22 Οκτωβρίου, 2024

Λιβάνιος: Θετική η τροπολογία του ΠΑΣΟΚ για αναστολή χρηματοδότησης των Σπαρτιατών – Θα φέρουμε συνολική ρύθμιση

Τη βούληση της κυβέρνησης να διεξάγει ευρεία διαβούλευση για να ρυθμιστεί νομοθετικά η αναστολή της κρατικής χρηματοδότησης προς κόμματα που διώκονται για βαρύτατα αδικήματα, εξέφρασε ο υπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος με αφορμή την τροπολογία του ΠΑΣΟΚ για την αναστολή της χρηματοδότησης προς το κόμμα Σπαρτιάτες.

 
«Διακρίνουμε θετικά στοιχεία στην τροπολογία και είμαστε πρόθυμοι να την συζητήσουμε και σε δεύτερο χρόνο να φέρουμε μια συνολική ρύθμιση που θα αντιμετωπίζει και άλλα ζητήματα. Ούτως ή άλλως δεν υπάρχουν άμεσα άλλες χρηματοδοτήσεις. Ακούμε, μπορούμε να δουλέψουμε για μια ρύθμιση που θα έχει και τα δικά σας θετικά στοιχεία και ορισμένα που θέλουμε να εισάγουμε και εγκαίρως να την φέρουμε στη Βουλή» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός εξηγώντας τους λόγους απόρριψης της τροπολογίας ΠΑΣΟΚ.
 
Ο κ. Λιβάνιος απαντώντας παράλληλα στην κριτική που άσκησε κατά της κυβέρνησης ο βουλευτής επικρατείας της Χαριλάου Τρικούπη Παναγιώτης Δουδωνής σημείωσε ότι το υπουργείο Εσωτερικών με βάση την ισχύουσα νομοθεσία δεν είχε δυνατότητα αναστολής των χρηματικών εκταμιεύσεων, ενώ θύμισε ότι ο σχετικός νόμος άλλαξε το 2019 με την θετική ψήφο τότε του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ.
 
«Τον Μάρτιο του 2019 με νομοσχέδιο που ψηφίσατε αποσυνδέσατε την έκτακτη χρηματοδότηση των κομμάτων με τις προεκλογικές δαπάνες. Αν δεν το ψηφίζατε τότε οι Σπαρτιάτες δεν θα έπαιρναν χρήματα» ανέφερε χαρακτηριστικά ενώ πρόσθεσε: «θυμηθείτε ποια κυβέρνηση και ποια παράταξη πήγε την Χρυσή Αυγή στα δικαστήρια και ποια κυβέρνηση επιτάχυνε τις διαδικασίες για να γίνει η δίκη».
 
Πάντως, η συζήτηση της τροπολογίας προκάλεσε πολιτική ένταση μεταξύ πλειοψηφίας και αντιπολίτευσης αλλά και σύγκρουση μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Σπαρτιατών. Απαντώντας στον κ. Λιβάνιο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Μάντζος ανέφερε πως «η ανεξάρτητη δικαιοσύνη καταδίκασε την Χρυσή Αυγή και κανείς δεν δικαιούται την νίκη θεσμών να την καπελώσει κομματικά. Να μην θυμηθούμε ποιοι μιλούσαν για την καλή Χρυσή Αυγή. Η χρηματοδότηση δεν θα είχε γίνει αν υιοθετούσατε την τροπολογία που σας είχαμε καταθέσει τον Σεπτέμβριο 2023. Πρέπει σήμερα να γίνει για το μέλλον. Δεν μπορεί να είναι απάντηση ότι κάποια στιγμή θα το συζητήσουμε. Από το Σεπτέμβριο 2023 το συζητάμε».
 
Η τοποθέτηση του κ. Μάντζου προκάλεσε την αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ Κώστα Κατσαφάδου: «Αυτή η παράταξη και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς συνέλαβε την Χρυσή Αυγή. Αυτή η κυβέρνηση βρήκε αίθουσα να δικαστεί και καταδικαστεί η Χρυσή Αυγή. Αν θέλετε ουσιαστικό διάλογο κ. Μαντζο μην εργαλειοποιείτε την τακτική της ακροδεξιάς για να αφήσετε αιχμές κατά της δικής μας παράταξης».
 
Νωρίτερα, όπως αναφέρει το prototherma.gr, ο Παναγιώτης Δουδωνής είπε πως αν η κυβέρνηση είχε υιοθετήσει την τροπολογία του ΠΑΣΟΚ από τον Σεπτέμβριο του 2023 όταν για πρώτη φορά κατατέθηκε στη Βουλή, οι Σπαρτιάτες δεν θα λάμβαναν πάνω από 1 εκατ ευρώ ως κρατική χρηματοδότηση.
 
«Σας δείχνουμε το πρόβλημα σας δίνουμε και τη λύση. Ελπίζω να την δεχθείτε και να μην κοστίσει η αβελτηρία σας κι άλλα χρήματα» είπε ο βουλευτής επικρατείας.
 
Από την πλευρά τον Σπαρτιατών ο Βασίλης Στίγκας αντέδρασε λέγοντας πως «το αμαρτωλό ΠΑΣΟΚ δεν θα βάλει ποτέ μυαλό. Όταν μιλάμε για λεφτά το ΠΑΣΟΚ πρέπει να κλείνει το στόμα του. Είπαν ότι εμείς κοστίσαμε 1 εκατ ευρώ. Το ΠΑΣΟΚ πόσα λεφτά έχει φάει; Να μας πείτε γιατί πήρατε 1,5 εκατ ευρώ την στιγμή που χρωστάτε 450 εκατ ευρώ. Καταληστέψατε τον λαό και δεν ντρέπεστε».