20 Απριλίου, 2024

Κορωνοϊός: Ο ΠΟΥ εξετάζει το ενδεχόμενο τερματισμού της κατάστασης έκτακτης ανάγκης

Το ενδεχόμενο, να προχωρήσει άμεσα στην άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που είχε κηρύξει για τον κορωνοϊό στην έκρηξη της πανδημίας, εξετάζει ο ΠΟΥ.

Ομάδα ειδικών συνεδριάζει σήμερα (4.5.2023) για να αποφασίσει εάν ο κορωνοϊός συνεχίζει να συνιστά κατάσταση έκτακτης ανάγκης με βάση του κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), ένα καθεστώς που βοηθά να διατηρηθεί το διεθνές ενδιαφέρον για την πανδημία.

Ο ΠΟΥ εξέδωσε για πρώτη φορά τον ανώτατο επίπεδο συναγερμού για την Covid-19 στις 30 Ιανουαρίου του 2020, και το πάνελ αυτό συνεχίζει έκτοτε, σε συναντήσεις που γίνονται κάθε τρεις μήνες, να διατηρεί σε ισχύ το καθεστώς αυτό.

Οι χώρες που έχουν προχωρήσει ήδη σε άρση

Μια σειρά από χώρες έχουν αρχίσει πρόσφατα να αίρουν το εγχώριο καθεστώς έκτακτης ανάγκης, όπως οι ΗΠΑ. Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ δρ. Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς έχει δηλώσει πως ελπίζει φέτος να τερματιστεί η διεθνής κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

«Είναι πιθανόν να τερματιστεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αλλά είναι κρίσιμης σημασίας να περάσει το μήνυμα ότι η Covid-19 παραμένει μια περίπλοκη πρόκληση για τη δημόσια υγεία», δήλωσε η καθήγητρια Μάριον Κούπμανς, Ολλανδή ιολόγος που συμμετέχει στο πανέλ του ΠΟΥ. Η Κούπμανς αρνήθηκε να κάνει άλλες εικασίες αναφορικά με τις συζητήσεις, οι οποίες είναι εμπιστευτικές.

Πηγή κοντά στις διαπραγματεύσεις δήλωσε ότι η άρση του καθεστώτος «έκτακτη κατάσταση διεθνούς ενδιαφέροντος για τη δημόσια υγεία», ή PHEIC, μπορεί να επηρεάσει τις προσπάθειες χρηματοδότησης ή συνεργασίας. Άλλη πηγή δήλωσε ότι η μη προβλεψιμότητα του ιού καθιστά δύσκολες τις αποφάσεις σε αυτή τη φάση.