3 Μαΐου, 2024

Κορονοϊός – Νέα μέτρα: Στο τραπέζι η χαλάρωση σε εστίαση και γήπεδα

Τα επιδημιολογικά δεδομένα εξετάζουν τα μέλη της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, τα οποία συνεδριάζουν εκ νέου αύριο, Τετάρτη, προκειμένου να αποφανθούν για τα υφιστάμενα υγειονομικά μέτρα, τα οποία εκπνέουν τη Δευτέρα, 17 Ιανουαρίου. 

Τη μερική χαλάρωση των μέτρων που τέθηκαν σε ισχύ μετά την «έκρηξη» των κρουσμάτων λίγο πριν την Πρωτοχρονιά, εξετάζει η κυβέρνηση.

Την Τετάρτη μάλιστα αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου η επιτροπή για να εκτιμήσει τα επιδημιολογικά δεδομένα και οι οποίες αποφάσεις θα ληφθούν τις επόμενες ημέρες, όπως τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.
 
Ενόψει του ανοίγματος των σχολείων πραγματοποιήθηκε ο μεγαλύτερος ταυτόχρονος έλεγχος πληθυσμού από την αρχή της πανδημίας: 1,6 εκατομμύρια μαθητές και εκπαιδευτικοί, εμβολιασμένοι και μη, έκαναν self test και βρέθηκαν 15.547 νέες μολύνσεις.

Το αποτύπωμα των εορτών αλλά και του ανοίγματος των σχολείων θα φανεί σύμφωνα με τους ειδικούς σε μια εβδομάδα με δέκα ημέρες. 

Στις 16 Ιανουαρίου πάντως λήγει ο χρονικός ορίζοντας των μέτρων που έχουν επιβληθεί. Η Επιτροπή εμπειρογνωμόνων θα εξετάσει αν αυτά παραταθούν, κλιμακωθούν ή χαλαρώσουν εν μέρει, με αύξηση της πληρότητας στα γήπεδα ή και επαναφορά της μουσικής στην εστίαση και τη διασκέδαση.

Τα δύο σενάρια που εξετάζονται

Το πρώτο σενάριο, σύμφωνα με το Mega, θέλει παράταση των υφιστάμενων περιορισμών για ακόμη μία εβδομάδα, ώστε να διαμορφωθεί μία καλύτερη εικόνα για την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας. Σε αυτή την περίπτωση, οι όποιες αλλαγές θα ισχύσουν από τη Δευτέρα 24 Ιανουαρίου.

Το δεύτερο σενάριο, που φαίνεται να είναι και το πιο πιθανό, είναι να υπάρξει μία πρώτη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων από την ερχόμενη Δευτέρα. Σε αυτή την περίπτωση, υπάρχουν σκέψεις για την επιστροφή της μουσικής στην εστίαση, αλλά και την αύξηση της πληρότητας στα γήπεδα, όπως αναφέρουν σχετικές πληροφορίες.

Υπενθυμίζεται ότι με τα τελευταία μέτρα που ανακοινώθηκαν οι αθλητικοί χώροι και τα γήπεδα λειτουργούν με 10% πληρότητα, με ανώτατο όριο τα 1000 άτομα.

Οι υπόλοιποι περιορισμοί θα συνεχίσουν να ισχύουν.

Δηλαδή:

-Στην εστίαση θα επιτρέπονται μόνο καθήμενοι και το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων θα ισχύει έως τα μεσάνυχτα.

-Η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους

-Η τηλεργασία θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα

Στο τραπέζι η επέκταση της υποχρεωτικότητας

Την ίδια ώρα, στο τραπέζι παραμένει η επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών από 50 ετών και άνω.

Παράλληλα θεωρείται δεδομένο το πρόστιμο των 100 ευρώ στους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών μετά τις 16 Ιανουαρίου και η απόλυση των ανεμβολίαστων υγειονομικών στις 31 Μαρτίου.

madata.gr