15 Νοεμβρίου, 2024

Κορονοϊός: Νέα έρευνα για ρινικό σπρέι κατά του κορονοϊού από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια

Eπιστήμονες όπως η Anne Moscona εργάζονται πάνω σε ρινικά σπρέι που θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν τον κορονοϊό, στη σκιά και των νέων παραλλαγών που αναδύονται συνεχώς.

Καθ΄ όλη τη διάρκεια της πανδημίας, η Anne Moscona επιθυμούσε να δει τους ανοσοκατεσταλμένους συγγενείς της χωρίς να τους μεταδώσει κατά λάθος τον νέο κορονοϊό. Ωστόσο αυτό ήταν σχεδόν ακατόρθωτο, από τη στιγμή που η ίδια δεν ήταν ασφαλής κατά τη διάρκεια μιας πτήσης ή ενός δείπνου σε εστιατόριο. Όλα αυτά την οδήγησαν να ψάξει λύση. Την τελευταία δεκαετία, η Moscona, μοριακή ιολόγος, κυνηγούσε ενώσεις που θα μπορούσαν να σταματήσουν τους ιούς στα ίχνη τους, πριν οι παθογόνοι μικροοργανισμοί μολύνουν έστω και ένα κύτταρο στο σώμα ενός ανθρώπου.

Τώρα η Moscona, στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης, και οι συνάδελφοί της έχουν εντοπίσει μια ένωση που θα μπορούσε να εμποδίσει τον κορονοϊό. Ακόμα καλύτερα, ψεκάζεται απλά στη μύτη – δεν απαιτείται δηλαδή βελόνα.

Καθημερινή εφαρμογή

Το σπρέι που ανέπτυξε η ομάδα της Moscona είναι ένα από μια σειρά προτεινόμενων ρινικών σπρέι για την πρόληψη της λοίμωξης από κορονοϊό. Τα σπρέι θα είναι ταχείας δράσης και θα εφαρμόζονται συχνά, ίσως μία ή δύο φορές την ημέρα, στο σημείο όπου ο ιός πρωτοεμφανίζεται – στο ρινικό τοίχωμα και στο λαιμό. Σε αντίθεση με τα εμβόλια, τα οποία εκπαιδεύουν το ανοσοποιητικό σύστημα του λήπτη να δημιουργήσει μακροχρόνια προστασία, τα σπρέι είναι βραχύβιες ενώσεις που θα εμποδίζουν άμεσα την ικανότητα του ιού να εισέλθει στα κύτταρα. Πολλαπλές ερευνητικές ομάδες έχουν δείξει ότι τα σπρέι αυτά είναι αποτελεσματικά στην αποτροπή της λοίμωξης από κορονοϊό σε ζώα.

Μια καλοδεχούμενη προσθήκη στο οπλοστάσιο μας

Εάν είναι αποτελεσματικές στους ανθρώπους, οι ενώσεις αυτές θα αποτελέσουν μια ευπρόσδεκτη προσθήκη στο περιορισμένο οπλοστάσιο που έχουν αναπτύξει οι ερευνητές κατά του ιού, λέει η Donna Farber, ανοσολόγος στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης. Τα εμβόλια προστατεύουν από τη σοβαρή νόσηση, αλλά είναι λιγότερο ικανά στην πρόληψη της λοίμωξης, και τα σημερινά αντιιικά φάρμακα αντιμετωπίζουν τη λοίμωξη αντί να την προλαμβάνουν.Τα σπρέι θα μπορούσαν να προσφέρουν στους ανθρώπους έναν άλλο τρόπο αποφυγής της μόλυνσης, επιπλέον – ή αντί – της μάσκας προσώπου, ειδικά σε περιβάλλοντα υψηλού κινδύνου, όπως νοσοκομεία και εστιατόρια. «Αξίζει σίγουρα να τα επιδιώξουμε σε μεγάλο βαθμό», λέει η ίδια.

