1 Δεκεμβρίου, 2023

Μάχες στους δρόμους της Γάζας: Αλλαγή στρατηγικής του Ισραήλ κατά της Χαμάς – Εισέβαλαν 2 χιλιόμετρα

Τα ισραηλινά στρατεύματα φαίνεται να έχουν προχωρήσει πάνω από δύο μίλια μέσα στη Γάζα, σύμφωνα με ανάλυση του CNN σε βίντεο που δημοσιεύθηκε από ισραηλινό μέσο ενημέρωσης.

 Τα στρατεύματα στο βίντεο, που τραβήχτηκε το Σάββατο, φαίνονται να τοποθετούν μια ισραηλινή σημαία στην οροφή ενός ξενοδοχείου στη Γάζα. Το CNN εντόπισε γεωγραφικά το βίντεο σε μια περιοχή που απέχει λίγο περισσότερο από δύο μίλια από τα σύνορα Γάζας-Ισραήλ.

«Στρατιώτες του 52 Τάγματος της Ταξιαρχίας 401 ανεμίζουν την ισραηλινή σημαία στην καρδιά της Γάζας, δίπλα στην παραλία», ακούγεται να λέει ένας στρατιώτης στο βίντεο, που τραβήχτηκε αρκετά μίλια βόρεια της κεντρικής πόλης της Γάζας. «Δεν θα συγχωρήσουμε ούτε θα ξεχάσουμε και δεν θα σταματήσουμε μέχρι τη νίκη».

Το βίντεο είναι μια από τις πρώτες ματιές στο πού βρίσκονταν και τι έκαναν οι ισραηλινές χερσαίες δυνάμεις κατά τη διάρκεια των διευρυμένων χερσαίων επιχειρήσεων στη Γάζα.

 Ένα μπλακ άουτ στις επικοινωνίες στη Γάζα έχει παρεμποδίσει σημαντικά τη ροή πληροφοριών από αυτήν, αν και οι πάροχοι δήλωσαν ότι η υπηρεσία αποκαθίσταται σταδιακά την Κυριακή.

Το βίντεο δημοσιεύθηκε από την ισραηλινή εφημερίδα Israel Hayom.

 

 

 
 

Ανάλυση Sky News: Αλλαγή στρατηγικής από το Ισραήλ
Έντονες μάχες λαμβάνουν χώρα στο έδαφος της Γάζας, σε μια αξιοσημείωτη αλλαγή της ισραηλινής τακτικής, αναλύει ο ανταποκριτής του Sky News στη Μέση Ανατολή, Alistair Bunkall.

        
Όπως αναφέρει υπήρξε μια «μεγάλη ανταλλαγή πυρών» νωρίτερα μεταξύ μαχητών της Χαμάς και ισραηλινών στρατιωτών στο πέρασμα του Ερέζ, στα βορειοανατολικά της Γάζας, είπε.

Πρόκειται για το ίδιο πέρασμα που καταστράφηκε κατά τη διάρκεια των επιθέσεων της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Ο Bunkall δήλωσε ότι οι ισραηλινές χερσαίες δυνάμεις βρίσκονται τώρα «σταθερά στη Γάζα» αντί να υποχωρούν μετά από κάθε επίθεση, όπως έκαναν σε προηγούμενες επιδρομές.

 
Διεξάγουν αποστολές εντός της βόρειας Γάζας και της πόλης της Γάζας, εξήγησε.

«Έχουν πει στους κατοίκους της πόλης της Γάζας ότι είναι πλέον πεδίο μάχης. Οπότε νομίζω ότι θα περιμένουμε να περάσουν μέσα από τους δρόμους, μέσα από τα σπίτια».

Θα προσπαθήσουν να στοχεύσουν τον τεράστιο «ιστό αράχνης» των υπόγειων σηράγγων όπου πιστεύεται ότι εδρεύουν ανώτεροι διοικητές της Χαμάς, δήλωσε ο Bunkall.

 
«Θα είναι πολύ δύσκολο. Ο αστικός πόλεμος είναι περίπου το πιο δύσκολο είδος πολέμου για κάθε στρατό, αλλά επιχειρώντας σε ένα μέρος όπως η Γάζα, όπου η Χαμάς θα έχει προετοιμαστεί γι’ αυτό, υποθέτει κανείς ότι θα είναι έτοιμη γι’ αυτό».

Είπε ότι πιθανότατα θα υπάρχουν παγίδες στους δρόμους και η Χαμάς θα είναι έτοιμη να στήσει ενέδρα στους Ισραηλινούς στρατιώτες σε κάθε ευκαιρία.

Νωρίτερα, στο Twitter οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) ανάρτησαν βίντεο που αποτυπώνει άρμα μάχης του Ισραήλ να επιχειρεί εντός της Γάζας πλαισιωμένο από στρατιώτες.

