1 Φεβρουαρίου, 2023

Κυριάκος Μητσοτάκης: Το μήνυμα σε Τουρκία και Λιβύη

Σαφές μήνυμα στην Τουρκία απέστειλε από την ακριτική Γαύδο όπου παρέστη στην τελετή του αγιασμού των υδάτων ο πρωθυπουργός.

Με τον κουρνιαχτό από το συμβάν στο Φαρμακονήσι να μην έχει ακόμα καταλαγιάσει, ηχηρό μήνυμα ενάντια στον τουρκικό αναθεωρητισμό έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την ακριτική Γαύδο, όπου παρέστη στον εορτασμό των Θεοφανείων.

Είναι η πρώτη φορά από το 1996 που πρωθυπουργός της χώρας επισκέπτεται το ακριτικό αυτό νησί.

«Θέλω να επαναλάβω εδώ από τη Γαύδο ότι η Ελλάδα δεν δέχεται υποδείξεις για το πώς θα ασκήσει την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Παράλληλα έστειλε και ένα μήνυμα προς την Λιβύη:

«Καλώ και εδώ, από την Γαύδο, όλα τα γειτονικά κράτη της Ελλάδος και αναφέρομαι συγκεκριμένα στη Λιβύη, να προσέλθουν σε μια γόνιμη και ουσιαστική διαπραγμάτευση με την πατρίδα μας, έτσι ώστε να μπορέσουμε να οριοθετήσουμε Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες με τους γεωγραφικούς μας γείτονες. Όπως το κάναμε με την Αίγυπτο, μπορούμε να το κάνουμε και με τη Λιβύη, από τη στιγμή που θα προκύψει στη γείτονα χώρα μια κυβέρνηση η οποία θα έχει την εξουσιοδότηση να συνάψει τέτοιες διεθνείς συμφωνίες».

Προκαλούν οι Τούρκοι

Η επίσκεψη του αρχηγού του ΓΕΕΘΑ πριν λίγες ημέρες στην ακριτική Ψέριμο ενόχλησε την Άγκυρα που το εξέφρασε μέσω του αντιπροέδρου της.

«Βλέπουμε ποιος ήρθε και συνεχάρη ποιον, σωστά; Έρχονται από την Αθήνα για να συγχαρούν τον δήμαρχο του Μητροπολιτικού Δήμου Κωνσταντινούπολης. Είμαστε μαζί σας «Πες στον αδερφό σου, που είναι μαζί του, ότι πρέπει να το πει στον αρχηγό του επιτελείου, ότι δεν πρέπει να βάλει ξανά εκεί φωτογραφίες που δείχνουν την Αλικαρνασσό πίσω του. Η Τουρκία δεν επιτρέπει τέτοιες φωτογραφίες και κάνει ότι χρειάζεται», δήλωσε ο Φουάτ Οκτάι.

Η Τουρκία ανεβάζει τους τόνους διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα. Το γεράκι της Άγκυρας χρησιμοποίησε το περιστατικό στο Φαρμακονήσι που λίγο έλειψε να καταλήξει σε θερμό επεισόδιο για να επιτεθεί και πάλι στην Ελλάδα

«Τέτοιες δηλώσεις δεν έχουν κανένα νόημα, καμία βάση. Ελλάδα, που διαστρεβλώνει το σημερινό status quo και εξοπλίζει τα νησιά. Η Ελλάδα που έρχεται κάτω από την χώρα μας και προκαλεί. Η Ελλάδα που μόλις χθες πυροβόλησε στο ψαροκάικο μας», δήλωσε ο Χουλουσί Ακάρ, υπουργός Άμυνας της Τουρκίας.

«Γενικώς η Ελλάδα έχει εντείνει το αποτύπωμά της σε επίπεδο αμυντικής διπλωματίας αλλά και σε επίπεδο αξιόμαχου και ετοιμότητας των Ενόπλων Δυνάμεων. Αν αυτό εκνευρίζει την Τουρκία ε λυπούμαι αλλά προβλέπω μάλλον ότι ο εκνευρισμός αυτός θα ενταθεί γιατί θα γίνουν κι άλλα και στα δύο αυτά επίπεδα», απάντησε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Η κλιμακούμενη τουρκική επιθετικότητα φαίνεται και από τα στατιστικά στοιχεία. Μόλις μέσα στις 6 πρώτες ημέρες του 2023 έχουν σημειωθεί 228 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου, 10 υπερπτήσεις και 17 εμπλοκές.

πηγή: MEGA TV