27 Ιουλίου, 2024

Μακροζωία: Η Νο1 καθημερινή συνήθεια που προσθέτει χρόνια στη ζωή σας, σύμφωνα με ειδικούς

Είναι κάτι που οι περισσότεροι άνθρωποι αγνοούν αναζητώντας τρόπους για να εξασφαλίσουν μια μακρά και υγιή ζωή.

Σχεδόν το 70% των ανθρώπων θέλουν να ζήσουν μέχρι 79 έως 100 ετών, σύμφωνα με το Pew Research Center. Με άλλα λόγια, η μακροζωία είναι το ζητούμενο. Και αυτό είναι λογικό καθώς συνεπάγεται περισσότερο χρόνο με αγαπημένα σας πρόσωπα και περισσότερες εμπειρίες στη ζωή.

Αν ενδιαφέρεστε για τη μακροζωία, η λήψη βιταμίνης D και η κηπουρική είναι μερικές πρακτικές που μπορούν να βοηθήσουν, αλλά δεν είναι οι μόνες. Ο Dr. Imam, γιατρός αλλεργιών και άσθματος, μοιράστηκε πρόσφατα μια συγκεκριμένη καθημερινή συνήθεια που μπορεί να προσθέσει χρόνια στη ζωή σας.

Η Νο1 καθημερινή συνήθεια που προσθέτει χρόνια στη ζωή σας

Η απροσδόκητη συνήθεια που μπορεί να προσθέσει χρόνια στη ζωή σας είναι η χρήση οδοντικού νήματος. «Η χρήση οδοντικού νήματος και η σωστή στοματική υγιεινή επηρεάζουν τη συνολική μας υγεία», λέει η Dr. Fatima Khan, DMD, οδοντίατρος και συνιδρύτρια της Riven Oral Care.

Σύμφωνα με την ειδικό, όταν πρόκειται για την στοματική σας υγεία, η χρήση οδοντικού νήματος μειώνει τον κίνδυνο:

  • τερηδόνας,
  • φλεγμονής των ούλων,
  • πόνου και ερυθρότητας.

Επίσης, η χρήση οδοντικού νήματος προλαμβάνει την ουλίτιδα, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε περιοδοντική νόσο. Και αυτές οι στοματικές παθήσεις αλληλεπιδρούν με άλλα μέρη του σώματός σας και την υγεία σας, επηρεάζοντας τη μακροζωία και την ποιότητα ζωής σας. «Η χρήση οδοντικού νήματος διασπά τις αποικίες βακτηρίων από τα δόντια και τα ούλα», εξηγεί η Dr. Khan. «Δεν μπορούμε να απομονώσουμε τη στοματική κοιλότητα επειδή συνεργάζεται με άλλα όργανα του σώματος».

Πώς η παράλειψη της χρήσης οδοντικού νήματος μπορεί να επηρεάσει την μακροζωία

Πιθανές αρνητικές συνέπειες για την υγεία σας, όταν δεν χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα για να καθαρίσετε τις περιοχές ανάμεσα στα δόντια σας, είναι οι εξής:

  • Φλεγμονή
  • Άνοια και Αλτσχάιμερ
  • Γαστρεντερικά προβλήματα
  • Περιοδοντική νόσος
  • Καρδιαγγειακά προβλήματα

Φλεγμονή

Η φλεγμονή παίζει σημαντικό ρόλο σε αυτό το ζήτημα. «Το οδοντικό νήμα περιορίζει τη φλεγμονή αφαιρώντας τα επιβλαβή βακτήρια που μπορούν να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος», εξηγεί ο Dr. Neil Paulvin, DO, ειδικός σε θέματα μακροζωίας.

Η φλεγμονή αποτελεί βασικό παράγοντα σε σοβαρές ασθένειες, όπως:

  • οι καρδιαγγειακές παθήσεις,
  • ο διαβήτης,
  • ο καρκίνος,
  • οι μολυσματικές ασθένειες και άλλα.

Άνοια και Αλτσχάιμερ

Δυστυχώς, όσον αφορά την υγεία του εγκεφάλου, η άνοια και η Αλτσχάιμερ αποτελούν κινδύνους. «Το [οδοντικό νήμα] περιορίζει τον κίνδυνο άνοιας επειδή η πλάκα και τα επιβλαβή βακτήρια θεωρείται ότι οδηγούν σε φλεγμονή και βλάβη στα μιτοχόνδρια και τα μικρογλοία του εγκεφάλου, κάτι το οποίο αυξάνει τον κίνδυνο για Αλτσχάιμερ», συνεχίζει ο Dr. Paulvin.

Η Dr. Khan προσθέτει ότι το P. gingivalis είναι ένα από τα περιοδοντικά παθογόνα που συνδέονται με τη νόσο Αλτσχάιμερ. Μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή στα ούλα σας, που όπως εξηγεί ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σας σύστημα να απελευθερώσει φλεγμονώδη μόρια και βακτήρια που φτάνουν στον εγκέφαλο μέσω της κυκλοφορίας του αίματος. «Αυτό προκαλεί αλλαγές στα κύτταρα του εγκεφάλου που προορίζονται για την προστασία του εγκεφάλου σας από την αμυλοειδή πλάκα και αυξάνει τον κίνδυνο για Αλτσχάιμερ», λέει.

Δυστυχώς, τα στοιχεία δείχνουν ότι η άνοια αποτελεί μία από τις κύριες αιτίες θανάτου στις ΗΠΑ, μειώνοντας το μέσο προσδόκιμο ζωής ενός ατόμου κατά 9 χρόνια. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι η απώλεια της εγκεφαλικής λειτουργίας μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση, υποσιτισμό ή λοιμώξεις, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε θάνατο.

