28 Μαρτίου, 2024

Κορονοϊός: Γιατί απαιτείται επανέκδοση του πιστοποιητικού νόσησης – Πότε θα καταργηθούν

Σε επανέκδοση του πιστοποιητικού ανάρρωσης μέσω της πλατφόρμας gov.gr θα πρέπει να προχωρήσουν όσοι έχουν περάσει κορονοϊό, μετά την κυβερνητική απόφαση για επιμήκυνση του χρόνου ισχύος τους. Κι αυτό μάλιστα, ενώ αναμένεται από τις αρχές καλοκαιριού να ανασταλεί η διαδικασία επίδειξής τους για την είσοδο σε δημόσιους χώρους.

Η επανέκδοση του πιστοποιητικού νόσησης (ή ανάρρωσης) απαιτείται μετά την απόφαση για αλλαγή στο χρονικό διάστημα ισχύος των πιστοποιητικών εμβολιασμού και νόσησης, η οποία επιβλήθηκε με την νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για τα μέτρα που ισχύουν για τον κορονοϊό.

Έτσι το πιστοποιητικό νόσησης ή ανάρρωσης, το οποίο είχε διάρκεια τριών μηνών πλέον διαρκεί έξι μήνες, ενώ το ίδιο συνέβη και με την λήξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού, που επεκτάθηκε από τους έξι στους εννέα μήνες.

Η απόφαση ελήφθη με γνώμονα την ευθυγράμμιση με τις ημερομηνίες λήξης των ευρωπαϊκών πιστοποιητικών εμβολιασμού και νόσησης, ενόψει του ανοίγματος της τουριστικής περιόδου και της έλευσης τουριστών στην Ελλάδα.

Στο πλαίσιο αυτό, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει μέσω του gov.gr  να κατεβάσουν εκ νέου το πιστοποιητικό νόσησης, ώστε να εκδοθεί με νέα ημερομηνία λήξης και να το αποθηκεύσουν στη συνέχεια είτε στο ψηφιακό πορτοφόλι (covid free wallet) του κινητού τους τηλεφώνου, είτε να τυπώσουν το έγγραφο και να το έχουν μαζί τους.

Να υπενθυμίσουμε πως η έκδοση του πιστοποιητικού ανάρρωσης (νόσησης) γίνεται:

α) κατόπιν εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR για COVID-19, εντός δεκατεσσάρων (14) ημερών μετά τον πρώτο θετικό έλεγχο.

β) ειδικώς για τους πλήρως εμβολιασμένους, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 2, και κατόπιν θετικού ελέγχου με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου COVID-19 (rapid test).

Επιπλέον, στην ΚΥΑ για τα πιστοποιητικά νόσησης αναφέρει ότι «η ισχύς του πιστοποιητικού νόσησης διαρκεί έως εκατόν ογδόντα (180) ημέρες μετά από τον κατά τα ανωτέρω μοναδικό ή πρώτο θετικό έλεγχο.

Πότε θα σταματήσουμε να τα επιδεικνύουμε σε δημόσιους χώρους
Η υποχρεωτική επίδειξη των πιστοποιητικών εμβολιασμού και νόσησης για την είσοδό μας σε δημόσιους χώρους, αναμένεται να ανασταλεί προσωρινά για τους καλοκαιρινούς μήνες, με αρχή ακόμη και αμέσως μετά τις διακοπές του Πάσχα, ενώ το μέτρο είναι πολύ πιθανόν να επανέλθει από τον φθινόπωρο και μετά.

Η διαδικασία -όπως όλα δείχνουν- θα είναι σταδιακή και εντάσσεται στον σχεδιασμό της κυβέρνησης για την άρση όλων των μέτρων κατά της πανδημίας, από την 1η Μαϊου, έως τις 31 Αυγούστου.

Ταυτόχρονα δρομολογείται και η μεγαλύτερη προστασία των ηλικιωμένων και περισσότερο ευάλωτων, με το άνοιγμα της πλατφόρμας του εμβολιασμού για τους άνω των 80 ετών την περασμένη Πέμπτη (7/4) για την χορήγηση της τέταρτης δόσης.

Μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης αναμένεται να ανακοινώσει τον οδικό χάρτη της επαναφοράς μας στην κανονικότητα, η οποία προβλέπει:

  • την κατάργηση των πιστοποιητικών εμβολιασμού στους ανοιχτούς (ενδεχομένως αργότερα και κλειστούς) χώρους,
  • την ελεύθερη είσοδο των ανεμβολίαστων σε ανοιχτούς δημόσιους χώρους
  • τη μείωση (έως τελική κατάργηση) των υποχρεωτικών τεστ σε εργασιακούς χώρους και σχολεία
  • την αλλαγή του τρόπου επιτήρησης της πανδημίας

Αναφερόμενος στις αλλαγές αυτές την περασμένη Παρασκευή, ο υπουργός Υγείας τόνισε πως με βασική ημερομηνία τις αρχές Μαΐου θα πάμε σε μία περαιτέρω αποκλιμάκωση από αυτή που έχουμε τώρα.

«Δεν μας τρομάζει τόσο ο αριθμός των κρουσμάτων γιατί έχουμε πια αυτή τη μορφή που λέμε. Θα έχουμε σε στενή παρακολούθηση πάντοτε το πόσο τα κρούσματα θα πιέζουν το Σύστημα Υγείας», είπε ο Θάνος Πλεύρης.

Στους ανοιχτούς χώρους χωρίς πιστοποιητικά 
Η ελεύθερη είσοδος εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων χωρίς την επίδειξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού, νόσησης ή αρνητικού τεστ θα εφαρμοστεί αρχικά σε ανοιχτούς χώρους, (θερινά σινεμά, θέατρα, θεάματα και χώρους εστίασης).

Αν όλα πάνε καλά, δεν αποκλείεται σε δεύτερο χρόνο να πάψει να ισχύει και για την είσοδο σε εμπορικά καταστήματα και λιανεμπόριο.

Τα πιστοποιητικά, ωστόσο, αναμένεται να επανέλθουν από το ερχόμενο φθινόπωρο, είτε εάν βρεθούμε αντιμέτωποι με έναν νέο κύμα έξαρσης του κορονοϊού, είτε εάν χρειαστεί να κάνουμε νέες δόσεις εμβολίου.

Στην ίδια δέσμη χαλάρωσης των μέτρων, περιλαμβάνεται και η σταδιακή μείωση με στόχο την τελική κατάργηση των υποχρεωτικών τεστ (PCR, rapid, self test) σε εργασιακούς χώρους. Επίσης, δεν αποκλείεται οι μαθητές και ανεμβολίαστοι καθηγητές να επιστρέψουν στα θρανία μετά τις διακοπές του Πάσχα στις 2 Μαϊου, χωρίς  αυτοδιαγνωστικά τέστ (self test).

Τελευταίο μέτρο που θα αρθεί είναι η χρήση της μάσκας στους κλειστούς χώρους (εμπορικά καταστήματα και εστίαση), ενώ δεν θα καταργηθεί στα νοσοκομεία και τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Πηγή: iatropedia.gr