Έχουν πολύ δρόμο μπροστά τους

Παρά την υπόσχεση των επιστημόνων, αυτά τα σπρέι έχουν πολύ δρόμο μπροστά τους: Η χρηματοδότηση και το ενδιαφέρον των φαρμακευτικών εταιρειών για δοκιμές σε ανθρώπους είναι περιορισμένα, εν μέρει επειδή οι δοκιμές για τον προσδιορισμό της αποτελεσματικότητας των προφυλακτικών είναι μεγάλες και δαπανηρές, λέει η Moscona. Και οι ψεκασμοί πρέπει να επιτύχουν το δύσκολο έργο της επικάλυψης κάθε επιφάνειας στην οποία μπορεί να προσκολληθεί ένας ιός, διότι μόλις ένα ιικό σωματίδιο εισέλθει έστω και σε λίγα κύτταρα, μια μόλυνση πλήρους κλίμακας μπορεί να εξελιχθεί ταχύτατα.

Μπλόκο στον ιό

Η προσπάθεια για την ανάπτυξη προφυλακτικών θεραπειών κατά των ιών προϋπήρχε του κορονοϊού κατά πολύ, λέει η Wendy Barclay, ιολόγος στο Imperial College του Λονδίνου. Η έρευνα αυτή έχει αποδώσει καρπούς με μια σειρά φαρμάκων που λαμβάνονται από το στόμα, συμπεριλαμβανομένης της οσελταμιβίρης (Tamiflu), η οποία προστατεύει από τη λοίμωξη από γρίπη, και της τενοφοβίρης-εμτρισιταβίνης, η οποία προλαμβάνει τη λοίμωξη από τον ιό HIV. Αλλά, λέει η Barclay, δεν υπάρχουν προληπτικά ρινικά σπρέι εκτός από το First Defence, το οποίο έχει σχεδιαστεί για να δρα ως φυσικός φραγμός έναντι των σωματιδίων του ιού του κοινού κρυολογήματος.Τα προφυλακτικά σπρέι έχουν απλούστερη δουλειά από τα συμβατικά αντιιικά, όπως το Paxlovid, που χρησιμοποιούνται τις πρώτες ημέρες μιας λοίμωξης: η παρεμπόδιση ενός μόνο σωματιδίου του ιού από το να μολύνει ένα κύτταρο είναι «πολύ πιο εύκολο ζητούμενο από το να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις εκατομμυρίων σωματιδίων του ιού» ημέρες μετά τη μόλυνση, λέει η Barclay.

Οι ερευνητές έχουν δοκιμάσει πολλούς τύπους ενώσεων σε ρινικά σπρέι για την αναχαίτιση της λοίμωξης του κορονοϊού. Μεταξύ αυτών είναι μικρά μόρια που μοιάζουν με αντισώματα και ονομάζονται νανοσωμάτια, τα οποία αφοπλίζουν τον ιό με το να φωλιάζουν στις γωνίες και τις σχισμές των ιικών πρωτεϊνών, μικρές αλυσίδες αμινοξέων που ονομάζονται πεπτίδια και μικρά μόρια που μιμούνται τις πρωτεΐνες.Το προφυλακτικό μέσο που ανέπτυξαν η Moscona και οι συνάδελφοί της, για παράδειγμα, είναι ένα πεπτίδιο που εμποδίζει τον μηχανισμό του ιού να συγχωνευθεί με ένα κύτταρο ξενιστή. Αυτό εμποδίζει τον ιό να μεταφέρει το γενετικό του φορτίο στο κύτταρο, εμποδίζοντας έτσι τη μόλυνση.

