19 Απριλίου, 2024

Κιβωτός του Κόσμου: «Θύελλα» από τις καταγγελίες για ασέλγεια και ξυλοδαρμούς στη δομή

Μορφή χιονοστιβάδας παίρνουν οι καταγγελίες σεξουαλικής και σωματικής κακοποίησης που φέρεται να έγιναν από στελέχη και εργαζόμενους της Κιβωτού του Κόσμου.

Οι δυσάρεστες εκπλήξεις διαδέχονται η μία την άλλη από τα αποτελέσματα των ερευνών που γίνονται στις δομές της Κιβωτού του Κόσμου.

Το θέμα της Κιβωτού του Κόσμου έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις, καθώς ολοένα  και περισσότερο έρχονται στο φως καταγγελίες για ξυλοδαρμούς αλλά και για σεξουαλικές κακοποιήσεις σε βάρος παιδιών που φιλοξενούνταν στη δομή.

Ο ιδιωτικός ερευνητής Γιώργος Τσούκαλης και ο πρόεδρος των Ποινικολόγων, Γιάννης Γλύκας, μίλησαν στο «MEGA Σαββατοκύριακο» για την υπόθεση της Κιβωτού του Κόσμου, και τις νέες λεπτομέρειες για τη λειτουργία της δομής, που έρχονται στο φως καθημερινά.

Για την κατάσταση που κυριαρχεί στην κιβωτό του κόσμου, αλλά και για το τι επικρατεί σε όλα τα ιδρύματα με μηχανισμούς συγκάλυψης, ο κ. Τσούκαλης ανέφερε πως, «για να μην τα αποδομούμε όλα, οι περισσότερες δομές προσφέρουν πάρα πολλά. Ακόμη και η Κιβωτός που αυτή τη στιγμή έχει στοχοποιηθεί, γιατί δεν ξέρουμε τι ισχύει και τι όχι, η έρευνα ωστόσο έχει μία κόκκινη γραμμή, και μετά αναλαμβάνει η νομική επιστήμη».

«Έχω στηρίξει, χωρίς να έχω γνωρίσει,  την πρεσβυτέρα μία φορά σε μία βράβευση, παρέλαβε ένα βραβείο και ήμουν και εγώ στην ίδια εκδήλωση. Έχω ακούσει ΄τι έχει γίνει έργο. Υπάρχουν φωνές και από την «άλλη πλευρά». Υπάρχουν πράγματα που πρέπει να διερευνηθούν. Έχω τεράστια εμπιστοσύνη και στις διωκτικές και ανακριτικές αρχές αλλά και στην Δικαιοσύνη ότι την αλήθεια θα την δούμε. Πολλές φορές όμως βιαζόμαστε. Δέχομαι πάντα το τεκμήριο της αθωότητας, η αλήθεια θέλει πάντα τον χρόνο της», πρόσθεσε.

Για το γιατί δεν έχουν ασκηθεί ακόμα ποινικές διώξεις, ο κ. Γλύκας τόνισε πως, «είναι πάρα πολύ λογικό. Είμαι σίγουρος ότι η εισαγγελία κάνει καλά τη δουλειά της. δεν χρειάζεται να βιάζεται κανείς προκειμένου να ασκηθεί μία ποινική δίωξη και στην πορεία να μην έχει εξέλιξη αυτή η δίωξη. Θα αξιολογηθεί όλο το υλικό. Δυστυχώς στην Ελλάδα επικρατεί το τεκμήριο της ενοχής και όχι της αθωότητας.  Ευτυχώς υπάρχουν φωτεινά παραδείγματα στο ότι διατηρείται μία ισορροπία είναι η εκπομπή σας, το «MEGA Σαββατοκύριακο» που κρατά την δημοσιογραφική δεοντολογία. Άλλοι καθοδηγούνται από το τεκμήριο ενοχής από το οποίο δεν θα έπρεπε αυτό να υπάρχει».

madata.gr