2 Φεβρουαρίου, 2023

Κριστιάνο Ρονάλντο: Αντιδρά η Διεθνής Αμνηστία στη μεταγραφή του – Μιλά για «ξέπλυμα» μέσω του αθλητισμού

Η απόφαση του Κριστιάνο Ρονάλντο να συνεχίσει την καριέρα του στην Αλ Νασρ έχει προκαλέσει αίσθηση, αλλά και αντιδράσεις.

Μάλιστα, η Διεθνής Αμνηστία θέλησε να επέμβει και έκανε λόγο για μια μεταγραφή που λειτουργεί σαν «ξέπλυμα» στη Σαουδική Αραβία μέσω του αθλητισμού, καλώντας τον να μιλήσει για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα.

Ο Πορτογάλος άσος αποφάσισε να αποδεχθεί την πρόταση της Αλ Νασρ, η οποία τού εξασφαλίζει, μαζί με τις χορηγίες, ετήσια έσοδα ύψους 200 εκατ. ευρώ, συνεχίζοντας πλέον την καριέρα του στη Σαουδική Αραβία.

Σε μια χώρα, δηλαδή, η οποία δεν σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, με την ερευνήτρια της Διεθνούς Αμνηστίας, Ντάνα Άχμεντ, να αναφέρεται στο θέμα λέγοντας τα εξής:

«Η μεταγραφή του Ρονάλντο στη Αλ Νασρ εντάσσεται σε ένα ευρύτερο μοτίβο «ξεπλύματος» μέσω του αθλητισμού στη Σαουδική Αραβία. Είναι πολύ πιθανό οι σαουδαραβικές αρχές να προωθήσουν την παρουσία του στη χώρα προκειμένου να αποσπάσουν την προσοχή από το φρικτό ιστορικό της χώρας για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αντί να προσφέρει άκριτα επαίνους για τη Σαουδική Αραβία, ο Ρονάλντο θα πρέπει να χρησιμοποιήσει τη σημαντική δημόσια πλατφόρμα του για να επιστήσει την προσοχή σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα.

 
Η Σαουδική Αραβία εκτελεί τακτικά άτομα για εγκλήματα όπως φόνο, βιασμό και διακίνηση ναρκωτικών. Σε μία ημέρα πέρυσι, 81 άνθρωποι σκοτώθηκαν, πολλοί καταδικάστηκαν σε κατάφωρα άδικες δίκες. Οι αρχές συνεχίζουν επίσης την καταστολή της ελευθερίας της έκφρασης και του συνεταιρίζεσθαι. Υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, υπερασπιστές των δικαιωμάτων των γυναικών και άλλοι πολιτικοί ακτιβιστές βρίσκονται στο στόχαστρο.

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο δεν πρέπει να επιτρέψει η φήμη και η διασημότητά του να γίνουν εργαλείο sportswashing για τους Σαουδάραβες. Πρέπει να απολαύσει τον χρόνο του στη Αλ Νασρ για να μιλήσει για τον τεράστιο αριθμό προβλημάτων ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα».

 

madata.gr