19 Απριλίου, 2024

Κορονοϊός: Σύγχυση με την 4η δόση του εμβολίου – Ποιοι πρέπει να την κάνουν

Σύγχυση και ερωτηματικά προκάλεσε την Πέμπτη (23/06) η απόφαση της Επιτροπής Εμβολιασμών να ανοίξει την πλατφόρμα διενέργειας της τέταρτης δόσης, για όσους είναι άνω των 30 ετών.

Πρόκειται για μία κίνηση, η οποία συμπίπτει χρονικά με την έξαρση της πανδημίας στη χώρα και δε θα προκαλούσε πολλά ερωτηματικά αν δε συνοδευόταν από την παραδοχή πως τα επιστημονικά δεδομένα για την αποτελεσματικότητα της τέταρτης δόσης είναι επί του παρόντος ελλιπή.

Μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA», η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, σημείωσε πως οι πολίτες άνω των 60 ετών πρέπει να σπεύσουν να λάβουν την 4η δόση.

«Οι άνω των 60 που έχουν και υποκείμενα νοσήματα, θα πρέπει οπωσδήποτε να κάνουν την 4η δόση. Από τις ηλικίες 30 μέχρι 59 έγινε η σύγχυση. Τεκμηριωμένα πλήρως επιστημονικά δεδομένα για αυτές τις ηλικίες που δεν έχουν υποκείμενα νοσήματα, δεν έχουμε. Επειδή στις ηλικίες αυτές δεν είναι πλήρως τεκμηριωμένα τα δεδομένα, αυτοί που δεν έχουν υποκείμενο νόσημα δε νομίζω να πάνε να το κάνουν, αυτοί όμως που έχουν προβλήματα μπορούν να το κάνουν και θα τους βοηθήσει».

Ωστόσο, επιστημονικά δεδομένα που να δείχνουν προς αυτήν την κατεύθυνση δεν υπάρχουν.

«Λέγεται ότι θα ωφελήσει επειδή έχουν τα υποκείμενα νοσήματα, αλλά πλήρης τεκμηρίωση δεν υπάρχει».

Η κ. Παγώνη τόνισε ότι «ο κορονοϊός είναι σε έξαρση» και όλοι θα πρέπει να προσέχουν και να τηρούν μέτρα υγιεινής.

madata.gr