29 Μαρτίου, 2024

Kορονοϊός: Ξεκινούν οι εμβολιασμοί με τα επικαιροποιημένα εμβόλια – Αρκεί μία δόση λένε οι ειδικοί

Άνοιξε η πλατφόρμα για τα επικαιροποιημένα εμβόλια για τις παραλλαγές 4 και 5 της όμικρον και οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν στις 3 Οκτωβρίου. Τα κρούσματα πάντως κορονοϊού αυξήθηκαν την τελευταία εβδομάδα κατά 24%.

Σχετικά με την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας αλλά και την έναρξη των εμβολιασμών με τα επικαιροποιημένα εμβόλια της Pfizer μίλησε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης.

Ο ίδιος συνέστησε για αρχή να φοράμε τις μάσκες μας όπου επικρατεί συγχρωτισμός και «νιώθουμε ανασφάλεια».

Αναφορικά με την αύξηση των κρουσμάτων, ο καθηγητής επισήμανε πως παρατηρείται σε ορισμένες περιοχές της Ελλάδας, όπως τα Χανιά, το Λασίθι, η Πάτρα και τα Ιωάννινα.

«Νομίζω και την άλλη βδομάδα θα συνεχιστεί μία σχετική αύξηση των κρουσμάτων. Θέλω να πιστεύω πως είναι μια οριακή διακύμανση της εποχής λόγω του ανοίγματος των σχολείων και της κοινωνία χωρίς πολλά ατομικά μέσα» εξήγησε ο καθηγητής, και σημείωσε πως η αύξηση αφορά τις ηλικίες 10 έως 19 ετών.

«Θέλω να ελπίζω πως δεν πρόκειται για την έναρξη της φθινοπωρινής έξαρσης, το οποίο το αναμένουμε κανονικά τέλος Οκτωβρίου» συμπλήρωσε.

Σε ό,τι αφορά τον εμβολιασμό, ο καθηγητής τόνισε πως μία δόση με το επικαιροποιημένο αρκεί για την ώρα, ωστόσο δεν γνωρίζουμε ακόμη πώς θα εμβολιαζόμαστε τα επόμενα χρόνια.

«Περιμένουμε να εγκριθεί νέο εμβόλιο που θα περιέχει το παλιό στέλεχος και τις παραλλαγές Ο4 και Ο5. Υπολογίζουμε πως θα έρθει μέσα με τέλη Οκτώβρη» προσέθεσε ο ίδιος.

madata.gr