανε απεξάρτηση στο σετ των Friends – οι αλλαγές στην εμφάνιση του, από την 6η στην 7η σεζόν, ήταν δραστικές.

 
2001
Τον Φεβρουάριο του 2001, κι ενώ είχαν μείνει μόλις δύο εβδομάδες μέχρι να ολοκληρωθούν τα γυρίσματα της ταινίας Serving Sara, αποφάσισε να ζητήσει βοήθεια. Η παραγωγή σταμάτησε για δύο μήνες. «Όλα ξεκαθάρισαν για ένα μόνο δευτερόλεπτο», θα έλεγε στους NY Times. «Συνειδητοποίησα ότι έπρεπε να σώσω τον εαυτό μου. Έπιασα το τηλέφωνο και κάλεσα τους ανθρώπους που ήθελαν να με βοηθήσουν».

2002
Έπειτα από δυόμισι μήνες σε ιδιωτικό κέντρο αποτοξίνωσης, ο Περί ολοκλήρωσε τα γυρίσματα της ταινίας, επέστρεψε στα Φιλαράκια και αποφάσισε να βελτιώσει τον εαυτό του. Εκείνη τη χρονιά, έδωσε πολλές συνεντεύξεις και μιλούσε για τον δρόμο προς την απεξάρτηση.

2011
Ο ηθοποιός είχε ξανακυλήσει. «Σχεδιάζω να φύγω για έναν μήνα, να γίνω νηφάλιος και να συνεχίσω τη ζωή μου», δήλωσε το 2011. «Σας παρακαλώ, διασκεδάστε ενώ με κοροϊδεύετε στο ίντερνετ».

2013
Δύο χρόνια μετά, άνοιξε το Perry House, ένα κέντρο απεξάρτησης για άντρες στο Μαλιμπού. «Το καλύτερο είανι όταν έρχεται ένας αλκοολικός και μου ζητά να τον βοηθήσω να γίνει καλά», δήλωσε στο Hollywood Reporter. «Και εγώ θα πω ότι ναι, ξέρω πώς να το κάνω αυτό».

2022
«Έχουν γραφτεί τόσα για εμένα στο παρελθόν. Σκέφτηκα ότι είχε έρθει η ώρα να τα ακούσει ο κόσμος από εμένα. Τα καλά ήταν πολύ καλά, τα κακά ήταν πολύ άσχημα. Αλλά έζησα για να διηγηθώ την ιστορία, παρότι μερικές φορές ήταν λες και δεν θα τα κατάφερνα», έγραψε στο Twitter, ανακοινώνοντας ότι θα κυκλοφορήσει η αυτοβιογραφία του.

/jenny.