29 Μαρτίου, 2024

Market pass: Μέχρι πότε ισχύει η επιδότηση για αγορές τροφίμων

 Έως και τον Ιούλιο του 2023 καλύπτεται μέχρι στιγμής η περίοδος για το μέτρο του market pass.

Οι δικαιούχοι, που είχαν επιλέξει κατάθεση στον τραπεζικό τους λογαριασμό έλαβαν στις αρχές Μαΐου την τελευταία επιδότηση (για τους μήνες Μάιο, Ιούνιο και Ιούλιο). Όσοι προτίμησαν την κατάθεση του επιδόματος στην άυλη ψηφιακή κάρτα, το ποσό πιστώνεται κάθε μήνα και απομένουν δύο πληρωμές:

-στις 3 Ιουνίου για τον μήνα Ιούνιο, και στις 3 Ιουλίου για τον μήνα Ιούλιο.


H ενίσχυση

Το ύψος της ενίσχυσης ανά νοικοκυριό ανέρχεται σε 10% επί του μηνιαίου ύψους αγορών που διαμορφώνεται σε 220 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό, αυξανόμενο κατά 100 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού και με ανώτατο όριο τα 1.000 ευρώ.

Δηλαδή, το ποσό που θα λαμβάνει κάθε μήνα ένα μονομελές νοικοκυριό είναι 22 ευρώ, για ζευγάρι 32 ευρώ, για οικογένεια με ένα παιδί 42 ευρώ και με δύο παιδιά 52 ευρώ. Τα ποσά είναι αφορολόγητα, ανεκχώρητα και ακατάσχετα.

Ανοικτό ενδεχόμενο για market pass στο β’ εξάμηνο

Υπενθυμίζεται ότι, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών, την Τετάρτη 10 Μαΐου, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης του market pass.

Στη διάρκεια του ντιμπέιτ και στις δύο πρώτες ερωτήσεις της δημοσιογράφου του Σκάι, Σίας Κοσιώνη, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε δοκιμασμένο το μέτρο του market pass κι εφόσον το επιτρέψουν τα δημοσιονομικά περιθώρια και κριθεί ότι υπάρχει πρόβλημα τότε «είμαι διατεθειμένος στο δεύτερο εξάμηνο να το χορηγήσουμε».

Ειδικότερα δήλωσε, απαντώντας στη σχετική ερώτηση, στη διάρκεια του ντιμπέιτ: «Η ακρίβεια είναι παγκόσμιο πρόβλημα. H κυβέρνηση έλαβε μέτρα για την αναχαίτιση, όπως το ”καλάθι του νοικοκυριού” και το Market Pass, αλλά και οι αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις που είναι μόνιμες».

Δικαιούχοι

Δικαιούχοι του προγράμματος «market pass» είναι φυσικά πρόσωπα, άγαμα, έγγαμα, μέρη συμφώνου συμβίωσης, εν διαστάσει, διαζευγμένα ή σε κατάσταση χηρείας, τα οποία είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας και εμπίπτουν στα κριτήρια εισοδήματος και αξίας ακίνητης περιουσίας της παραγράφου 1 του άρθρου 2 της ΚΥΑ.

Η ενίσχυση χορηγείται σε επίπεδο νοικοκυριού. Ως μέλη του νοικοκυριού λογίζονται οι σύζυγοι / τα μέρη συμφώνου συμβίωσης, τα εξαρτώμενα τέκνα τους, τα λοιπά εξαρτώμενα από αυτούς μέλη και οι φιλοξενούμενοί τους σύμφωνα με την τελευταία Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων φορολογικού έτους 2021, όπως αυτή υποβλήθηκε έως και 31/12/2022. Πιθανόν εφόσον επεκταθεί έως το τέλος του χρόνου το μέτρο, να μετρήσει η φορολογική δήλωση του 2023 για τα εισοδήματα του 2022.