28 Μαΐου, 2022

Κλείδωσαν τα μέτρα για ψαλίδι στους λογαριασμούς ηλεκτρισμού όλων

Έρχεται ψαλίδι σε λογαριασμούς ηλεκτρισμού όλων των νοικοκυριών και επιχειρήσεων

Τέλος στον εφιάλτη των τρελών λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας προσπαθεί να βάλει η κυβέρνηση, ενεργοποιώντας το εθνικό σχέδιο για την ενεργειακή ακρίβεια.
Ο χρόνος για τις ανακοινώσεις μετρά αντίστροφα με το οικονομικό σύμβουλο του Πρωθυπουργού, Αλέξη Πατέλη να ανεβάζει σήμερα στο Instagram ένα ψαλίδι στέλνοντας το μήνυμα πως έρχονται μειώσεις στους φουσκωμένους λογαριασμούς.

Το σχέδιο της κυβέρνησης περιλαμβάνει πλαφόν στη χονδρική τιμή αγοράς ενώ ταυτόχρονη παρέμβαση θα υπάρχει και στη λιανική τιμή μέσα από ένα διαφοροποιημένο σχήμα επιδοτήσεων.

Στόχος είναι μέσα από τη διπλή παρέμβαση οι τιμές της λιανικής να προσγειωθούν στα 16 λεπτά ανά κιλοβατώρα λίγο πιο πάνω δηλαδή από τους λογαριασμούς του Αυγούστου.

Τη νέα παρέμβαση θα χρηματοδοτήσει τόσο ο προϋπολογισμός όσο και πόροι του ταμείου ενεργειακής μετάβασης.

Γιατί η κυβέρνηση επιταχύνει τις ανακοινώσεις

Οι λόγοι για τους οποίους επιταχύνει η κυβέρνηση τις ανακοινώσεις είναι δύο:

Ο πρώτος και κυριότερος λόγος έχει σχέση με την κατάσταση που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά, που απειλούνται με οικονομική «ασφυξία» από τους φουσκωμένους λογαριασμούς. Είναι χαρακτηριστικό πως σύμφωνα με έρευνα της Alco το 60% των ερωτηθέντων δηλώνει πως ανησυχεί περισσότερο για την ακρίβεια, ενώ η πορεία των τιμών εκτός από οικονομικό έχει και πολιτικό αντίκτυπο. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις των τελευταίων μηνών η Νέα Δημοκρατία παραμένει καθαρά πρώτη αλλά με ψαλιδισμένα ποσοστά, γεγονός που απομακρύνει τον στόχο της αυτοδυναμίας.

Ο δεύτερος λόγος σχετίζεται με την ευρύτερη κατάσταση που επικρατεί στην Ευρώπη, καθώς δεν φαίνεται να προκρίνονται τολμηρές αποφάσεις. Με ορατό το ενδεχόμενο και στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής στο τέλος Μαΐου να μην οριστικοποιηθεί το πακέτο μέτρων η κυβέρνηση προχωρά σε ένα εθνικό σχέδιο δράσης. Έτσι ακόμα και στην περίπτωση που οι ευρωπαίοι σπρώξουν πιο κάτω το τενεκεδάκι δεν θα μείνουν απροστάτευτα τα νοικοκυριά.

Μέχρι στιγμής η Ελλάδα κατέχει την εικοστή θέση μεταξύ 33 ευρωπαϊκών χωρών ως προς τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας.

Την ιδία ώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε τροπολογία που προβλέπει μη πληρωμή της ρήτρας αναπροσαρμογής και καμία διακοπή ρεύματος μέχρι να κριθεί στα δικαστήρια.

«Η χώρα μας είναι δυστυχώς πρωταθλήτρια στη χονδρική τιμή ρεύματος στην Ευρώπη. Και η μόνη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση που μετακυλίει στον καταναλωτή κατά 100% σχεδόν το κόστος των ουρανοκατέβατων κερδών και της αισχροκέρδειας», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Η επιβολή πλαφόν στην λιανική τιμή της ενέργειας είναι μια λύση συμβατή με την εργαλειοθήκη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δίνει άμεσα λύση στο πρόβλημα νοικοκυριών και επιχειρήσεων με τους υπέρογκους λογαριασμούς και δεν κλείνει το μάτι στην κερδοσκοπία», σημείωσε το ΚΙΝΑΛ.

Αύριο η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής θα καταθέσει σχετική πρόταση νόμου.

«Διέξοδο δίνουν οι προτάσεις του ΚΚΕ για ουσιαστικά μέτρα ανακούφισης και μείωσης των τιμών, για άμεση και πλήρη επαναλειτουργία λιγνιτικών μονάδων, για κατάργηση των χρηματιστηρίων ενέργειας και ρύπων, για απόσυρση από τις κυρώσεις προς τη Ρωσία», σημειώνει ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

Αύριο οι ανακοινώσεις
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μετέφερε ο κυβερνητικός συντάκτης Γιάννης Χρηστάκος, οι ανακοινώσεις για τα νέα μέτρα ελάφρυνσης των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος αναμένονται αύριο -εκτός απροόπτου- από τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Η κυβέρνηση αποφάσισε την επίσπευση των μέτρων, καθώς η κοινωνία δείχνει ότι δεν μπορεί να αντιμετωπίσει αυτό το νέο κύμα ακρίβειας.

Ωστόσο, το Μαξίμου σημειώνει πως οι παρεμβάσεις θα είναι μεν ηχηρές αλλά και ρεαλιστικές.

madata.gr