 
 

 
 

 

 
 

Σε διευκρινήσεις του Ισραηλινού στρατού σημειώνεται: «Καθώς συνεχίζουμε να επεκτείνουμε τις χερσαίες επιχειρήσεις μας στη βόρεια Γάζα:

Η Ισραηλινή Αεροπορία καθοδηγούμενη από στρατιώτες των IDF, έπληξε δομές της Χαμάς.
Χτυπήθηκαν θέσεις εκτόξευσης αντιαρματικών πυραύλων και θέσεις παρατήρησης.
Πολλοί τρομοκράτες εξουδετερώθηκαν».
Οι Ισραηλινοί χτύπησαν πυρήνα στο νότιο Λίβανο που προετοίμαζε επίθεση με αντιαρματικό πύραυλο
Νωρίτερα, οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας είπαν ότι χτύπησαν πυρήνα στο νότιο Λίβανο που ετοιμαζόταν να πραγματοποιήσει επίθεση με αντιαρματικό κατευθυνόμενο πύραυλο κοντά στη βόρεια κοινότητα Avivim.

 
Το περιστατικό έρχεται εν μέσω επανειλημμένων επιθέσεων με πυραύλους και ρουκέτες από την τρομοκρατική οργάνωση Χεζμπολάχ στο βόρειο Ισραήλ.

 

 
 

Τεράστιες καταστροφές στη Γάζα
Πλάνα από μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατέγραψαν σκηνές καταστροφής στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς η συνδεσιμότητα επιστρέφει σιγά-σιγά στην περιοχή:

 

 
 

Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) δήλωσαν ότι τις τελευταίες 24 ώρες έπληξαν 450 στόχους της Χαμάς, η οποία απέκτησε τον έλεγχο της Γάζας το 2007, συμπεριλαμβανομένων κέντρων διοίκησης, παρατηρητηρίων και θέσεων εκτόξευσης αντιαρματικών κατευθυνόμενων πυραύλων, καθώς και άλλους 150 υπόγειους στόχους στο βόρειο τμήμα της περιοχής.

Φωτογραφία: Παλαιστίνιοι σπρώχνουν καροτσάκια με δοχεία νερού κατά τη διάρκεια των συνεχιζόμενων βομβαρδισμών στη Λωρίδα της Γάζας στη Ράφα, Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2023. (AP Photo/Hatem Ali)

 

Προτεραιότητα για τις ΗΠΑ οι όμηροι
Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν λέει ότι οι διαπραγματεύσεις για τους ομήρους «συνεχίζονται», με τις ΗΠΑ να βρίσκονται σε επαφή με το Ισραήλ και τους περιφερειακούς εταίρους για να εξασφαλίσουν την απελευθέρωσή τους.

«Παρόλο που έχουμε αρχίσει να βλέπουμε το Ισραήλ να κινείται επί τόπου, αυτό δεν έχει αλλάξει τη βασική μας άποψη ότι αυτό πρέπει να παραμείνει ύψιστης προτεραιότητας», λέει ο Sullivan.

Μιλώντας για τη δυσχερή θέση των οικογενειών των ομήρων, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας λέει: «Είναι αδύνατο να καταλάβει κανείς τι περνούν χωρίς να γνωρίζουν την τύχη των αγαπημένων τους προσώπων. Είναι κάτι που μας βαραίνει συναισθηματικά, αλλά προσπαθούμε να παραμείνουμε όσο το δυνατόν πιο συγκεντρωμένοι και ξεκάθαροι στην επίτευξη του στόχου της επιστροφής των ανθρώπων στην πατρίδα», λέει, προσθέτοντας ότι ένας από τους σκοπούς των ανθρωπιστικών παύσεων που έχει προωθήσει στις μάχες στη Γάζα είναι να μπορέσουν οι όμηροι να απελευθερωθούν με ασφάλεια.

Ο Σάλιβαν λέει ότι οι ΗΠΑ εξακολουθούν επίσης να εργάζονται για την απελευθέρωση των πολλών εκατοντάδων Αμερικανών πολιτών που θέλουν να φύγουν από τη Γάζα – ένας στόχος που έχει συναντήσει επανειλημμένα εμπόδια εν μέσω της αδιαλλαξίας του Ισραήλ, της Αιγύπτου και της Χαμάς.

Φωτογραφίες: Ισραηλινά τανκς παίρνουν θέση κατά μήκος των ισραηλινών συνόρων με τη Λωρίδα της Γάζας, όπως φαίνεται από το νότιο Ισραήλ, Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2023. (AP Photo/Maya Alleruzzo)

madata.gr