19 Απριλίου, 2024

Κορονοϊός: Αλλάζουν τα μέτρα στην εστίαση – Τέλος πιστοποιητικό νόσησης και εμβολιασμού

Λίγες μέρες μένουν ακόμη για να ανακοινωθεί η νέα άρση μέτρων, καθώς η κυβέρνηση βιάζεται να προλάβει τον Μάιο και τους τουρίστες. Έτσι, προ των πυλών είναι το τέλος για το πιστοποιητικό εμβολιασμού και το πιστοποιητικό νόσησης για την εστίαση και για αλλού. Από τον Μάιο και για όλο το καλοκαίρι δεν θα υπάρχει κανένα μέτρο για τον κορονοϊό. Ίσως μείνουν μόνο οι μάσκες σε εσωτερικούς χώρους. Σήμερα, Τρίτη 5 Απριλίου και ώρα 18:00, θα πραγματοποιηθεί στο Υπουργείο Υγείας ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης έναντι της νόσου COVID-19 από την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους.

 Όπως φαίνεται η πλέον κρίσιμη ημερομηνία είναι η ημέρα εορτασμού της Πρωτομαγιάς, πιθανότατα η 2α Μαίου.

Η κυβέρνηση με τη γνωμοδότηση της Επιτροπής των επιδημιολόγων καταλήγει αυτές τις ημέρες στις λεπτομέρειες του σχεδίου για την οριστική χαλάρωσης των μέτρων.

 Ποια μέτρα αναμένεται να καταργήσει η κυβέρνηση
Η κατάργηση όλων των μέτρων θεωρήθηκε επιβεβλημένη, εν πολλοίς και λόγω της έναρξης της τουριστικής περιόδου.

Ενόψει της έλευσης ξένων επισκεπτών, οι κανόνες που επικρατούν στη χώρα μας για την πανδημία θα πρέπει να συμβαδίζουν με αυτούς των υπόλοιπων χωρών.

Ο «χορός» της σταδιακής άρσης των περιορισμών ξεκίνησε πριν από λίγες ημέρες με την ανακοίνωση της κατάργησης του προστίμου στους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών, που θα αρχίσει να ισχύει από τις 15 Απριλίου.

 Ακολούθησε χθες, η ανακοίνωση για την επέκταση του χρόνου ισχύος των πιστοποιητικών, στους 6 μήνες για τη νόσηση και στους 9 για τον εμβολιασμό.

Επόμενο βήμα, η τελική κατάργηση της υποχρεωτικής επίδειξης των πιστοποιητικών σε όλους του εξωτερικούς χώρους, ίσως και από τις 2 Μαΐου, εάν τα επιδημιολογικά δεδομένα το επιτρέψουν.

Η ελεύθερη είσοδος όλων (εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων) χωρίς την επίδειξη του πιστοποιητικών εμβολιασμού, νόσησης ή αρνητικού τεστ θα εφαρμοστεί σε όσο το δυνατόν περισσότερους ανοιχτούς χώρους, όπως είναι τα θερινά σινεμά και θέατρα, τα ανοιχτά θεάματα και τους θερινούς χώρους εστίασης.

Τέλος στα self test στα σχολεία μετά το Πάσχα;
Είναι πολύ πιθανό οι μαθητές και οι ανεμβολίαστοι καθηγητές να επιστρέψουν στα θρανία μετά τις διακοπές του Πάσχα στις 2 Μαϊου χωρίς να χρειάζεται να υποβληθούν σε τεστ και να δηλώσουν το αποτέλεσμα.

 
Τα υποχρεωτικά self test στα σχολεία, ήδη από αυτήν την εβδομάδα μειώθηκαν από 2 σε 1.

 

ieidiseis