Η συνάντηση αυτή θα αποτελέσει τον έναν πόλο στην τριμερή με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, και τον πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Χριστοδουλίδη, και με το ενδιαφέρον να περιστρέφεται στο φιλόδοξο έργο του ελληνικού καλωδίου Ελλάδας – Κύπρου, ενώ το βράδυ θα συναντηθεί με τους έλληνες ομογενείς.
Η ατζέντα
Οι δύο ηγέτες συνοδευόμενοι από τους υπουργούς Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν, οι οποίοι χειρίστηκαν την κρίση της Κάσου, και τους διπλωματικούς συμβούλους, Άννα Μαρία Μπούρα και Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς, αναμένεται να προχωρήσουν σε επισκόπηση των διμερών τους σχέσεων, να εστιάσουν στις περιφερειακές εξελίξεις (Μέση Ανατολή – Ουκρανία) αλλά και στο μεταναστευτικό μετά και τη σκληρή στάση της Γερμανίας αλλά και τις νέες μεθόδους των διακινητών. «Σε μία πολύ ταραγμένη περίοδο και με μία Μέση Ανατολή που παράγει περισσότερες κρίσεις, το γεγονός ότι μπορούμε να μιλάμε, να προχωράμε τη θετική ατζέντα και να μην οδηγούμαστε σε κλιμάκωση στο πεδίο, όλα αυτά είναι θετική κατάκτηση», σχολίαζε ανώτατη κυβερνητική πηγή.
Το ερώτημα που τίθεται ωστόσο είναι αν οι δύο χώρες είναι έτοιμες να μπουν και στα πιο δύσκολα ζητήματα του ελληνοτουρκικού διαλόγου, δηλαδή τη διευθέτηση των θαλασσίων ζωνών. «Το αν είμαστε πιο κοντά ή όχι, αυτό αξιολογείται από την κάθε συνάντηση ξεχωριστά. Είναι δεδομένο ότι υπάρχει πολύς δρόμος για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο», επεσήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, επαναλαμβάνοντας ότι η Αθήνα αναγνωρίζει μία και μόνη διαφορά τον καθορισμό ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας και δεν δέχεται καμία υποχώρηση από τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βάλει στο τραπέζι και το Κυπριακό και την ανάγκη για επανεκκίνηση των συνομιλιών, ενώ βρίσκεται σε απόλυτο συντονισμό με την πολιτική ηγεσία της Κύπρου αλλά και σε διαπραγματεύσεις τις οποίες συντονίζει ο γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.
«Έχουμε όλη τη διάθεση να μπούμε σε μια διαδικασία συζητήσεων, χωρίς όμως να μπαίνει υπό διαπραγμάτευση όλο αυτό το οποίο κατά καιρούς λέμε, ζητήματα “κόκκινων” γραμμών», υπογράμμισε ο Παύλος Μαρινάκης.
Αναλυτικά το πρόγραμμα των συναντήσεων
Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της συμμετοχής του στην Εβδομάδα Υψηλού Επιπέδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, θα συναντηθεί με τον Πρίγκιπα Διάδοχο και Πρωθυπουργό του Μπαχρέιν Salman bin Hamad Al Khalifa, στις 11.00 (ώρα Νέας Υόρκης) και τον Πρόεδρο της Τουρκίας Recep Tayyip Erdoğan, στις 11.40.
Στις 13.10 ο Πρωθυπουργός θα παραχωρήσει ζωντανή συνέντευξη στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN και στη δημοσιογράφο Christiane Amanpour.
Στις 14.00 ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα απευθύνει χαιρετισμό σε ομογενειακή εκδήλωση στην Αστόρια.
Στις 18.00 ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Emmanuel Macron και τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη.
Περισσότερα Νέα Κατηγορίας...
Τι δεν πρέπει να καταναλώνετε μαζί με τον καφέ
Ποιες χαρτοπετσέτες περιέχουν καρκινογόνες και τοξικές ουσίες – Ευρήματα μελετών
ΥΠΕΘΟ: Νέα εργαλεία για αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και την εξυπηρέτηση του πολίτη το 2025