16 Ιουλίου, 2024

Κρήτη: Χωρίς σημαντικά προβλήματα η επέλαση της κακοκαιρίας “Avgi”- Στα «λευκά» ακόμα και ημιορεινές περιοχές με χαμηλό υψόμετρο

Χωρίς να καταγραφούν μεγάλα προβλήματα, εξελίσσεται η επέλαση της κακοκαιρίας "Avgi", στην Κρήτη αν και η χιονόπτωση συνεχίζεται σε Ανώγεια, Οροπέδιο Λασιθίου, Ομαλό και Αγία Βαρβάρα.
Χιονοπτώσεις σημειώθηκαν ακόμα σε ημιορεινές περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο. Συγκεκριμένα στα λευκά έχουν ντυθεί τα Ανώγεια, το Οροπέδιο Λασιθίου, ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Άνω Βιάννου, οι Δαφνές του Δήμου Ηρακλείου, η Αγία Βαρβάρα, το Θέρισσο Χανίων ενώ χιόνια έχουμε και στο Σελάκανο του Δήμου Ιεράπετρας.

Μικροπροβλήματα σημειώθηκαν κατά την διάρκεια της νύχτα στους δρόμους: Αμάρι-Ρέθυμνο-Αγία Γαλήνη, Βρύσσες-Ασκύφου-Σφακιά, Χανιά-Ομαλός ενώ στο Ηράκλειο η έντονη βροχόπτωση προκάλεσε συγκέντρωση μεγάλου όγκου νερού, με αποτέλεσμα να αποκλειστεί η ιρλανδική διάβαση στον Κατσάμπα.
Ωστόσο, ανοικτές παραμένουν οι προσβάσεις από και προς το Οροπέδιο Λασιθίου καθώς και οι δρόμοι εντός των οικισμών του Δήμου Οροπεδίου.
Τα σχολεία εντός των ορίων του Δήμου Οροπεδίου παραμένουν κλειστά και σήμερα Τετάρτη 31 Ιανουαρίου, με τον Δήμο Οροπεδίου να συνιστά ότι καλό θα ήταν να αποφεύγονται οι άσκοπες μετακινήσεις όσο τα καιρικά φαινόμενα παραμένουν.
Κατά τη διάρκεια της νύχτας της Τρίτης προς Τετάρτη, η Πυροσβεστική κλήθηκε να επέμβει σε κοπές κλαδιών-δέντρων και αφαίρεση φερτών αντικειμένων που μεταφέρθηκαν από τους ισχυρούς ανέμους και έκρυβαν κινδύνους.
Τα πλοία παρέμειναν δεμένα την Τρίτη στα λιμάνια ωστόσο την Τετάρτη 31 Ιανουαρίου, οι Μινωικές Γραμμές ανακοίνωσαν άρση του απαγορευτικού απόπλου.

Σύμφωνα με την ΕΜΥ, οι χιονοπτώσεις στην Κρήτη αναμένεται να διαρκέσουν μέχρι και το απόγευμα της Τετάρτης 31 Ιανουαρίου.

Υποχρεωτικός ο εφοδιασμός με αντιολισθητικές αλυσίδες
Την υποχρέωση των οδηγών οχημάτων όλων των κατηγοριών να εφοδιαστούν με αντιολισθητικές αλυσίδες ή άλλα ανάλογα αντιολισθητικά μέσα, από σήμερα (30.01.2024) και μέχρι την ύφεση των καιρικών φαινομένων, ανακοίνωσε η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κρήτης, λόγω έντονων καιρικών φαινομένων και με στόχο την διασφάλιση της οδικής κυκλοφορίας και ασφάλειας των οχημάτων, καθώς και την πρόληψη τροχαίων ατυχημάτων.

Πιο συγκεκριμένα, η νεότερη ανακοίνωση αφορά την Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου, όλο το οδικό δίκτυο του Δήμου Ανωγείων, της Δημοτικής Ενότητας Κουλούκωνα και της τοπικής κοινότητας Ζωνιανών Δήμου Μυλοποτάμου, την Επαρχιακή Οδό «Τρία Μοναστήρια-Αγία Γαλήνη», την Επαρχιακή Οδό «Παλέ-Ροδάκινο», την Επαρχιακή Οδό, από την τοπική κοινότητα Σπηλίου έως την τοπική κοινότητα Γερακαρίου, όλο το οδικό δίκτυο της τοπικής κοινότητας Μυριοκεφάλων και στην επαρχιακή οδό από την τοπική κοινότητα Μυριοκέφαλα έως την διασταύρωση με Βιλανδρέδο και όλο το οδικό Δίκτυο του Δήμου Αμαρίου.

Για την Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου, από τις 10 το βράδυ της Τρίτης 30.01.2024 και πιο συγκεκριμένα για το Δήμο Ιεράπετρας, τα μέτρα αφορούν στην τοπική κοινότητα Μαλλών, Καλαμαύκας, Ανατολής, Μεταξοχωρίου, Χριστού, Μύθων, Ρίζας, Γδοχίων, Σελεκάνο, Άνω Πλάτανος και Ρογδιό δ.κ.Μαλλών, ενώ για τον Δήμο Αγίου Νικολάου, αφορά από το 30,8 χλ, Αγίου Νικολάου-Οροπεδίου Λασιθίου (τοπική κοινότητα Ζενίων) μέχρι και το οροπέδιο Λασιθίου.
Επιπλέον, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Αστυνομίας, θα ισχύσει απαγόρευση της κυκλοφορίας παντός είδους οχημάτων από την θέση Πλάτανος έως και το οροπέδιο Καθαρού.

