Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, την προηγούμενη εβδομάδα παρατηρήθηκε αυξητική τάση στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα σε οκτώ από τις δέκα (8/10) περιοχές που ελέγχθηκαν από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων (ΕΔΕΛ) του ΕΟΔΥ.
Μείωση παρατηρήθηκε σε μία (1/10) και σταθεροποίηση σε μία (1/10) από τις δέκα περιοχές του ΕΔΕΛ.
Καθαρά αυξητική τάση παρατηρήθηκε στο Ηράκλειο (+101%), στα Ιωάννινα (+65%), στην Ξάνθη (+62%), στην Πάτρα (+40%), στη Λάρισα (+39%), ενώ οριακή ήταν η αύξηση στον Βόλο (+21%), στη Θεσσαλονίκη (+18%) και στην Αλεξανδρούπολη (+17%).
Μείωση παρατηρήθηκε στην Αττική (-22%), ενώ σταθεροποίηση παρατηρήθηκε στα Χανιά (0%).
«Καλοκαίρι έχουμε, διακοπές θα πάμε, ο κορονοϊός δεν είπαμε ποτέ ότι έφυγε. Η αλήθεια είναι ότι φέτος, συγκριτικά με πέρυσι, καμία σχέση τα κρούσματα. Είναι πάρα πολλά, είναι πολλές οι νοσηλείες αλλά και οι θάνατοι. Το 21 – 22 οι θάνατοι είναι πάρα πολλοί. Θα είναι μέχρι τέλος Ιουλίου περίπου η έξαρση», τόνισε η κ. Παγώνη σε σημερινές της δηλώσεις στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega».
Σύμφωνα με την ίδια, «οι ομάδες υψηλού κινδύνου με τα υποκείμενα νοσήματα, καλό θα είναι, μόλις νοσήσουν, να πάρουν τον γιατρό τους και να ξεκινήσουν αντιική αγωγή με τις συστάσεις του γιατρού. Έτσι θα προλάβουν τις επιπλοκές και τις νοσηλείες. Αυτές οι ομάδες καλό είναι, όταν βγαίνουν σε κλειστούς χώρους και υπάρχει συνωστισμός, να φορέσουν τις μάσκες τους. Οι υπόλοιποι τα αντισηπτικά μας. Το καινούργιο στέλεχος μπορεί να είναι πολύ μεταδοτικό, όμως η κλινική εικόνα του ασθενούς δεν έχει καμία σχέση με προηγούμενα στελέχη που ήταν πολύ βαριά η εικόνα και έκαναν γρήγορα επιπλοκές. Είναι αρκετοί οι ασθενείς με κορονοϊό, αλλά δεν θέλουμε να πανικοβάλουμε τον κόσμο. Χρειάζεται προσοχή».
Για την κλιμάκωση των κρουσμάτων του κορονοϊού που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα μίλησε στην ΕΡΤ και o καθηγητής Επιδημιολογίας στο ΕΚΠΑ και μέλος του ΕΟΔΥ, Δημήτρης Παρασκευής, εξηγώντας ότι αυτή οφείλεται στο ότι «είμαστε σε περίοδο μεγάλης κινητικότητας του πληθυσμού». Γεγονός που πρέπει να κάνει ιδιαίτερα προσεκτικούς όλους όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, μια και όπως είπε «έχουμε νέες παραλλαγές με νέες μεταλλάξεις».
Μιλώντας για την επιδημιολογική εικόνα στην Ελλάδα που παρουσιάζει ανησυχητική έξαρση, με 21 νεκρούς από κορονοϊό σε μία εβδομάδα, ο κ. Παρασκευής δήλωσε ότι οι ευπαθείς ομάδες, όπως οι ηλικιωμένοι και οι χρόνιοι ασθενείς, πρέπει να παραμένουν προσεκτικοί και να τηρούν τα προστατευτικά μέτρα.
