28 Σεπτεμβρίου, 2023

Κυριάκος Μητσοτάκης – ΔΕΘ: Θα είμαστε μόνοι μας στο δρόμο της ευθύνης

Υπουργικό με «βαριά» ατζέντα ενόψει ΔΕΘ. «Θα είμαστε μόνοι μας στο δρόμο της ευθύνης», είπε ο πρωθυπουργός και ανακοίνωσε σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, την Υγεία, και την Δικαιοσύνη.
Πρόβα τζενεράλε εν’ όψη ΔΕΘ  αποτέλεσε το σημερινό Υπουργικό Συμβούλιο στο Μέγαρο Μαξίμου όπου και κλείδωσαν οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού στην Θεσσαλονίκη.

Με την φωτιά στον Έβρο να καίει για 14η συνεχομένη ημέρα η τοποθέτηση του πρωθυπουργού ξεκίνησε με τον απολογισμό της συζήτησης που έγινε στην Βουλή για τις καταστροφικές πυρκαγιές.

«Δυστυχώς, πέρα από απλοϊκές αντιπολιτευτικές κορώνες, δεν άκουσα κάποια τεκμηριωμένη και κοστολογημένη αντιπρόταση, κάποια ουσιαστική και ρεαλιστική εισήγηση. Είναι σαφές, συνεπώς, νομίζω, ότι φαίνεται ολοένα και περισσότερο στη νέα Βουλή, ότι θα είμαστε μόνοι μας στο δρόμο της ευθύνης. Την αναλαμβάνουμε και θα την υπηρετήσουμε όλοι μαζί».

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την πρόσληψη 1200 νέων πυροσβεστών και δασικών υπαλλήλων, την επιτάχυνση των διαδικασιών για τις αποζημιώσεις των πυρόπληκτων αλλά και τον αυστηρό έλεγχο της τοπικής αυτοδιοίκησης για τα έργα της αντιπυρικής περιόδου.

Τα νέα μέτρα  για τις πυρκαγιές

-Προσλήψεις 1200 πυροσβεστών/δασικών υπαλλήλων

-Επιτάχυνση αποζημιώσεων

-Έλεγχος Δήμων και Περιφερειών κατά την αντιπυρική περίοδο

«Στη Βουλή ακούσαμε από τον Πρωθυπουργό διάφορες εξηγήσεις, αλλά και σενάρια, ιδιαίτερα για τη φωτιά στη Δαδιά, αλλά δεν κατατέθηκαν αποδείξεις, παρά το ότι ζητήθηκαν και από το ΣΥΡΙΖΑ και από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Πόσο αξιόπιστος μπορεί να είναι ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση γενικότερα όταν αφήνει χωρίς αποδείξεις να αιωρούνται σενάρια συνωμοσίας», είπε ο Σωκράτης Φάμελλος.

«Ο Πρωθυπουργός και σήμερα απέφυγε να κάνει την αυτοκριτική του για τις αποδεδειγμένες αστοχίες της Κυβέρνησης σχετικά με τον φετινό σχεδιασμό της αντιπυρικής προστασίας», είπε το ΠΑΣΟΚ.

Με το βλέμμα στην ΔΕΘ

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στους τομείς όπου η κυβέρνηση θα ρίξει ιδιαίτερο βάρος  το επόμενο χρονικό διάστημα, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο σχέδιο για την Αναδιάρθρωση της λειτουργίας του ΕΚΑΒ, τις αλλαγές για την επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης, το νέο εργασιακό νομοσχέδιο και εξήγγειλε την ανανέωση του στόλου των αστικών λεωφορείων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

«Πιστεύω, ότι η πλούσια ατζέντα που έχουμε σήμερα σημαίνει ότι δουλέψαμε καλά μέσα στο καλοκαίρι για να προετοιμάσουμε τα σχετικά νομοθετήματα. Αυτή είναι η μεγάλη μας πρόκληση. Να θυμίσω ότι έχουμε ήδη υλοποιήσει σημαντικές κεντρικές μας δεσμεύσεις, το 50% ουσιαστικά του οικονομικού μας προγράμματος έχει ήδη νομοθετηθεί με το πρώτο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε και ειδική αναφορά στο θέμα των νέων ταυτοτήτων, καλώντας τους πολίτες που αντιδρούν να μην γίνονται θύματα εμπαιγμού.

Η φοροδιαφυγή βρίσκεται στο στόχαστρο του Κυριάκου Μητσοτάκη με τρία νέα μέτρα «έκπληξη» που θα ανακοινώσει στην ΔΕΘ.
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της ΔΕΘ το επόμενο Σάββατο, πρόκειται να ανακοινώσει τρία νέα μέτρα, τα οποία θα αφορούν τη φοροδιαφυγή και τα μισθώματα.

Όπως επισήμανε ο Σύμβουλος Έκδοσης του Οικονομικού Ταχυδρόμου, Νίκος Φιλιππίδης, στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του MEGA το μεγαλύτερο μέρος από οικονομικό πακέτο της ομιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη θα αφορά τη φοροδιαφυγή.

Στόχος είναι περίπου 5 δισ. ευρώ μέσα στην επόμενη τετραετία να εισπραχθούν μέσω των μέτρων που θα περιλαμβάνει η ομιλία του.

Συγκεκριμένα, τα νέα μέτρα είναι τα εξής:

-Μεγάλο πακέτο πάταξης της φοροδιαφυγής

-Σύνδεση με σταδιακή μείωση τεκμηρίων και τέλους επιτηδεύματος

-Μέτρα για βραχυχρόνιες μισθώσεις.

-Υποχρεωτική σύσταση εταιρείας για περιουσίες άνω των 2-3 ακινήτων

-Απαλλαγή από ΦΠΑ του εισπραττόμενου μισθώματος για φυσικά πρόσωπα.

-Χρονικό όριο μισθώσεων.

-Επιδότηση ανακαίνισης για κλειστά διαμερίσματα προς ενοικίαση.

Πηγή: megatv.com