1 Οκτωβρίου, 2023

Κρήτη: “Φωτιά” τα ενοίκια – Απλησίαστες οι τιμές για αγορά διαμερισμάτων

“Φωτιά” έχουν πάρει τα ενοίκια στο Ηράκλειο και σε άλλες περιοχές της Κρήτης δημιουργώντας τεράστια προβλήματα στους ενοικιαστές, που καλούνται με μισθούς πείνας να καλύψουν τις στεγαστικές τους ανάγκες.

Η ζήτηση είναι μεγαλύτερη από την προσφορά, καθώς το οξύτερο πρόβλημα που καταγράφεται και τη φετινή χρονιά είναι η πολύ μικρή διαθεσιμότητα ακινήτων προς μίσθωση.

Η πρόεδρος των Κτηματομεσιτών Ανατολικής Κρήτης κ. Άρτεμις Μαυράκη που μίλησε στο Ράδιο Κρήτη και την εκπομπή του Λευτέρη Βαρδάκη, τόνισε ότι η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και θα δυσκολέψει ακόμη περισσότερο όταν οι φοιτητές ή αναπληρωτές εκπαιδευτικοί θα ψάχνουν για στέγη καθώς, τα διαμερίσματα είναι δυσεύρετα πλέον κι αυτά που υπάρχουν διατίθενται σε υψηλότατες τιμές.

Ενδεικτικά ανέφερε ότι για ένα διαμέρισμα των 40 τ.μ στο κέντρο του Ηρακλείου οι τιμές στο μίσθωμα έχουν εκτοξευθεί πάνω από 500 ευρώ, ενώ για ένα ίδιο ακίνητο περιφερειακά της πόλης το ενοίκιο κυμαίνεται γύρω στα 420 ευρώ, ανάλογα βέβαια με την απόσταση και την κατάσταση που βρίσκεται το ακίνητο.

Τα μεγαλύτερα διαμερίσματα των 100 τ.μ διατίθενται στο κέντρο προς 1000 ευρώ , ενώ σε περιοχές που βρίσκονται στα προάστια οι ιδιοκτήτες ζητούν από 800 – 900 ευρώ.

Οι αυξήσεις των ενοικίων είναι ανακόλουθες των μισθών. Παράλληλα, όμως, και οι ιδιοκτήτες ακινήτων πρέπει να αντιληφθούν την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών, που βρίσκονται σε δυσμενή θέση.

Η κ. Μαυράκη όπως η ίδια είπε, συμμερίζεται τον Γολγοθά των οικογενειών που ψάχνουν φοιτητική στέγη για τα παιδιά τους και κάλεσε από τη μια τους ενδιαφερόμενους να μη υποκύπτουν σε πρακτικές εκμετάλλευσης κι από την άλλη προέτρεψε τους μεσίτες να μην αναλαμβάνουν περιπτώσεις με υπερτιμημένα μισθώματα, ώστε να μπορέσει να συνέλθει η αγορά.

Σε ότι αγορά τις αγοραπωλησίες η κ. Μαυράκη επιβεβαίωσε το γεγονός ότι υπάρχει έντονη ζήτηση, πλην όμως δεν υπάρχουν διαθέσιμα ακίνητα προς πώληση σε προσιτές τιμές.

Αυτά που υπάρχουν είναι παλιά και σε υψηλές τιμές. Απλησίαστα και τα νεότερα διαμερίσματα τα είναι λίγα στον αριθμό και με υψηλότατες τιμές.

Τέλος για τις παραθεριστικές κατοικίες η πρόεδρος των κτηματομεσιτών επισήμανε ότι υπάρχει έντονη ζήτηση για συγκροτήματα εξοχικών κατοικιών από επενδυτές οι οποίοι ενδιαφέρονται και για μεγάλες εκτάσεις προκειμένου ν’ αναγερθούν μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες. 

ekriti.gr