Το κρυολόγημα μπορεί να μας ταλαιπωρήσει για αρκετές ημέρες εάν δεν το αντιμετωπίσουμε σωστά. Εκτός από τα φάρμακα υπάρχουν πράγματα που μπορούμε να κάνουμε ώστε να μειώσουμε τα ενοχλητικά συμπτώματα όπως το συνάχι και τον βήχα.
10 φυσικοί τρόποι να αντιμετωπίσουμε το κρυολόγημα
1. Βιταμίνη C
Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα συμπληρώματα βιταμινών, ιδιαίτερα η βιταμίνη C και η βιταμίνη D3, ενδείκνυνται για όσους αισθάνονται ότι έχουν αρχίσει να αρρωσταίνουν.
Η συνιστώμενη δόση βιταμίνης C για άτομα που αισθάνονται αδιαθεσία είναι 1000 mg. Η βιταμίνη C υπάρχει φυσικά στα εσπεριδοειδή και είναι επίσης διαθέσιμη σε μορφή συμπληρώματος διατροφής.
Η βιταμίνη C περιέχει αντιοξειδωτικά που είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία των κυττάρων μας από επιβλαβείς ουσίες γνωστές ως ελεύθερες ρίζες. Είναι σημαντικό να είστε προσεκτικοί σχετικά με τη δόση της βιταμίνης C που λαμβάνετε.
2. Βιταμίνη D3
Τη βιταμίνη D3 είναι επίσης σημαντικό να τη συμπεριλάβετε στη διατροφή σας. Δρα σαν ευεργετική ημερήσια δόση ηλιοφάνειας, που σημαίνει ότι έχει τη δυνατότητα να βοηθήσει το ανοσοποιητικό σύστημα στην καταπολέμηση των ιών.
Η βιταμίνη D3 έχει συνδεθεί με τη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος. Η ενίσχυση των αμυντικών μηχανισμών του οργανισμού μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου λοιμώξεων και αυτοάνοσων νοσημάτων.
3. Ψευδάργυρος
Ένα εξαιρετικά σημαντικό μέταλλο, ο ψευδάργυρος είναι μια άλλη φυσική θεραπεία που έχει φανεί αποτελεσματική στην ανακούφιση των συμπτωμάτων που σχετίζονται με το κοινό κρυολόγημα.
Ο ψευδάργυρος μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση της ρινικής συμφόρησης αναστέλλοντας την αναπαραγωγή του ιού στις ρινικές οδούς.
Ο ψευδάργυρος παίζει επίσης κρίσιμο ρόλο στην υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος. Συμμετέχει στην ενεργοποίηση των κυττάρων του ανοσοποιητικού και στην παραγωγή αντισωμάτων, ενισχύοντας την ικανότητα του σώματος να καταπολεμά τις λοιμώξεις.
4. Μέλι
Έρευνες έχουν δείξει ότι το μέλι ανακουφίζει αποτελεσματικά από τον βήχα τόσο σε ενήλικες όσο και σε παιδιά.
Το μέλι έχει φυσικές καταπραϋντικές και μαλακτικές ιδιότητες που μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση του ερεθισμού του λαιμού. Σχηματίζει ένα προστατευτικό στρώμα στον ερεθισμένο λαιμό, μειώνοντας την ενόχληση.
Το μέλι δεν πρέπει να χορηγείται σε βρέφη κάτω του ενός έτους.
5. Σαμπούκος
Ο σαμπούκος (elderberries) είναι φαρμακευτικό φυτό. Χρησιμοποιούνται εδώ και αιώνες για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του κρυολογήματος και της γρίπης και για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.
Πλούσιος σε αντιοξειδωτικά, ο σαμπούκος μπορεί να ενισχύσει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού και να ανακουφίσει τα συμπτώματα που σχετίζονται με λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού.
6. Κοτόσουπα
Η καλή ενυδάτωση είναι ζωτικής σημασίας κατά τη διάρκεια της ασθένειας. Η ζεστή κοτόσουπα βοηθά να μένουμε ενυδατωμένοι και ο ατμός από τη σούπα μπορεί επίσης να καταπραΰνει τις ρινικές οδούς και να βοηθήσει στην ανακούφιση της συμφόρησης.
