4 Μαΐου, 2024

«Μαθαίνοντας και Διδάσκοντας για την Κλιματική Αλλαγή»

Το πρόγραμμα EDU4clima -Μαθαίνοντας και διδάσκοντας για την Κλιματική Αλλαγή έχει ως αντικείμενο να προάγει τη διδασκαλία της κλιματικής αλλαγής στα σχολεία. Το Πανεπιστήμιο Κρήτης (ΠΚ) μέσω του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικών Χημικών Διεργασιών (Ε.ΠΕ.ΧΗ.ΔΙ.) του Τμήματος Χημείας λειτουργεί σε συνεχή βάση από το 1993 τον ερευνητικό σταθμό στο Φινοκαλιά, όπου καταγράφονται πληροφορίες για τη σύσταση της ατμόσφαιρας. Η θέση και η συνεχής λειτουργία του σταθμού για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, τον καθιστούν πλέον μοναδικό στο είδος του. Στα πλαίσια του EDU4clima εγκαταστάθηκε Κόμβος Έρευνας, Καινοτομίας και Διάχυσης στο Φινοκαλιά για τη μεταφορά της γνώσης, που παράγεται από την έρευνα για την κλιματική αλλαγή και την αέρια ρύπανση στο ΠΚ, προς τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Το σχολικό έτος 2022-23 επισκέφθηκαν τον Κόμβο 27 σχολεία με πάνω από 500 μαθητές και 50 εκπαιδευτικούς που συμμετείχαν στις εκπαιδευτικές δραστηριότητες, ενώ το σχολικό έτος 2023-24, υπολογίζεται ότι ακόμη 1000 μαθητές και 100 εκπαιδευτικοί θα επισκεφθούν τον Κόμβο.
Για την ενημέρωση της εκπαιδευτικής κοινότητας αλλά και του κοινού θα πραγματοποιηθούν 4 εσπερίδες σε Χανιά, Ηράκλειο, Ρέθυμνο και Άγιο Νικόλαο στις 1, 4, 11 και 15 Δεκεμβρίου αντίστοιχα.
Το έργο EDU4clima χρηματοδοτείται από το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ). Εταίροι του έργου είναι επίσης το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης, η Περιφέρεια Κρήτης και ο Δήμος Αγίου Νικολάου.
Περισσότερες πληροφορίες στο https://edu4clima.gr.