2 Φεβρουαρίου, 2023

Market pass: Αντίστροφη μέτρηση για τους δικαιούχους – Η διαδικασία και τα εισοδηματικά κριτήρια

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για το άνοιγμα της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, όπου θα υποβάλλονται οι αιτήσεις για τη χορήγηση του market pass,

Συγκεκριμένα οι αιτήσεις για το market pass σύμφωνα με πληροφορίες ξεκινούν στα μέσα Φεβρουαρίου και οι πρώτες πληρωμές στις αρχές Μαρτίου.

Την ίδια ώρα, η ακρίβεια στα ράφια συνεχίζει να προκαλεί ασφυξία στους καταναλωτές, οι οποίοι βλέπουν τις τιμές βασικών προϊόντων να φουσκώνουν μέρα με τη μέρα.

Η εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ συγκέντρωσε όλες τις πληροφορίες για το πώς θα γίνεται η υποβολή των αιτήσεων μέσω του vouchers.gov.gr από τους δικαιούχους και ποια είναι τα εισοδηματικά κριτήρια για να λάβει κανείς την οικονομική ενίσχυση.

 Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η μηνιαίας οικονομική ενίσχυση που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών χορηγείται σε επίπεδο νοικοκυριού και όχι μεμονωμέα. «Δε δικαιούται ο σύζυγος, η σύζυγος και τα παιδιά ξεχωριστά  που ενδεχομένως είναι ενήλικα αλλά φιλοξενούνται, αλλά ένα άτομο από το κάθε νοικοκυριό», ανέφερε η δημοσιογράφος της ΕΡΤ.

Αναφορικά με ποια αναμένεται να είναι τα ποσά της ενίσχυσης που θα πιστωθούν στις άυλες κάρτες ο άγαμος θα λάβει 22 ευρώ το μήνα, ο έγγαμος -χωρίς παιδιά- 32 ευρώ το μήνα, μια μονογονεϊκή οικογένεια με ένα παιδί 32 ευρώ το μήνα, ένα ζευγάρι με ένα παιδί 42 ευρώ το μήνα, μια μονογονεϊκή οικογένεια με δύο παιδιά 42 ευρώ το μήνα και τέλος ο έγγαμος με τρία παιδιά 52 ευρώ ανά μήνα.

Τα εισοδηματικά κριτήρια για να λάβει κανείς την οικονομική ενίσχυση ξεκινούν από 16.000 ευρώ για τον άγαμο, για ζευγάρι έως 24.000 ευρώ συν 5.000 ευρώ για κάθε παιδί, για τις μονονεϊκές οικογένεια δεν πρέπει να ξεπερνούν τα 24.000 ευρώ με 5.000 για κάθε επιλέον παιδί. Ως προς τα περουσιακά στοιχεία των δικαιούχων αυτά είναι έως 250.000 ευρώ για άγαμους, χήρους ή ζευγάρια σε διάσταση.

Από την ενίσχυση εξαιρούνται φυσικά πρόσωπα που το 2021 δηλώθηκαν ως εξαρτώμενα ή σαν φιλοξενούμενα καθώς και όσοι εμπίπτουν στον φόρο πολυτελούς διαβίωσης για το 2021.

Τα πρώτα χρήματα θα πιστωθούν στους καταναλωτές έως τις 3 Μαρτίου για αιτήσεις που θα υποβληθούν έως τις 28 Φεβρουαρίου και έως τις 20 Μαρτίου για όσες κατατεθούν μέχρι τις 15 Μαρτίου. Για τους υπόλοιπους μήνες, η πληρωμή θα πραγματοποιείται έως την τρίτη μέρα του κάθε μήνα.

Με το Market Pass δίνεται για έξι μήνες ενίσχυση ύψους 10% επί των αγορών νοικοκυριών, που πληρούν τα κριτήρια, σε σουπερμάρκετ, φούρνους, κρεοπωλεία, οπωροπωλεία και άλλα καταστήματα λιανικής τροφίμων.

madata.gr