3 Μαΐου, 2024

Κρίσιμη εβδομάδα για την εξέλιξη της πανδημίας. Φύλλα πορείας από σήμερα σε ιδιώτες γιατρούς

Ενώ τα σχολεία άνοιξαν με νέα μέτρα, η επέλαση της Όμικρον συνεχίζεται ακάθεκτη, με σημάδια, όμως, αισιοδοξίας να εκφράζονται δειλά – δειλά από τους επιστήμονες. Για άλλη μια μέρα χθες, οι εισαγωγές ήταν στα ύψη, ενώ από σήμερα μετράει ο χρόνος αντίστροφα για όσους δεν έχουν κάνει την τρίτη δόση και από την 1η Φεβρουαρίου θα θεωρούνται ανεμβολίαστοι.
Κρίσιμη είναι η εβδομάδα που ξεκινά για την εξέλιξη της πανδημίας.

Κυβέρνηση και λοιμωξιολόγοι περιμένουν να δουν πώς το άνοιγμα των σχολείων θα επηρεάσει την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας.

Χθες καταγράφηκαν 18.592 νέες μολύνσεις, 66 θάνατοι και 642 διασωληνωμένοι. Οι εισαγωγές νέων ασθενών στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 632.

Πιθανή αποκλιμάκωση των κρουσμάτων κορωνοϊού μέσα στον μήνα που διανύουμε «βλέπουν» οι ειδικοί. Θα πρέπει να μάθουμε όμως να μάθουμε να ζούμε με τον κορωνοϊό, υποστηρίζουν κάποιοι άλλοι.

Στους 7 μήνες η λήξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού
Στους 7 μήνες θα λήγουν τα πιστοποιητικά εμβολιασμού από την 1η Φεβρουαρίου για όσους δεν έχουν κάνει έως τότε την 3η ενισχυτική δόση εμβολίου.

Αυτό σημαίνει πως κανένας εμβολιασμένος, είτε με μονοδοσικό εμβόλιο είτε με τις δύο δόσεις, δε θα απολαμβάνει τα προνόμια ελευθερίας και πρόσβασης σε εστίαση και κλειστούς χώρους, όπως κάνει σήμερα.

Όσοι δε θα εμβολιαστούν με τρίτη δόση εντός 7μηνου από τη δεύτερη δόση θα έχουν πρόσβαση στο ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού που έχει ισχύ για 9 μήνες, αλλά αφορά μόνο τα ταξίδια.

Έλληνες επιστήμονες ανακάλυψαν φάρμακο
Μία μεγάλη προσπάθεια για την καταπολέμηση του κορωνοϊού έχει γίνει από Έλληνες επιστήμονες. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ενέκρινε το ANAKINRA για τη θεραπεία της νόσου COVID μετά από εξαντλητικό έλεγχο.

Από σήμερα, Δευτέρα, θα αρχίσουν να επιδίδονται τα φύλλα πορείας σε ιδιώτες γιατρούς.

Οι γιατροί –πνευμονολόγοι, παθολόγοι, αναισθησιολόγοι– θα πρέπει να παρουσιαστούν για να αναλάβουν καθήκοντα από την Τετάρτη 12 Ιανουαρίου σε δημόσια νοσοκομεία στη Βόρεια Ελλάδα. Θα απασχοληθούν για ένα μήνα και θα συμμετέχουν και στις εφημερίες.

Στην ουρά για ένα τεστ
Για ακόμη μία μέρα μεγάλες είναι οι ουρές που σχηματίζονται έξω από φαρμακεία, κέντρα υγείας και κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ, με τους πολίτες να περιμένουν για να υποβληθούν σε ένα διαγνωστικό τεστ.

Όσο αυξάνονται τα κρούσματα, τόσο μεγαλώνουν οι ουρές για δωρεάν μοριακό έλεγχο στις δημόσιες δομές.

madata.gr