Γαστρεντερικά προβλήματα

Ένα από τα μέρη του σώματος που επηρεάζονται είναι το έντερό σας. Ορισμένα βακτήρια από το στόμα σας δεν μπορούν να εξοντωθούν από τα οξέα του στομάχου σας. Όταν φτάσουν στο παχύ έντερο, μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονώδη νόσο του εντέρου (ΙΒD). Μια μελέτη στο BMC Gastroenterology σημειώνει ότι το προσδόκιμο ζωής των ατόμων με ΙΒD έχει αυξηθεί, αλλά εξακολουθεί να είναι μικρότερο από εκείνο των ατόμων χωρίς ΙΒD.

Περιοδοντική νόσος

Η περιοδοντική νόσος, γνωστή και ως νόσος των ούλων, είναι μια άλλη δυσάρεστη πιθανότητα που προκύπτει όταν δεν χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα. Ο Dr. Khan εξηγεί ότι πρόκειται για μια φλεγμονώδη λοίμωξη που επηρεάζει τα ούλα και τα οστά που στηρίζουν και περιβάλλουν τα δόντια σας.

«Τα βακτήρια που συνδέονται με την περιοδοντική νόσο μπορούν να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος και να εξαπλωθούν σε άλλα μέρη του σώματος, οδηγώντας σε διάφορα προβλήματα υγείας», λέει ο Dr. Khan.

Καρδιαγγειακά προβλήματα

Άτομα με περιοδοντική νόσο έχουν δύο έως τρεις φορές πιο πιθανό να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακή προσβολή ή άλλο σοβαρό καρδιαγγειακό πρόβλημα.

Αλλά πώς μπορεί το οδοντικό νήμα – κάτι που φαίνεται τόσο άσχετο – να βοηθήσει στη μείωση αυτού του κινδύνου; «Το νήμα περιορίζει την ποσότητα των βακτηρίων στον οργανισμό σας, γεγονός που μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων», εξηγεί ο Dr. Paulvin. Η Dr. Khan επισημαίνει την αμφίδρομη, κυκλική βλάβη που συμβαίνει με τον διαβήτη – έναν παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο – και την περιοδοντική νόσο. «Ο κίνδυνος περιοδοντίτιδας είναι υψηλότερος μεταξύ ατόμων των οποίων τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα δεν είναι καλά ελεγχόμενα», λέει. «Επίσης, τα περιοδοντικά παθογόνα θα προκαλέσουν φλεγμονή στα ούλα σας και το ανοσοποιητικό σας σύστημα θα αντισταθεί απελευθερώνοντας φλεγμονώδη μόρια, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν αντίσταση στην ινσουλίνη. Αυτό μπορεί να επιδεινώσει τον διαβήτη αυξάνοντας τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα».

Αυτό σημαίνει ότι αν δεν χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα σίγουρα θα πάθετε καρδιακή νόσο ή άνοια; Όχι. Είναι απλώς μια υπενθύμιση ότι η χρήση οδοντικού νήματος (και η στοματική υγιεινή γενικά) μπορεί να επηρεάσει την υγεία σας μακροπρόθεσμα.

Πώς να καθαρίσετε τα δόντια χρησιμοποιώντας σωστά το οδοντικό νήμα

Το οδοντικό νήμα είναι κάτι περισσότερο από το απλό πέρασμα ενός σπάγκου ανάμεσα στα δόντια σας. Είναι λίγο πιο περίπλοκο, αλλά εξακολουθεί να είναι αρκετά απλό. «Όταν χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα, πρέπει να το λυγίζετε σε σχήμα C γύρω από τη βάση του δοντιού και να το μετακινείτε απαλά εμπρός και πίσω», εξηγεί η Dr. Khan.

Συνιστά επίσης τη χρήση παραδοσιακού οδοντικού νήματος αντί για οδοντογλυφίδες με νήμα, εάν είναι δυνατόν, καθώς σημειώνει ότι μπορεί να αφαιρέσει μεγαλύτερα σωματίδια. Ωστόσο, οι οδοντογλυφίδες με νήμα είναι καλύτερες από το τίποτα και μπορεί να είναι μια πιο εύχρηστη επιλογή. «Οι οδοντογλυφίδες με νήμα είναι εξαιρετικές για άτομα που δεν έχουν την απαραίτητη χειροκίνητη επιδεξιότητα για το παραδοσιακό οδοντικό νήμα», λέει η Dr. Khan.

Άλλες συμβουλές για μακροζωία

Εκτός από τη στοματική υγιεινή, δύο ακόμα σημαντικοί παράγοντες για τη μακροζωία είναι:

  • η άσκηση και
  • ο ύπνος.

«Η άσκηση συμβάλλει στη μακροζωία μειώνοντας τη φλεγμονή, αυξάνοντας τη νευροπλαστικότητα, αυξάνοντας τη μυϊκή μάζα και βελτιώνοντας τη μέγιστη VO2 και τη δύναμη λαβής», λέει ο Dr. Paulvin. (Το VO2 max είναι η μέγιστη ποσότητα οξυγόνου που μπορεί να απορροφήσει και να χρησιμοποιήσει το σώμα σας κατά τη διάρκεια της άσκησης).

«Ο ύπνος ενισχύει τη μακροζωία μεγιστοποιώντας τις ορμόνες κατά τη διάρκεια του ύπνου, διατηρώντας τον κιρκάδιο ρυθμό που βοηθά στη λειτουργία των οργάνων, μειώνοντας τη φλεγμονή και βελτιώνοντας τις γνωστικές λειτουργίες», συνεχίζει. Είναι σημαντικό να φροντίζετε ολόκληρο το σώμα σας για να ζήσετε μια μακρά και υγιή ζωή.

Πηγή: enikos.gr