«Ο ιός συνεχίζει να κυκλοφορεί ανάμεσά μας», γεγονός που απαιτεί αυξημένη επιφυλακή από τις ευπαθείς ομάδες. Συνιστάται να αποφεύγουν τις περιστάσεις με πολύ κόσμο και, αν εμφανίσουν συμπτώματα, να πραγματοποιούν άμεσα διαγνωστικό έλεγχο και να ζητούν ιατρική συμβουλή. Για τον γενικό πληθυσμό, όπως είπε, προτείνεται η χρήση μάσκας σε επαφές με ευπαθείς ομάδες, αν εμφανιστούν συμπτώματα.
Αναφορικά με τις νέες παραλλαγές του ιού, ο καθηγητής εξήγησε ότι οι μεταλλάξεις στην εξωτερική πρωτεΐνη δίνουν πλεονέκτημα στον ιό να μεταδίδεται ακόμα και σε άτομα με ανοσία. Ωστόσο, υπογράμμισε ότι «ο ιός γίνεται λιγότερο επικίνδυνος για τον γενικό πληθυσμό», χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρέπει να χαλαρώσουν τα μέτρα προφύλαξης για τις ευπαθείς ομάδες.
Από Σεπτέμβριο τα επικαιροποιημένα εμβόλια
Σε ό,τι αφορά τα εμβόλια, τα επικαιροποιημένα αναμένονται το φθινόπωρο του 2024 και ειδικότερα τον Σεπτέμβριο με Οκτώβριο. Ο καθηγητής ανέφερε, ωστόσο, ότι όσοι διατρέχουν υψηλό κίνδυνο θα πρέπει να εμβολιαστούν και τώρα.
«Η προστασία που παρέχουν τα εμβόλια είναι ισχυρή έναντι της σοβαρής νόσου», ενώ η προστασία έναντι της μόλυνσης εξαρτάται από τις παραλλαγές που κυκλοφορούν.
Μιλώντας στους δημοσιογράφους της εκπομπής, Χριστίνα Βίδου και Κώστα Παπαχλιμίντζο, εστίασε στο ότι η έξαρση του κορονοϊού αποδίδεται εν μέρει στην αυξημένη κινητικότητα πληθυσμού λόγω του τουρισμού. Ωστόσο, όπως είπε, στη μεταπανδημική περίοδο δεν μπορεί να υπάρξουν μέτρα γενικά για την κοινότητα.
Ο κ. Παρασκευής σχολιάζοντας τον μεγάλο αριθμό των θανάτων από κορονοϊό τόνισε ότι αφορά κυρίως άτομα μεγάλης ηλικίας ή με χρόνια νοσήματα. «Ο κίνδυνος δεν έχει μηδενιστεί για τις ευπαθείς ομάδες», τόνισε, υπογραμμίζοντας τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης και αναζήτησης ιατρικής συμβουλής.
Σχετικά με τις υψηλές θερμοκρασίες και τον καύσωνα, ο καθηγητής προειδοποίησε ότι τα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες πρέπει να αποφεύγουν την έκθεση στη ζέστη κατά τις μεσημεριανές ώρες. Συνέστησε καλή ενυδάτωση, ελαφριά γεύματα, παραμονή σε καλά κλιματιζόμενους χώρους και αποφυγή έκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία. «Αν νιώσουν αδιαθεσία, πρέπει να συμβουλευτούν άμεσα τον γιατρό τους», σημείωσε. Και όπως είπε, «ο κίνδυνος δεν έχει μηδενιστεί».
Επιπλέον, ο καθηγητής επεσήμανε ότι τα άτομα πρέπει να είναι προσεκτικά και να κυκλοφορούν με καπέλο και προστασία από τον ήλιο, αποφεύγοντας να κυκλοφορούν μόνα τους, ώστε να μπορούν να λάβουν βοήθεια αν χρειαστεί.
Τα συμπτώματα που πρέπει να θορυβήσουν κάποιον περιλαμβάνουν δυσφορία, δυσκολία στην αναπνοή και γενική αδιαθεσία, τα οποία μπορεί να εμφανιστούν λόγω των υψηλών θερμοκρασιών.
