29 Μαρτίου, 2024

Κιβωτός του Κόσμου: Στον εισαγγελέα η υπόθεση – Οι τελευταίες εξελίξεις

Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες για τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση Κιβωτός του Κόσμου μετά την καταγγελία του 19χρονου πλέον για σεξουαλική κακοποίηση. Η υπόθεση και οι ανατριχιαστικές λεπτομέρειες που έδωσε ο νεαρός στην αστυνομία σοκάρουν το πανελλήνιο.

Κατέθεσε ότι στέλεχος της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης, ασελγούσε σε βάρος του και τον κακοποιούσε συστηματικά μέσα στη δομή από τον Σεπτέμβριο του 2020 , όταν ήταν ανήλικος μέχρι και τις αρχές Ιανουαρίου του 2022.

«Από το 2020, άρχισε τις ασελγείς πράξεις σε βάρος μου, οι οποίες συνεχίστηκαν για αρκετό διάστημα. Όσο εγώ αντιδρούσα, εκείνος με έστελνε να κάνω δουλειές και πράγματα υποτιμητικά. Όσο περνούσαν οι μήνες, με κακομεταχειριζόταν ακόμη περισσότερο».

Συγγενής του 19χρονου αναφέρει: «Ξεκίνησε να του βάζει δάχτυλα στην μύτη και εν συνεχεία ….Λέει όταν το έκανε αυτό εγώ τον έβλεπα σαν πατέρα μου, τον έλεγα μπαμπά, πατέρα. Έπαθα σοκ. Του λέω γιατί ρε δεν σηκώθηκες να φύγεις να του δώσεις ένα χαστούκι; Λέει εσύ στον πατέρα σου δίνεις ένα χαστούκι»;

Από την πλευρά του, ο πατέρας Αντώνιος πήρε θέση για όσα έχουν δει το «φως» της δημοσιότητας κάνοντας λόγο για ανυπόστατα ψεύδη.

Την ίδια ώρα στην Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων κατέθεσαν ένας 16χρονος ο οποίος υποστηρίζει ότι υπήρξε αυτόπτης μάρτυρας της σεξουαλικής κακοποίησης του 19χρονου από το στέλεχος της δομής αλλά και ένας εργαζόμενος που φέρεται να γνωρίζει και άλλα περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης.

Η πρεσβυτέρα από πλευράς της τόνισε ότι πιστεύει ότι υπάρχουν συμφέροντα πίσω από τις καταγγελίες.

«Με εκβίαζε και φοβόμουν για τους γονείς μου»

Ο 19χρονος πάντως στην πολυσέλιδη κατάθεση του ξετυλίγει τις εφιαλτικές στιγμές που έζησε στα χέρια του κακοποιητή του. Συνθήκες και καταστάσεις εκ διαμέτρου αντίθετες από την εικόνα, που μέχρι τώρα υπήρχε, για την Κιβωτό.

Ο 19χρονος από τα 6 του χρόνια φιλοξενείτο κατά διαστήματα σε δομές της Κιβωτού τόσο στην Αθήνα όσο και στην επαρχία μαζί με τη μητέρα του και τον αδερφό του. Ο άνθρωπος που καταγγέλλει όπως λέει τον εκβίαζε ότι αν μιλήσει θα υποστεί τις συνέπειες η οικογένεια του και θα μείνουν στο δρόμο.

Σε ερώτηση γιατί τα παιδιά δεν μίλησαν στον ίδιο αλλά στις Αρχές, ο πατέρας Αντώνιος απάντησε ότι έχει πολύ καλή σχέση με όλα τα παιδιά.

«Πολλές φορές είμαι ο κυματοθραύστης» είπε ο πατέρας Αντώνης. «Πολλές φορές μπορεί να συγκρουστούμε με παιδιά, γιατί δεν θα επιτρέψουμε παραβατικές συμπεριφορές. Αυτό είναι μια πολύ επίπονη διαδικασία, που κάθε μέρα αντιμετωπίζουμε».

Σοκαρισμένοι δηλώνουν οι γονείς που φέρνουν τα παιδιά τους στο ουκρανικό σχολείο της δομής. Μιλώντας στο MEGA λένε πως αν όλα αυτά αποδειχθούν θα σταματήσουν να φέρνουν εδώ τα παιδιά τους.

Οι καταθέσεις που έχει λάβει μέχρι στιγμής η Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων, αφορούν περιστατικά που εκτυλίχθηκαν τα τελευταία τρία χρόνια, όμως όπως επισημαίνουν αρμόδιοι αξιωματικοί, η έρευνα βρίσκεται ακόμα σε αρχικό στάδιο.

Ανακαλούνται οι ενισχύσεις

Στο θέμα αναφέρθηκε, μιλώντας στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ανακοινώνοντας ότι το υπουργείο, ανακαλεί τις ενισχύσεις που έδωσε στη συγκεκριμένη δομή.

Διευκρινίζοντας πως τέτοιου είδους δομές, λειτουργούν  συμπληρωματικά και δεν υποκαθιστούν το κράτος, ο κ. Σταϊκούρας δήλωσε πως «πρόκειται για σοκαριστικές καταγγελίες που οι Αρχές πρέπει να τις διερευνήσουν άμεσα.

Πρόσφατα, σε πολλές από αυτές τις δομές, η ελληνική Πολιτεία, προσπάθησε να ενισχύσει τα παιδιά και το υπ. Οικονομικών προχώρησε σε ενισχύσεις, τις οποίες χθες, με απόφαση δική μου, τις παίρνουμε πίσω».

Αυτό θα ισχύσει μέχρι να τελεσιδικήσει η υπόθεση, συμπλήρωσε, «γιατί προφανώς θέλουμε να ενισχύσουμε τα παιδιά, αλλά πρέπει να ξέρουμε πού πηγαίνουν αυτοί οι πόροι».

To ακίνητο του ΕΦΚΑ

Υπενθυμίζεται ότι και το υπουργείο Εργασίας, ανακοίνωσε την απόσυρση της διάταξης για παραχώρηση χρήσης κτιρίου του ΕΦΚΑ στην «Κιβωτό του Κόσμου».

«Μέχρι την οριστική διαλεύκανση της εν λόγω υπόθεσης, κάθε σχετική κίνηση αναστέλλεται» αναφερόταν  στην ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας.

πηγή: MEGA TV