Ο ζεστός ζωμός μπορεί να βοηθήσει να χαλαρώσει η βλέννα και να καθαρίσει τις ρινικές οδούς, διευκολύνοντας την αναπνοή.
7. Σπρέι φυσιολογικού ορού
Τα ρινικά σπρέι φυσιολογικού ορού μπορούν να βοηθήσουν στην αραίωση και χαλάρωση της βλέννας, διευκολύνοντας στην αντιμετώπιση της ρινικής συμφόρησης.
Οι ρινικές οδοί έχουν μικροσκοπικές δομές που μοιάζουν με τρίχες που ονομάζονται βλεφαρίδες που βοηθούν στην κίνηση της βλέννας και παγιδεύουν σωματίδια. Τα σπρέι φυσιολογικού ορού μπορούν να υποστηρίξουν τη φυσική λειτουργία αυτών των βλεφαρίδων, βοηθώντας στην απομάκρυνση της βλέννας και των υπολειμμάτων από τις ρινικές οδούς.
8. Ζεστό ντους
Το ζεστό ντους μπορεί να προσφέρει ανακούφιση και άνεση με διάφορους τρόπους όταν κρυώνετε.
Ο ατμός που παράγεται από ένα ζεστό ντους μπορεί να βοηθήσει στη χαλάρωση της βλέννας και στην ανακούφιση της ρινικής συμφόρησης. Η εισπνοή του ζεστού, υγρού αέρα μπορεί να καταπραΰνει τις ερεθισμένες ρινικές οδούς και να διευκολύνει την αναπνοή.
Το ζεστό νερό μπορεί να βοηθήσει στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος, ενισχύοντας τις φυσικές διαδικασίες ανάρρωσης του οργανισμού. Η βελτίωση της κυκλοφορίας μπορεί να βοηθήσει στην παροχή οξυγόνου και θρεπτικών συστατικών στα τραυματισμένα σημεία του σώματος.
9. Υγιεινή διατροφή
Η υγιεινή διατροφή υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος και τη συνολική ευεξία.
Τα φρούτα, τα λαχανικά και άλλα τρόφιμα φυτικής προέλευσης είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, τα οποία βοηθούν στην καταπολέμηση του οξειδωτικού στρες και υποστηρίζουν την ικανότητα του σώματος να καταπολεμά τις λοιμώξεις.
Τα δημητριακά ολικής αλέσεως αποτελούν μια σταθερή πηγή ενέργειας και βασικών θρεπτικών συστατικών. Μπορούν να αποτελέσουν μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής που υποστηρίζει τις ανάγκες του οργανισμού κατά τη διάρκεια ενός κρυολογήματος.
10. Πολλή ξεκούραση
Κατά τη διάρκεια του ύπνου, το σώμα παράγει και απελευθερώνει κυτοκίνες, πρωτεΐνες που παίζουν βασικό ρόλο στην ανοσολογική απόκριση. Ο ύπνος βοηθά στη διατήρηση της βέλτιστης λειτουργίας του ανοσοποιητικού, επιτρέποντας στον οργανισμό να καταπολεμήσει καλύτερα τον ιό που προκαλεί το κρυολόγημα.
Ο ύπνος είναι μια περίοδος κυτταρικής επιδιόρθωσης και αναγέννησης. Το σώμα υφίσταται διάφορες διεργασίες επιδιόρθωσης όταν κοιμόμαστε βαθιά, βοηθώντας στην αποκατάσταση των κατεστραμμένων ιστών και υποστηρίζοντας τη συνολική ανάκαμψη του οργανισμού.
Μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα που κοιμούνται επαρκώς αναρρώνουν πιο γρήγορα από ασθένειες. Ο ποιοτικός ύπνος υποστηρίζει την ικανότητα του σώματος να επουλώνεται και να αναγεννιέται, προάγοντας την ταχύτερη ανάρρωση.
Περισσότερα Νέα Κατηγορίας...
Βρέθηκε η αρχαιότερη επιγραφή που χαρακτηρίζει τον Ιησού ως Θεό
Ειρήνη Μουρτζούκου: Μήνυση σε βάρος της για συκοφαντική δυσφήμιση – Αναζητείται στο πλαίσιο του αυτοφώρου
Κεφαλονιά: «Ποτάμια» οι δρόμοι στο Αργοστόλι – Πλημμύρισε η παραλιακή (vid)