28 Μαρτίου, 2024

Κυρίαρχος της Τουρκίας για πέντε ακόμη χρόνια ο Ταγίπ Ερντογάν

Την θριαμβευτική επανεκλογή του με ποσοστό που άγγιξε το 52% κατάφερε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Μόλις την περασμένη Παρασκευή ο Ερντογάν καλούσε τους υποστηρικτές του να συμμετάσχουν μαζικά στις κάλπες, υπενθυμίζοντας πως : «Η 29η Μαΐου είναι μια από τις σημαντικότερες νίκες της ιστορίας μας με την κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης».

Μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων το απόγευμα της Κυριακής, εκατοντάδες υποστηρικτές του AKP πανηγύρισαν τη νίκη του Ταγίπ Ερντογάν μέσα στην Αγία Σοφία, με συνθήματα όπως «ο Θεός είναι μεγάλος».

Πάντως στην εκλογική περιφέρεια της Κωνσταντινούπολης, υπερίσχυσε ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου με 52% έναντι 48% του Ταγίπ Ερντογάν. Ο υποψήφιος της ενωμένης αντιπολίτευσης επικράτησε επίσης στην Σμύρνη στην Αδριανούπολη, στα παράλια και στην ανατολική Τουρκία. Για τη ιστορία το πρωί της 29ης Μαΐου 1453, οι δυνάμεις του Μωάμεθ εφόρμησαν στη σχεδόν ανυπεράσπιστη Κωνσταντινούπολη.

Ο τελευταίος αυτοκράτορας Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, που νωρίτερα αρνήθηκε περήφανα πρόταση συνθηκολόγησης του Μωάμεθ, έπεσε ηρωικά μαχόμενος. Αφού έσφαξαν τους υπερασπιστές της Πόλης, οι Οθωμανοί προέβησαν σε εκτεταμένες λεηλασίες και εξανδραποδισμούς. Το βράδυ, ο Μωάμεθ ο Πορθητής εισήλθε πανηγυρικά στην Αγία Σοφία και προσευχήθηκε στον Αλλάχ «αναβάς επί της Αγίας Τραπέζης», σύμφωνα με τους χρονικογράφους της εποχής.

Κυρίαρχος της Τουρκίας για πέντε ακόμη χρόνια

Ο ακλόνητος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κέρδισε την Κυριακή τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών που διεξήχθησαν στην Τουρκία, μετά τις οποίες παραμένει κυρίαρχος της χώρας για άλλα πέντε χρόνια.

Καθώς στεκόταν πάνω σε ένα λεωφορείο μπροστά από το σπίτι του στην Κωνσταντινούπολη, στην ασιατική όχθη του Βοσπόρου, ο 69χρονος αρχηγός του κράτους, που κυβερνά τα τελευταία 20 χρόνια την Τουρκία, απηύθυνε την ομιλία του μπροστά σε μια θάλασσα από κόκκινες σημαίες που κρατούσε ένα ενθουσιώδης πλήθος.

«Το έθνος μας μάς εμπιστεύτηκε την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας για τα επόμενα πέντε χρόνια», δήλωσε, στο τέλος μιας ψηφοφορίας που τον ανάγκασε για πρώτη φορά να πάει σε δεύτερο γύρο.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα με καταμετρημένο το 99,85% των ψηφοδελτίων, ο αρχηγός του κράτους έλαβε το 52,16% των ψήφων, έναντι 47,84% του σοσιαλδημοκράτη αντιπάλου του, του 74χρονου Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος έχασε το στοίχημα της αλλαγής, της ειρήνης και της δημοκρατίας που υποσχόταν.

Αυθόρμητες συγκεντρώσεις σχηματίστηκαν παντού στις πόλεις όπου θριάμβευσε ο Ερντογάν, κυρίως στην καρδιά της Ανατολίας.

Ούτε η επιθυμία για αλλαγή και άνοιγμα μέρους του εκλογικού σώματος, ούτε ο μεγάλος πληθωρισμός στην Τουρκία, ούτε οι περιορισμοί στις ελευθερίες και οι υπερξουσίες μιας προεδρίας που έστειλε δεκάδες χιλιάδες μέλη της αντιπολίτευσης στη φυλακή ή στην εξορία, δεν επηρέασαν την επιθυμία για ασφάλεια και σταθερότητα που είχε ήδη εκφραστεί στον πρώτο γύρο των εκλογών.