15 Ιουλίου, 2024

Κυριάκος Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο: Σημαντικό βήμα για την ισοτιμία όλων των πολιτών χαρακτήρισε το ν/σ για τα ομόφυλα ζευγάρια

Ξεκίνησε, παρουσία του Πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, το υπουργικού συμβουλίου, στο οποίο θα παρουσιαστεί, μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Tο κυβερνητικό νομοσχέδιο θα πάρει τον δρόμο για τη Βουλή τις επόμενες μερές, με στόχο να ψηφιστεί την εβδομάδα που ξεκινά στις 12 Φεβρουαρίου.

Σημαντικό βήμα για την ισοτιμία όλων των πολιτών χαρακτήρισε το ν/σ για τα ομόφυλα ζευγάρια ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο. Ακόμα τόνισε ότι αφορά και την προστασία των παιδιών των ομόφυλων που ήδη υπάρχουν.

Όπως είπε η νέα ρύθμιση προσθέτει δικαιώματα σε μερικούς χωρίς να αφαιρεί από τους πολλούς. Έκανε λόγο για ένα θέμα ισότητας που δεν προσφέρεται για διχαστκές προκλήσεις. Σέβομαι, είπε, απόλυτα τις θέσεις της Εκκλησίας και πρόσθεσε ότι αναφερόμαστε σε επιλογές της πολιτείας και όχι σε θεολογικές πεποιθήσεις.

Θα επαναφέρουμε μετά τις ευρωεκλογές την επιστολική ψήφο για τις εθνικές εκλογές τόνισε ο Πρωθυπουργός και εξέφρασε την απορία του για τη στάση της αντιπολίτευσης και χαρακτήρισε ιστορικό βήμα τη δυνατότητα της επιστολικής ψήφου. Παίρνουμε μέτρα κατά της ακρίβειας και στηρίζουμε τις οικογένειες σημείωσε επίσης ο Πρωθυπουργός. Δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στο κράτος Δικαίου και χαρακτήρισε γενναία της μεταρρύθμιση που προωθούμε. Η ρύθμιση για τον πολιτικό γάμο των ομοφύλων ζευγαριών, είναι σημαντικό βήμα για την ισοτιμία όλων. Και για τα παιδιά των ομοφύλων είπε ο πρωθυπουργός ότι πρέπει να έχουν τα ίδια δικαιώματα με όλα τα άλλα παιδιά. Είπε ότι δεν επιβάλλαμε κομματική πειθαρχία αλλά επιλέξαμε τον διάλογο. Προσθέτει δικαιώματα και δεν αφαιρεί δικαιώματα και σίγουρα δεν υπάρχουν παιδιά ενός κατώτερου θεού. Στη Δημοκρατία μας δεν επιτρέπεται να υπάρχουν δύο κατηγορίες πολιτών, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Τι άλλο θα συζητηθεί στο Υπουργικό

Τα θέματα της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου είναι:

Παρουσίαση από τον Υπουργό Επικρατείας, Άκη Σκέρτσο του νομοσχεδίου για την ισότητα στον πολιτικό γάμο,
Παρουσίαση από τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Γιώργο Φλωρίδη και τον Υφυπουργό, Γιάννη Μπούγα του νομοσχεδίου για τον δικαστικό χάρτη,
Παρουσίαση από τον Υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη και τον Υφυπουργό, Γιώργο Κώτσηρα του Στρατηγικού Σχεδίου για τον Απόδημο Ελληνισμό,
Παρουσίαση από τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρη Παπαστεργίου του νομοσχεδίου για τα μέτρα εφαρμογής του Κανονισμού (ΕΕ) 2022/2065 σχετικά με την ενιαία αγορά ψηφιακών υπηρεσιών.

Ο κ. Μητσοτάκης ξεκίνησε την εισήγησή του με επίθεση προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που διαφωνούν με την τροπολογία της Νίκης Κεραμέως για την επιστολική ψήφο και στις εθνικές εκλογές. «Γίνεται ένα ιστορικό βήμα για την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου στις ευρωεκλογές. Η τροπολογία θα επανέλθει μετά τις ευρωεκλογές. Και τότε θα φανεί ποιος θέλει να έχουν τη δυνατότητα οι συμπολίτες μας από το εξωτερικό».

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις επαφές που είχε στο Νταβός. «Είναι φανερό ότι η επενδυτική βαθμίδα λειτουργεί ως ένα πρόσθετο κίνητρο που θα φέρει επενδύσεις στη χώρα, ανάπτυξη, περισσότερα δημόσια έσοδα για στήριξη του εισοδήματος. Πριν δύο ημέρες, ο κ. Χατζηδάκης και η κυρία Ζαχαράκη ανακοίνωσαν τη μόνιμη αύξηση του επιδόματος γέννησης στα 2.400 ευρώ», είπε, προσθέτοντας ότι το μέτρο αφορά περίπου 75.000 ετησίως, ενώ θα έχει αναδρομική ισχύ από την 1.1.2023. «Η πρωτοβουλία αποδεικνύει ότι η καλή πορεία της οικονομίας μας επιτρέπει να σχεδιάζουμε αναχώματα κατά της ακρίβειας» σε συνδυασμό με τη στρατηγική της οικογένειας.