ΕΟΔΥ: 575 εισαγωγές και 21 θάνατοι από κορονοϊό – «Καλπάζουν» οι μεταλλάξεις
Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες πως συνεχίζει να αυξάνεται η θετικότητα για SARS-CoV2 στην κοινότητα, συμπαρασύροντας και τους σκληρούς δείκτες (εισαγωγές, διασωληνώσεις, θάνατοι). Ειδικά, οι εισαγωγές παρουσιάζουν μεγάλη αύξηση και την εβδομάδα 1-7 Ιουλίου, σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, έφτασαν τις 575. Οι νέες μεταλλάξεις F456L και R346T φαίνεται να επικρατούν κατά τις τελευταίες εβδομάδες.
«Καταγράφεται αυξημένη δραστηριότητα του ιού, με αυξητική τάση στις εισαγωγές για νοσηλεία. Συστήνεται στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού (ηλικιωμένοι και άτομα με υποκείμενα νοσήματα) η σχολαστική τήρηση των μέτρων πρόληψης κατά των λοιμώξεων αναπνευστικού και η έγκαιρη αναζήτηση ιατρικής συμβουλής επί συμπτωμάτων, προκειμένου να χορηγείται έγκαιρα θεραπεία. Παράλληλα, συστήνεται στον γενικό πληθυσμό, επί παρουσία συμπτωμάτων λοίμωξης αναπνευστικού, ο περιορισμός των επαφών με άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες, όπως αναφέρει ο ΕΟΔΥ.
Ειδικότερα στην έκθεση αναφέρεται:
Γριπώδης συνδρομή – ILI (ανεξαρτήτως παθογόνου)
Ο αριθμός κρουσμάτων γριπώδους συνδρομής ανά 1.000 επισκέψεις παραμένει σε χαμηλά επίπεδα.
Σοβαρή Οξεία Λοίμωξη Αναπνευστικού – SARI (ανεξαρτήτως παθογόνου)
Ο αριθμός κρουσμάτων SARI ανά 1.000 επισκέψεις παραμένει σε χαμηλά επίπεδα.
Ιός SARS-CoV2 – λοίμωξη COVID-19
Η θετικότητα στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων παρουσίασε αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.
Ο αριθμός των νέων εισαγωγών ήταν 575 και παρουσιάζει αυξητική τάση. Ο μέσος εβδομαδιαίος αριθμός νέων εισαγωγών κατά τις προηγούμενες τέσσερις εβδομάδες ήταν 380 και ο αριθμός των εισαγωγών την αντίστοιχη εβδομάδα του 2023 ήταν 198.
Ο αριθμός των νέων διασωληνώσεων ήταν εννιά. Ο μέσος εβδομαδιαίος αριθμός νέων διασωληνώσεων κατά τις προηγούμενες τέσσερις εβδομάδες ήταν τέσσερις και ο αριθμός των διασωληνώσεων την αντίστοιχη εβδομάδα του 2023 ήταν πέντε. Ο αριθμός των ασθενών με λοίμωξη COVID-19, που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 13.
Ο αριθμός των θανάτων ήταν 21. Ο μέσος εβδομαδιαίος αριθμός των θανάτων τις προηγούμενες τέσσερις εβδομάδες ήταν 13 και ο αριθμός των θανάτων την αντίστοιχη εβδομάδα του 2023 ήταν 16.
Η BA.2.86 με τις μεταλλάξεις F456L και R346T (νέα κατηγορία παραλλαγμένων στελεχών υπό παρακολούθηση από τις 4/6) φαίνεται να επικρατεί κατά τις τελευταίες εβδομάδες.
Η επιτήρηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα έδειξε αύξηση της κυκλοφορίας του ιού SARS-CoV-2 σε οκτώ από τις δέκα περιοχές που ελέγχθηκαν.
Περισσότερα Νέα Κατηγορίας...
Αλεξανδρούπολη: Τραγωδία σε δομή αστέγων -Τον σκότωσε πάνω στον καβγά υπό την επήρεια μέθης
Κύπελλο Ελλάδας: Τι ώρα και σε ποια κανάλια θα δούμε το ντέρμπι ΑΕΚ – Άρης και το ματς Αιγάλεω – ΠΑΟΚ
Κρήτη: Κλειστό την Τετάρτη το φαράγγι της Σαμαριάς