29 Μαρτίου, 2024

Κορoνοϊός: Τελικά τα έντομα μεταδίδουν τον ιό;

Αν και οι επαγγελματίες δημόσιας υγείας και οι αξιωματούχοι έχουν πλέον καλύτερη κατανόηση του τρόπου με τον οποίο εξαπλώνεται ο COVID-19, υπάρχουν συνεχείς ανησυχίες σχετικά με το εάν μπορεί να εξαπλωθεί έμμεσα μέσω μολυσμένων επιφανειών, ζώων ή εντόμων. Σύμφωνα με τον συν-συγγραφέα της μελέτης Gabriel Hamer, εντομολόγο της AgriLife Research στο τμήμα εντομολογίας του Texas A&M, τα έντομα είναι γνωστό ότι μεταδίδουν μια ποικιλία μολυσματικών ασθενειών στους ανθρώπους, επομένως δόθηκε προτεραιότητα στον προσδιορισμό της πιθανής συμβολής τους στη μετάδοση του SARS-CoV-2 στα αρχικά στάδια της πανδημίας.

«Λαμβάναμε δείγματα από έντομα σε σπίτια με πρόσφατα κρούσματα COVID-19, μερικά από τα οποία είχαν επίσης σκυλιά και γάτες ενεργά μολυσμένα με SARS-CoV-2», εξήγησε ο Χάμερ. «Υποψιαζόμασταν ότι επρόκειτο για περιβάλλοντα υψηλού κινδύνου όπου τα έντομα μπορεί να μολυνθούν από τον ιό εάν έρχονταν σε επαφή με μολυσμένους ανθρώπους, ζώα ή μολυσμένες επιφάνειες. Αντίθετα, δεν εντοπίσαμε στοιχεία του ιού στα έντομα από αυτά τα σπίτια». Η ερευνητική ομάδα είχε διαπιστώσει προηγουμένως ότι νοικοκυριά με επιβεβαιωμένα θετικά κρούσματα COVID-19 στον άνθρωπο παρουσίασαν μετάδοση του SARS-CoV-2 από ανθρώπους σε σκύλους και γάτες. Και η ομάδα ερευνούσε πρόσφατα τη μετάδοση του COVID-19 μεταξύ ελαφιών του Τέξας.

Τι γίνεται όμως με τα έντομα;

Σε προηγούμενες μελέτες από άλλους ερευνητές, μετά την έκθεση στον SARS-CoV-2 σε εργαστηριακό περιβάλλον, οι μύγες έδειξαν σημάδια τόσο του ιού όσο και του ιικού RNA. Ωστόσο, η μελέτη AgriLife δεν κατέληξε στο συμπέρασμα ότι αυτά τα έντομα αποκτούσαν ιικό RNA SARS-CoV-2 σε οικιακά περιβάλλοντα. Σύμφωνα με τον Hamer, η μηχανική μετάδοση θα συνεπαγόταν τη μετάδοση του παθογόνου σε ένα άτομο από μολυσματικά σωματίδια στο σώμα ενός εντόμου. Με τη βιολογική μετάδοση, το παθογόνο θα εισχωρούσε στο έντομο, θα αναπτυσσόταν και στη συνέχεια θα πολλαπλασιαζόταν πριν εξαπλωθεί μέσω του σάλιου ή των περιττωμάτων του εντόμου.

Η πλειοψηφία των παθογόνων που μεταδίδονται από φορείς, όπως ο ιός του Δυτικού Νείλου στα κουνούπια, εξαπλώνονται βιολογικά, είπε ο Hamer. Ωστόσο, οι μύγες που δεν δαγκώνουν μπορούν να μεταδώσουν μηχανικά βακτήρια όπως η σαλμονέλα.

Στη νέα μελέτη, η ομάδα του Hamer επεξεργάστηκε το περιεχόμενο 133 παγίδων εντόμων που τοποθετήθηκαν σε 40 σπίτια που το καθένα είχε τουλάχιστον ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19 σε άνθρωπο. Από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο του 2020, κολλώδεις παγίδες αιχμαλώτισαν περισσότερα από 1.345 έντομα, συμπεριλαμβανομένων 11 διαφορετικών ειδών μύγας και κατσαρίδας. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τεστ PCR για να αξιολογήσουν τα έντομα. Καθεμία από τις 243 δεξαμενές μεμονωμένων εντόμων βρέθηκε αρνητική για SARS-CoV-2.

Την επόμενη μέρα που τα δείγματα σκύλου ή γάτας βρέθηκαν θετικά στον ιό, 14 ακόμη παγίδες εντόμων εγκαταστάθηκαν σε επτά σπίτια, αυξάνοντας την πιθανότητα τα έντομα να έρθουν σε επαφή με μολυσμένα ζώα ή επιφάνειες. Σύμφωνα με τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στο Journal of Medical Entomology, ούτε οι κατσαρίδες ούτε οι μύγες – που δαγκώνουν ή δεν δαγκώνουν – είναι πιθανό να μεταδώσουν τον ιό.

Πηγή: healthweb.gr