16 Ιουλίου, 2024

Κλιματιστικό: Πόσο ρεύμα καίει το air condition στο ζεστό ανά ώρα

Ο καιρός άλλαξε και ο χειμώνας ήρθε στην Ελλάδα, οπότε το κόστος της θέρμανσης αρχίζει να απασχολεί τα νοικοκυριά για το χειμώνα του 2024. Με τις τιμές ρεύματος να είναι αβέβαιες τα κλιματιστικά θα βρεθούν πάλι στο επίκεντρο. Άλλωστε είναι γνωστό ότι μια μεγάλη μερίδα σπιτιών ζεσταίνονται το χειμώνα με θερμαντικά σώματα ρεύματος ή με κλιματιστικά. Οπότε αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον να γνωρίζουν οι πολίτες πόσο ρεύμα καίει το air condition στο ζεστό.

Σε κάθε περίπτωση είναι πολλοί οι παράγοντες οι οποίοι καθορίζουν την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος του air condition μας. Κάποιοι από αυτούς είναι τα BTU, η ενεργειακή τους κλάση, η τεχνολογία που φέρουν, η παλαιότητά τους, ακόμα και η περιοχή στην οποία είναι εγκατεστημένα.

Πόσο καίει, λοιπόν, το κλιματιστικό μας, αν το έχουμε ανοιχτό όλη την ημέρα;

Με τη βοήθεια της πλατφόρμας της ΡΑΕ μπορούμε να πάρουμε μια σχετική εικόνα. Οι προκαθορισμένες τιμές ημερήσιας διάρκειας λειτουργίας κάθε συσκευής έχουν επιλεχθεί βάσει ενδεικτικής οικιακής χρήσης ενός νοικοκυριού. Για τον λόγο αυτό, οι προκαθορισμένες τιμές χρήσης ορισμένων συσκευών ενδέχεται να παρεκκλίνουν κατά περίπτωση, ιδιαιτέρως στις περιπτώσεις ακραίων συνθηκών λειτουργίας (χειμώνας/καλοκαίρι).

Με την τιμή στα 0,15 ευρώ/KWh σε παροχή15 kVA, το καθαρό κόστος ενός κλιματιστικού στο ζεστό έχει ως εξής:

-Για ένα κλιματιστικό 9.000 BTU με inverter, η ημερήσια κατανάλωση ανέρχεται σε 18 kWh την ημέρα, ήτοι 5,23 ευρώ ημερησίως. Σε έναν μήνα, η κατανάλωση θα είναι 540 kWh και το κόστος σε μηνιαίο επίπεδο 157 ευρώ.

-Για το ίδιας απόδοσης κλιματιστικό (9.000 BTU), αλλά χωρίς inverter, το κόστος ανέρχεται σε 6,14 ευρώ την ημέρα, ή 184 ευρώ το μήνα.

-Ένα κλιματιστικό 12.000 BTU με inverter θα κάψει 6,98 ευρώ την ημέρα και 209 ευρώ το μήνα

-Το ίδιο κλιματιστικό (12.000 BTU) αλλά χωρίς inverter θα καταναλώσει 8,82 ευρώ σε μια ημέρα αν δεν σταματήσει να λειτουργεί και 264,64 ευρώ το μήνα.

-Ένα κλιματιστικό 18.000 BTU με inverter θα καταναλώσει 10,53 ευρώ σε μια ημέρα και στο τέλος του μήνα θα έχει «κάψει» 315,95 ευρώ.

-Ένα κλιματιστικό 18.000 BTU χωρίς inverter, αν δουλεύει 24 ώρες το 24ωρο, θα καταναλώσει 12,29 ευρώ την ημέρα και σε επίπεδο μήνα 368,22 ευρώ.

-Ένα κλιματιστικό απόδοσης 24.000 BTU με inverter, καταναλώνει 14 ευρώ την ημέρα αν δεν κλείνει καθόλου, κάτι που σημαίνει ότι στο τέλος του μήνα θα έχει κάψει 420 ευρώ το μήνα

-Ένα κλιματιστικό 24.000 BTU χωρίς inverter, αν δουλεύει 24 ώρες το 24ωρο θα καταναλώνει 16,34 ευρώ την ημέρα και, στο τέλος του μήνα, θα έχει προσθέσει στον λογαριασμό το ποσό των 490,1 ευρώ.

Τώρα, στα παραπάνω ποσά, τα οποία αφορούν την καθαρή κατανάλωση ενός air condition, θα πρέπει να προσθέσουμε και άλλες χρεώσεις, όπως το μηνιαίο κόστος προμήθειας και το κόστος ρυθμιζόμενων χρεώσεων (χρήση συστήματος υπέρ ΑΔΜΗΕ, χρέωση χρήσης δικτύου υπέρ ΔΕΔΔΗΕ, Υπηρεσίες Κοινής Ωφελείας και Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων), καθώς και ΕΦΚ και ΦΠΑ επί του τελικού κόστους. Φυσικά, στον λογαριασμό θα προστεθούν και οι χρεώσεις υπέρ τρίτων, όπως δημοτικά τέλη, ΤΑΠ, Δημοτικό Φόρο, χρέωση ΕΡΤ, Ειδικό Τέλος 5%.

Πηγή: dnews.gr