25 Απριλίου, 2024

Κορονοϊός: Συνεδρίαση για τα σχολεία – Χωρίς ιδιαίτερα μέτρα η επιστροφή των μαθητών

Συνεδριάζουν σήμερα το απόγευμα στις 16:00 οι επιστήμονες της ειδικής επιτροπής του υπουργείου Υγείας προκειμένου να επισφραγίσουν την απόφαση της κυβέρνησης, η επιστροφή των μαθητών στα θρανία να γίνει χωρίς ιδιαίτερα μέτρα. Πρόκειται για την πρώτη επίσημη συνεδρίαση μετά από δύο μήνες απουσίας της επιτροπής λόγω της κατάργησης των μέτρων κατά του κορονοϊού αλλά και του καλοκαιριού.

Οι περισσότεροι ειδικοί που συμμετέχουν στην επιτροπή δεν διαφωνούν με την τοποθέτηση της κυβέρνησης τα σχολεία να ανοίξουν χωρίς περιορισμούς, καθώς εκτιμούν πως είναι ανώφελο να φορούν τα παιδιά μάσκες στο σχολείο όταν δεν τηρείται κανένα μέτρο πουθενά.

Όμως υπό συζήτηση είναι ακόμη εάν θα υπάρξει σύσταση την πρώτη ημέρα να γίνει self test από τους μαθητές, ώστε να γνωρίζει η σχολική κοινότητα πως όποιος περνά την πύλη, δεν είναι φορέας του κορονοϊού.

Κατά τα άλλα οι ειδικοί που θα εκτιμήσουν επιδημιολογικά την κατάσταση, θα συμφωνήσουν και για τα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα πρέπει να ακολουθούνται όταν ένα παιδί βγει θετικό στον κορονοϊό. Βέβαια και σε αυτήν την περίπτωση θα ισχύσει ότι για το σύνολο του πληθυσμού, δηλαδή ο μαθητής θα είναι σε απομόνωση για 5 ημέρες και μετά θα μπορεί να βγει έξω με μάσκα.

Γιατί ανησυχούν οι επιστήμονες

Πάντως, μπορεί η κυβέρνηση να θέλει να επιστρέψει η χώρα στην απόλυτη κανονικότητα χωρίς μέτρα και περιορισμούς, όμως οι ειδικοί ανησυχούν ότι τα δύσκολα δεν έχουν περάσει. Εκτιμούν ότι από τα μέσα Οκτωβρίου και μετά θα κυριαρχήσουν νέες μεταλλάξεις που μπορεί να μας εκπλήξουν δυσάρεστα με τη μεταδοτικότητα τους. Ήδη ο «Κένταυρος» έχει δείξει τα δόντια του με τη μεγάλη μεταδοτικότητα που παρουσιάζει.

Όπως και να ‘χει όμως η κυβέρνηση δεν θέλει επιστροφή στα προηγούμενα 2,5 χρόνια με περιορισμούς και μέτρα. Μάλιστα ούτε τα νέα εμβόλια που θα περιλαμβάνουν κάποιες από τις υπάρχουσες μεταλλάξεις θα είναι υποχρεωτικά.

Τέλος τα πιστοποιητικά εμβολιασμού

Γι’ αυτό άλλωστε και η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, διαμηνύει ότι τα πιστοποιητικά εμβολιασμού δεν θα χρησιμοποιηθούν πάλι από Σεπτέμβριο.

Βέβαια όλα μπορεί να ανατραπούν εάν επικρατήσει το κακό σενάριο. Ένα σενάριο που μπορεί να περιλαμβάνει πολλές νοσηλείες με βαριά περιστατικά και πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Παρότι υπάρχει μία σχετική προετοιμασία στο σύστημα, δεν αποκλείεται εάν ένα νέο κύμα είναι άκρως επιθετικό, να επιστρέψουν κάποια μέτρα.

Αξιοσημείωτο επίσης είναι πως τα κυβερνητικά στελέχη διαμηνύουν ότι το μόνο που μπορεί να επανέλθει είναι η υποχρεωτικότητα στις μάσκες και όχι παντού αλλά σε κάποιους χώρους.

Πηγή: ethnos.gr