28 Απριλίου, 2024

Κιβωτός του κόσμου: Τρεις υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης στο μικροσκόπιο της ΕΛ.ΑΣ

Σοκάρουν οι καταγγελίες που έρχονται στο φως της δημοσιότητας για κακοποιήσεις, ξυλοδαρμούς και παρενοχλήσεις παιδιών μέσα στο ίδρυμα «κιβωτός του κόσμου». Ο «Συνήγορος του Πολίτη» κάνει λόγο για «σωρεία καταγγελιών», ενώ έπειτα από εισαγγελική εντολή το τμήμα Ανηλίκων της ασφάλειας, έχει αναλάβει την υπόθεση.

Σαν βόμβα έσκασε η καταγγελία ενός ανηλίκου, που υποστηρίζει ότι υπέστη σεξουαλική κακοποίηση στη δομή φιλοξενίας παιδιών «Κιβωτός του κόσμου». Σύντομα, ήρθε και δεύτερη καταγγελία, και πλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, στο «μικροσκόπιο» της Ελληνικής Αστυνομίας υπάρχει και τρίτη.

«Όλοι αυτοί οι οποίοι μπορεί να ήξεραν, να γνώριζαν κάτι, ντροπή τους και θυμώνω πολύ με αυτούς γιατί είμαστε εδώ! 1107, γραμμή παιδικής προστασίας. Έπρεπε να μιλήσουν κάπου!», δήλωσε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου.

Ο 19χρονος σήμερα νεαρός ισχυρίζεται ότι το 2020, δύο εργαζόμενοι της δομής ασέλγησαν εις βάρος του, τους οποίους και φέρεται να κατονομάζει στην κατάθεσή του, ενώ τόνισε ότι υπήρχαν και άλλα παρόμοια περιστατικά. Η ΕΛ.ΑΣ έχει ξεκινήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, έρευνα για 3 υποθέσεις ασέλγειας στη δομή.

«Εννοείται ότι δεν περνάει από το μυαλό μου για ποιον μιλούν στον Κολωνό. Ψάξαμε να βρούμε τον άνθρωπο που έγραψε την αρχική καταγγελία για να μάθουμε περισσότερες πληροφορίες. Εμείς ζητάμε από τους εθελοντές ποινικό μητρώο και τους εκπαιδεύουμε», είπε ο ιδρυτής της «Κιβωτού του Κόσμου», πάτερ Αντώνιος.

Όλα ξεκίνησαν έπειτα από καταγγελία που έφτασε στο «Συνήγορο του Πολίτη» από πρώην τρόφιμο της δομής, που κατήγγειλε κακοποιητική συμπεριφορά. Η «Κιβωτός του Κόσμου» με ανακοίνωσή της υποστηρίζει ότι δε γνωρίζει τίποτα για όσα καταγγέλλονται.

«Δηλώνουμε ότι είμαστε στη διάθεση των Αρχών για την παροχή κάθε στοιχείου και συνδρομής προς το σκοπό της πλήρους διαλεύκανσης της υπόθεσης και παρακαλούμε τους αρμοδίους για την άμεση διερεύνηση όσων αναφέρονται στα δημοσιεύματα», τόνισε στην ανακοίνωσή της η δομή.

Επισημαίνει μάλιστα, ότι σε περίπτωση που διαπιστωθεί ευθύνη ανθρώπων που σχετίζονται με την Κιβωτό, θα υποστούν τις συνέπειες.

«Έχοντας γνώση του ρόλου της Κιβωτού του Κόσμου και των ευθυνών μας, δηλώνουμε ότι, εφόσον διαφανεί ότι υπάρχει ευθύνη ανθρώπων που σχετίζονται με την Κιβωτό, θα λάβουμε τα απαιτούμενα μέτρα και θα υποστούμε τις συνέπειες», συνέχισε στην ανακοίνωσή της.

Ο πατέρας Αντώνιος, ιδρυτής και εμπνευστής της «Κιβωτού του Κόσμου», μιλώντας στο MEGA και τη Νίκη Λυμπεράκη την περασμένη Δευτέρα, είχε πει ότι στις δομές υπάρχουν πολλές ασφαλιστικές δικλείδες για την προστασία των παιδιών.

«Έχουμε πολλές ασφαλιστικές δικλείδες , τα παιδιά δεν μένουν μόνα τους υπάρχουν παιδαγωγοί , υπάρχουν κάμερες έχουμε τους κατάλληλους ανθρώπους που εμείς τις επιλέγουμε . Είναι πολύ δύσκολο κομμάτι η επιλογή», είχε αναφέρει μιλώντας στη «Μεγάλη Εικόνα» και την Νίκη Λυμπεράκη, ο πάτερ Αντώνιος.

Η Εισαγγελία διέταξε προκαταρκτική εξέταση, τη διενέργεια της οποίας ήδη ανέλαβε η Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων της Ασφάλειας Αττικής. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα κληθούν σε κατάθεση παιδιά που φιλοξενούνται σε δομές της Κιβωτού.

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Εργασίας ακυρώνει την παραχώρηση ακινήτου στην Κιβωτό του Κόσμου, μέχρι να ολοκληρωθεί η προκαταρκτική έρευνα.

madata.gr