Κλειστά τα σχολεία

Κλειστές παρέμειναν και σήμερα Τετάρτη 31 Ιανουαρίου, οι σχολικές μονάδες του Δήμου Βιάννου, λόγω της έντασης της κακοκαιρίας που πλήττει την περιοχή, με απόφαση του Δημάρχου Βιάννου, Παύλου Μπαριτάκη. Η απόφαση αφορά όλες τις σχολικές μονάδες του Δήμου (Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσιο, Λύκειο καθώς και το Δημοτικό Βρεφονηπιακό σταθμό) που θα παραμείνουν κλειστές, καθώς σύμφωνα με την ανακοίνωση του Δήμου τα φαινόμενα όπως έχει ανακοινωθεί από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία στο πιο πρόσφατο μετεωρολογικό δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων, θα συνεχιστούν, οπότε και αναμένεται να αρχίσει η εξασθένηση τους.

«Με βάση το έκτακτο επικαιροποιημένο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που έχει αποσταλεί από την ΕΜΥ, αποφασίστηκε τα σχολεία να παραμείνουν κλειστά για προληπτικούς λόγους και για λόγους ασφαλείας. Παρακολουθούμε το φαινόμενο και είμαστε έτοιμοι να παρέμβουμε με τα μηχανήματα όπου χρειαστεί, όπως έγινε σήμερα το πρωί σε ένα τμήμα του οδικού δικτύου του Δήμου. Το ευχάριστο είναι πως μέχρι τώρα δεν έχουνε παρατηρηθεί ιδιαίτερα προβλήματα, με την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων να είναι ομαλή», επισήμανε ο Δήμαρχος Βιάννου.

Προειδοποίηση προς τους οδηγούς
Την προσοχή των οδηγών που σκοπεύουν να κινηθούν προς τα Ανώγεια εφιστά η Πολιτική Προστασία του Δήμου Μαλεβιζίου, καθώς η χιονόπτωση στο Γωνιανό φαράγγι καθιστά εξαιρετικά δύσκολη τη διέλευση των οχημάτων.Οι οδηγοί, σύμφωνα με την ανακοίνωση του δήμου, θα πρέπει μέχρι και την Τετάρτη το απόγευμα να περιορίσουν τις άσκοπες μετακινήσεις, ενώ αν κινηθούν προς τα Ανώγεια τα οχήματα θα πρέπει να είναι εφοδιασμένα με αντιολισθητικές αλυσίδες και να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των αρχών.

Μηχανήματα του Δήμου Μαλεβιζίου βρίσκονται στην περιοχή και επιχειρούν για τη διευκόλυνση των οδηγών.
Σύμφωνα με το νεότερο ανακοινωθέν της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, οι χιονοπτώσεις αναμένεται να διαρκέσουν μέχρι και το απόγευμα της Τετάρτης 31 Ιανουαρίου.

Κορυφώνεται η κακοκαιρία Avgi
Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του meteo.gr/Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών βροχές και σποραδικές καταιγίδες αναμένονται έως το βράδυ της Τετάρτης σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου της Μαγνησίας, της κεντρικής και ανατολικής Στερεάς, της ανατολικής Πελοποννήσου, της Εύβοιας, της Κρήτης και στα νησιά του κεντρικού και νότιου Αιγαίου. Χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν σε ορεινά και ημιορεινά τμήματα της Μαγνησίας, της κεντρικής και ανατολικής Στερεάς, της Πελοποννήσου, της Εύβοιας και της Κρήτης. Στη συνέχεια τα φαινόμενα θα παρουσιάσουν σημαντική σταδιακή εξασθένηση και από αύριο το πρωί θα περιοριστούν στην ανατολική Στερεά και Πελοπόννησο, στην Εύβοια και κυρίως στην Κρήτη. Συγκεκριμένα, τα φαινόμενα θα παρουσιάσουν μικρή εξασθένηση την Τετάρτη 31/01. Στο Ιόνιο οι άνεμοι δεν θα ξεπερνούν τα 5 έως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει μικρή άνοδο την Τετάρτη 31/01, κυρίως στα βόρεια ηπειρωτικά.

Την Τετάρτη (31-01-24) οι θυελλώδεις βοριάδες θα διατηρηθούν στο Αιγαίο αλλά από τις προμεσημβρινές ώρες στα βόρεια θα περιοριστούν στα 8 μποφόρ και βαθμιαία θα εξασθενήσουν.
Τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης (31-01-24) στις Σποράδες, την Εύβοια, την ανατολική Αττική και τις Κυκλάδες και βαθμιαία από τις απογευματινές ώρες στην Κρήτη.
Περισσότερες λεπτομέρειες για την εξέλιξη του καιρού στα τακτικά και έκτακτα δελτία καιρού στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ (www.emy.gr). Η επικαιροποίηση των προγνώσεων θα γίνεται ανά δωδεκάωρο.