Για να δοκιμάσουν το πεπτίδιό τους, η Moscona και οι συνάδελφοί της το χορήγησαν στη μύτη κουναβιών μία φορά ημερησίως για δύο ημέρες και συν-στέγασαν τα ζώα που έλαβαν θεραπεία με ένα άλλο κουνάβι που είχε μολυνθεί με SARS-CoV-2. Κανένα από τα έξι κουνάβια που έλαβαν το πεπτίδιο δεν μολύνθηκε από τον ιό, ενώ μολύνθηκαν και τα έξι κουνάβια που έλαβαν δόση εικονικού φαρμάκου. Προτού δοκιμάσει το πεπτίδιο σε ανθρώπους, ο Moscona θέλει να επαναλάβει τα αποτελέσματα αυτά σε άλλο ζωικό μοντέλο, όπως ποντίκια.

Μια άλλη ένωση ρινικού ψεκασμού, που αναπτύχθηκε από τον Richard Leduc, μοριακό φαρμακολόγο στο Πανεπιστήμιο του Sherbrooke στον Καναδά, και τους συναδέλφους του, είναι ένα μικρό μόριο που αναστέλλει ένα ένζυμο του ξενιστή που απαιτείται από τα ιικά σωματίδια για να συγχωνευθούν με ένα κύτταρο-στόχο. Ο Leduc και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν ότι τα ποντίκια που έλαβαν ρινικές δόσεις της ένωσης μολύνθηκαν με τον κορονοϊό, αλλά είχαν πολύ λιγότερο ιό στους πνεύμονές τους από ό,τι τα ποντίκια που έλαβαν μόνο φυσιολογικό ορό. Ο Leduc και οι συνάδελφοί του εργάζονται για να αυξήσουν την αποτελεσματικότητα του πεπτιδίου καθιστώντας το πιο σταθερό και επιλεκτικό πριν προχωρήσουν σε δοκιμές σε ανθρώπους. Τόσο ο Leduc όσο και ο Moscona συνεργάζονται με εταιρείες για να διαθέσουν τα προϊόντα τους στην αγορά.

Η πρόκληση της ρινικής καταρροής

Ακόμα και αν οι ερευνητές βρουν μια αντιική ένωση που μπορεί να χορηγηθεί ως ρινικό σπρέι και να αποτρέψει τις λοιμώξεις από τον κορονοϊό στον άνθρωπο, εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν την πρόκληση να εξασφαλίσουν ότι η ένωση θα παραμείνει στο ρινικό τοίχωμα για αρκετό χρονικό διάστημα ώστε να είναι σταθερά αποτελεσματική. «Η μύτη και ο λαιμός σας είναι εγγενώς σχεδιασμένα να ξεφορτώνονται τα πράγματα», λέει η Barclay. «Προσπαθείτε να βάλετε κάτι εκεί μέσα και η μύτη σας τρέχει και το ξεπλένει».

Οι ερευνητές θα μπορούσαν να το εξουδετερώσουν αυτό σχεδιάζοντας τα σπρέι για να επαναλαμβάνονται πιο συχνά, αλλά η Barclay προειδοποιεί ότι όσο πιο συχνά οι άνθρωποι πρέπει να παίρνουν ένα φάρμακο, τόσο λιγότερο πιθανό είναι να τηρούν το σχήμα. Και παρόλο που ο κύριος όγκος των λοιμώξεων από τον κορονοϊό ξεκινά από τη μύτη, μπορεί να είναι απαραίτητο ένα προφυλακτικό μέσο να καλύψει το στόμα και το λαιμό, ακόμη και τους πνεύμονες, κάτι που θα απαιτούσε χορήγηση μέσω νεφελοποιητή.

Παρόλα αυτά, ένα τέτοιο σπρέι θα αποτελούσε σημαντική πρόοδο, ειδικά σε μέρη όπου λίγοι άνθρωποι φορούν μάσκες προσώπου, λέει ο Barclay. «Αν είχαμε κάτι που ήταν αόρατο και το οποίο θα το χορηγούσες μόνος σου και θα σου έδινε αυτοπεποίθηση για να συνεχίσεις, νομίζω ότι θα άλλαζε πραγματικά τα δεδομένα», λέει. «Θα μπορούσαμε να κρατήσουμε τα παιδιά στο σχολείο».

πηγή: ieidiseis.gr