Η ευημερία των πολιτών μιας κοινωνίας δεν μετριέται μόνο με οικονομικούς όρους, σημείωσε ο πρωθυπουργός, κάνοντας λόγο για περισσότερη ελευθερία, δικαιοσύνη, ισότητα ασφάλεια. «Τι νόημα έχει να αυξάνεται το ΑΕΠ της χώρας χωρίς να συνοδεύεται από ατομικά δικαιώματα, χωρίς να μπορεί κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνας να έχουν ελευθερία;» διερωτήθηκε. «Η χώρα ανήκει εις τη Δύση, όπως τόνισε και ο ιδρυτής της παράταξής μας Κωνσταντίνος Καραμανλής. Γι’ αυτό και όραμά μας είναι η Ελλάδα να αποδίδει σημασία στα ατομικά δικαιώματα των πολιτών», είπε.

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στον νέο δικαστικό χάρτη, που είναι μια μεταρρύθμιση που εκκρεμεί εδώ και 100 χρόνια. Σκοπός είναι να ξεπεραστούν εσωτερικές αδυναμίες του συστήματος. «Δεν υστερούμε σε αριθμό δικαστών, αλλά η εκδίκαση των υποθέσεων απαιτεί τον πενταπλάσιο χρόνο. Οι αλλαγές που εισηγείται το αρμόδιο υπουργείο είναι κρίσιμες. Έχει γίνει μία λεπτομερής δουλειά. Είναι μία σημαντική μεταρρύθμιση».

«Η μεταρρύθμιση συζητήθηκε νηφάλια, χωρίς ακρότητες», είπε για τη συζήτηση για τα ομόφυλα ζευγάρια, εκφράζοντας την ικανοποίησή του. «Ακούστηκαν όλες οι απόψεις, της παράδοσης, της εξέλιξης, σέβομαι όλες τις απόψεις. Ακούστηκαν φωνές που δεν είχαν ακουστεί, όπως των ομόφυλων γονέων, που θα μπορούν να κοιμούνται ήσυχοι, ότι αν τους συμβεί κάτι, το παιδί τους θα καταλήξει στον άλλο γονέα και όχι σε κάποιο ίδρυμα. Το νομοσχέδιο δεν μεταβάλλει το πλαίσιο της παρένθετης κύησης. Η Ελλάδα δεν θα γίνει εργαστήρι πολιτικών. Η νέα ρύθμιση προσθέτει δικαίωμα σε μερικούς, χωρίς να αφαιρεί δικαίωμα από τους πολλούς. Δεν επιτρέπεται να υπάρχουν παιδιά ενός κατώτερου θεού»


Τι θα προβλέπει το νομοσχέδιο

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του protothema.gr, το νομοσχέδιο που θα κατατίθεται από επτά υπουργεία και θα έχει ως εισηγητή του τον υπουργό Επικρατείας Άκη Σκέρτσο περιέχει 13 άρθρα. Εκτός από την επέκταση του δικαιώματος στον πολιτικό γάμο, προβλέπεται η διαδικασία για την αναγνώριση γάμων που έχουν τελεστεί στο εξωτερικό, αλλά και το πώς θα γίνεται η αναγνώριση παιδιών που έχουν αποκτηθεί ή υιοθετηθεί στο εξωτερικό. Παράλληλα, θα υπάρχουν μεταβατικές διατάξεις για όσους εν Ελλάδι έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης και θελήσουν να το λύσουν, προκειμένου να συνάψουν πολιτικό γάμο. Εν προκειμένω, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να λύσουν το σύμφωνο, να παντρευτούν πολιτικά και ο γάμος θα έχει ημερομηνία έναρξης ισχύος την επομένη αυτής της λύσης του συμφώνου. Παράλληλα, θα υπάρχουν και προσαρμογές στην εργατική νομοθεσία για την επέκταση δικαιωμάτων που υφίστανται για τα ετερόφυλα ζευγάρια και στα ομόφυλα π.χ. γονικές άδειες. Υπενθυμίζεται ότι το κυβερνητικό νομοσχέδιο δεν περιέχει δικαίωμα για τα ομόφυλα ζευγάρια στην ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή που περιλαμβάνει την παρένθετη μητρότητα.

Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να επισημάνει ότι πρόκειται για μια μεταρρύθμιση με κοινωνικό πρόσημο, υπό την έννοια ότι ρυθμίζεται μια de facto κατάσταση με γνώμονα τα δικαιώματα των παιδιών. Η άποψη της κυβέρνησης, επίσης, είναι ότι η κατοχύρωση αυτού του δικαιώματος δεν γίνεται εις βάρος ενός άλλου. Παράλληλα, η πρόσφατη ανακοίνωση της ενίσχυσης του επιδόματος γέννας, αλλά και η προαναγγελία για ένα συνολικό σχέδιο δράσης για την ανάσχεση του δημογραφικού που θα παρουσιαστεί εντός της άνοιξης, εκτιμάται ότι βοηθά προκειμένου να καμφθούν ενστάσεις κυβερνητικών βουλευτών που έλεγαν σε συνομιλητές τους ότι δεν πρέπει να ρυθμιστεί μόνο ένα θέμα δικαιωμάτων, αλλά να ληφθούν μέτρα για το «δάσος», δηλαδή για τη στήριξη των «πολλών». Όπως έχει γράψει το protothema.gr, πάνω από 110 βουλευτές είναι σε τροχιά υπερψήφισης, με τον αριθμό να βαίνει αυξανόμενος.

Ο Βορίδης ανοίγει τα χαρτιά του

Μετά την εισήγηση του υπουργού Επικρατείας Άκη Σκέρτσου, θα ακολουθήσει η τοποθέτηση του έτερου υπουργού Επικρατείας Μάκη Βορίδη, ο οποίος ως γνωστών διαφωνεί ριζικά. Ο κ. Βορίδης θα περιγράψει τη διαφωνία του με νομικά και πολιτικά επιχειρήματα, σε συνομιλητές του, όμως, επισημαίνει ότι είναι σε συνεννόηση με τον κ. Μητσοτάκη, προκειμένου να μην υπάρξουν περαιτέρω αναταράξεις στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Κάτι που εκλαμβάνεται ως μήνυμα για αποχή του κορυφαίου υπουργού από την ψηφοφορία, κάτι που δεν αποκλείεται να αποκαλυφθεί και στη σημερινή συζήτηση.

Ενδιαφέρον, βεβαίως, έχει πώς και αν θα τοποθετηθούν άλλοι υπουργοί που είχαν καταψηφίσει ή δεν είχαν υπερψηφίσει εν πάσει περιπτώσει το σύμφωνο συμβίωσης το 2015. Ο λόγος για τον Βασίλη Κικίλια, τον Λευτέρη Αυγενάκη, τον Χρήστο Σταϊκούρα και τον Κώστα Σκρέκα. Κυβερνητικές πηγές, πάντως, εκτιμούν ότι δεν θα πρέπει να αναμένονται εκπλήξεις, ενώ η απόφαση του υπουργικού συμβουλίου για έγκριση του νομοσχεδίου θα δεσμεύει τα μέλη του εκ των πραγμάτων. Όσο για τους υφυπουργούς που δεν είναι μέλη της σύνθεσης, η πιο δύσκολη περίπτωση είναι αυτή της υφυπουργού Οικογένειας Μαρίας Κεφάλα που ισορροπεί μεταξύ καταψήφισης και αποχής, κατόπιν εντατικού πρέσινγκ. Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, τις τελευταίες μέρες η πλάστιγγα έχει γείρει υπέρ της αποχής για τη γαλάζια υφυπουργό από τα Ιωάννινα, με δεδομένο ότι το υπουργείο της είναι εξ αυτών που καταθέτουν το νομοσχέδιο. Αυτό, βεβαίως, δεν σημαίνει ότι η θέση της έναντι του Μαξίμου ενόψει ενός μελλοντικού ανασχηματισμού έχει βελτιωθεί.

Με βάση τις ως τώρα πληροφορίες, εισηγήτρια του νομοσχεδίου στη Βουλή από μέρους της ΝΔ θα είναι η γραμματέας του κόμματος Μαρία Συρεγγέλα, η οποία πρωτοστάτησε και στην ενημέρωση των «γαλάζιων» βουλευτών στα γραφεία του κόμματος.

Το νομοσχέδιο Φλωρίδη

Όπως είναι αναμενόμενο, το θέμα του γάμου ομοφύλων έχει επισκιάσει όλη την υπόλοιπη ατζέντα του υπουργικού, στην οποία επίσης ξεχωρίζει το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για τον νέο δικαστικό χάρτη που περιλαμβάνει ριζική αναδιάρθρωση στα ειρηνοδικεία και στα πρωτοδικεία της χώρας. Αρκετά ειρηνοδικεία θα κλείσουν και οι δικαστές τους θα ενταχθούν στο δυναμικό των πρωτοδικείων, ενώ σε νομούς που υπάρχουν δύο πρωτοδικεία, θα μείνει ένα. Από την κυβέρνηση λένε ότι πρόκειται για μια νομοθετική τομή, με στόχο την «απελευθέρωση» δικαστικών από μη παραγωγικές θέσεις, ώστε να επιταχυνθεί ο ρυθμός απονομής της δικαιοσύνης. Ήδη, πάντως, οι τοπικές αντιδράσεις σε διάφορες περιοχές είναι οξείς και έχουν φτάσει σε αρκετούς βουλευτές της ΝΔ, πολλοί εκ των οποίων τυγχάνουν και δικηγόροι.