21 Νοεμβρίου, 2024

Λειψυδρία: Πάνω από 1,5 δισ. ευρώ για 527 έργα για την αντιμετώπιση της, από το Υπουργείο Εσωτερικών

Πάνω από 1,5 δισ. ευρώ για 527 συγκεκριμένα έργα έχουν δαπανηθεί τα τελευταία χρόνια για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας από το Υπουργείο Εσωτερικών, επεσήμανε ο Υφυπουργός Εσωτερικών, Βασίλης Σπανάκης κατά την ενημέρωση της Υποεπιτροπής Υδάτινων Πόρων της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος, σήμερα στη Βουλή.

 
Ο Υφυπουργός και ο Γενικός Γραμματέας Αυτοδιοίκησης και Αποκέντρωσης, Σάββας Χιονίδης παρουσίασαν στοιχεία και αναφέρθηκαν στο πλάνο που υπάρχει για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Ο κ. Σπανάκης ανακοίνωσε επίσης ότι θα ξεκινήσει σύντομα μια εκστρατεία σε ολόκληρη την Ελλάδα για την καταγραφή των θεμάτων που υπάρχουν κατά τόπους.
 
Το νερό που χάνεται από τις διαρροές
Ειδικότερα, αναφερόμενος στις δράσεις του Υπουργείου Εσωτερικών ο κ. Σπανάκης είπε ότι για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας το Υπουργείο έχει προβεί στη λήψη ποικίλων μέτρων, μέσω των Προγραμμάτων «Αντώνης Τρίτσης» (ύψους 1,17 δισ. ευρώ) και «Φιλόδημος Ι» (601,5 εκατ. ευρώ) και κατέθεσε λεπτομερή πίνακα επιμερισμού των έργων ανά Διοικητική Περιφέρεια.
 
Ο Υφυπουργός αναφέρθηκε εκτενώς στη χρήση, για πρώτη φορά, συγκεκριμένων ποσοτικών δεικτών αποτελέσματος με τους οποίους θα παρακολουθείται συστηματικά ο βαθμός υλοποίησης και εκτέλεσης των έργων ανά Περιφέρεια.
 
Όπως ανέφερε ο κ. Σπανάκης, με βάση τη χρήση του ενός εκ των δεικτών, για παράδειγμα του δείκτη «Εξοικονόμηση πόσιμου ύδατος από μείωση διαρροών» προκύπτει ότι «τα περίπου 58.000.000 κυβικά μέτρα εξοικονόμησης πόσιμου ύδατος ανά έτος, από τη μείωση διαρροών, αντιστοιχούν στην ετήσια ζήτηση νερού μιας πόλης 600.000 κατοίκων»!
 
Ο Υφυπουργός Εσωτερικών Βασίλης Σπανάκης ανέφερε συμπληρωματικά ότι «βρίσκονται σε εξέλιξη πολλά έργα σε όλη τη Χώρα και το Υπουργείο προχωρά με στοχευμένες παρεμβάσεις, χρηματοδοτώντας τους Δήμους να υλοποιήσουν έργα όπως, για παράδειγμα, έργα σχεδιασμού εσωτερικών δικτύων ύδρευσης και αντικατάστασης πεπαλαιωμένων σωληνώσεων με σύγχρονους αγωγούς, κατασκευή υδατοδεξαμενών και ανόρυξης νέων γεωτρήσεων, εγκατάσταση και λειτουργία νέων υποδομών με συστήματα τηλεμετρίας, τηλε-ελέγχου-τηλεχειρισμού στα εσωτερικά δίκτυα διανομής πόσιμου ύδατος, αντικατάσταση υφιστάμενων υδρομέτρων κατανάλωσης από νέα σύγχρονης ψηφιακής τεχνολογίας με δυνατότητα ασύρματης αποστολής δεδομένων κ.λπ».