25 Απριλίου, 2024

Κορονοϊός: Πότε καταργείται το πιστοποιητικό εμβολιασμού και οι μάσκες σε εσωτερικούς χώρους

Παρελθόν φαίνεται πως θα είναι σε λίγο καιρό οι εικόνες με τους ελέγχους των πιστοποιητικών εμβολιασμού αλλά και οι μάσκες σε κλειστούς χώρους.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες οι έλεγχοι των πιστοποιητικών εμβολιασμού θα αρχίσουν να μειώνονται στις εισόδους καταστημάτων εστίασης και λιανεμπορίου.

Τι αναφέρουν τα σενάρια για τον «οδικό χάρτη» της κατάργησης των μέτρων κατά του κορΟνοϊού.

Τρία είναι τα κλειδιά για την οριστικοποίηση του οδικού χάρτη κατάργησης των περιορισμών:

  1. Η πορεία της πανδημίας,
  2. η πίεση στο σύστημα Υγείας που τώρα αποκλιμακώνεται και
  3. η επικύρωση του οδικού χάρτη από την πλειοψηφία των μελών της επιτροπής καθώς αρκετοί καθηγητές διατηρούν επιφυλάξεις, ειδικά για τις μάσκες.

Σε κάθε περίπτωση, στόχος της κυβέρνησης είναι να μπει ο Μάιος με τα λιγότερα δυνατά μέτρα ώστε αυτό να μην αποτελεί τροχοπέδη για την έναρξη της τουριστικής περιόδου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, το επικρατέστερο σενάριο είναι ότι τη Δευτέρα 2 Μαϊου δεν θα απαιτείται πιστοποιητικό εμβολιασμού για την είσοδο σε λιανεμπόριο και εστίαση. 

Ταυτόχρονα προβλέπεται, αν δεν αλλάξει κάτι ως τότε, να σταματήσουν τα τεστ στα σχολεία και να παραμείνει μόνο ένα τεστ την εβδομάδα για τους εργαζόμενους σε εστίαση, καταστήματα τροφίμων και τουρισμό, μέχρι τα τέλη Αυγούστου. 

Όσον αφορά τις μάσκες, πάντα κατά τις ίδιες πληροφορίες, αναμένεται να γίνουν προαιρετικές στους κλειστούς χώρους μετά τις 2 Μαϊου και ανάλογα με τις συνθήκες. Εξαίρεση θα αποτελούν οι χώροι υγειονομικού ενδιαφέροντος όπως τα νοσοκομεία και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς όπου θα παραμείνουν υποχρεωτικές μέχρι νεωτέρας.

Στην εστίαση και τα κομμωτήρια οι μάσκες, θα παραμείνουν μόνο για τους εργαζόμενους τουλάχιστον ως το τέλος Μαϊου. Όσο για τα σούπερ μάρκετ το πιθανότερο είναι να παραμείνουν υποχρεωτικές για τους εργαζόμενους και σταδιακά ανάλογα με τις συνθήκες να αποφασιστεί τι θα γίνει για τους πελάτες. 

Επισημαίνεται ότι όλα αυτά είναι προς το παρόν σενάρια και μένει απλά να ανακοινωθούν οι επίσημες αποφάσεις από την κυβέρνηση. 

madata.gr