14 Νοεμβρίου, 2024

Κοινό κρυολόγημα: Τα συχνότερα αίτια μετάδοσης και οι 10 τρόποι αντιμετώπισης

Τα συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος μπορεί να περιλαμβάνουν καταρροή, βήχα, πονόλαιμο και φτάρνισμα.

 Κάθε χρόνο, το κοινό κρυολόγημα πλήττει εκατομμύρια Αμερικανούς, γεγονός που τους αναγκάζει να απουσιάζουν συχνά από το σχολείο και την εργασία τους.

 Το Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων (CDC) εκτιμά ότι οι ενήλικες προσβάλλονται περίπου 2-3 φορές το χρόνο, ενώ τα παιδιά περίπου 8-12 φορές ετησίως.

Τι προκαλεί το κοινό κρυολόγημα και πώς μεταδίδεται;
Το κοινό κρυολόγημα αναφέρεται ιατρικά ως ιογενής λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος, με τα συμπτώματα να οφείλονται σε πληθώρα ιών.

Είναι γνωστό τις περισσότερες περιπτώσεις κρυολογήματος τις προκαλούν οι ρινοϊοί, ενώ με την πάροδο του χρόνου έχουν εντοπιστεί περισσότεροι από 200 διαφορετικοί ιοί που μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα.

Ωστόσο, ο ασθενής αναπτύσσει ανοσία μόνον στον ιό από τον οποίον προσβλήθηκε, οπότε ενδέχεται μέσα στην ίδια σεζόν να νοσήσει περισσότερες από μία φορές (προσβολή από διαφορετικό ιό κάθε φορά).

 Το κοινό κρυολόγημα μεταδίδεται είτε με άμεση επαφή με εκκρίσεις από μολυσμένες επιφάνειες, είτε με εισπνοή του ιού από τον αέρα μέσω φτερνίσματος ή βήχα. Η μετάδοση από άτομο σε άτομο συμβαίνει συχνά, όταν ένα άτομο έχει κρυολογήσει, αγγίζει τη μύτη του και στη συνέχεια αγγίζει κάποιο άλλο άτομο ή επιφάνεια.

Μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο κρυολογήματος ακολουθώντας μερικά απλά βήματα. 

1. Πλένετε συχνά τα χέρια σας

 Το πλύσιμο των χεριών σας για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα μπορεί να σας προστατεύσει από τη νόσο.

Επίσης, βοηθά στην πρόληψη της εξάπλωσης της λοίμωξης. Χρησιμοποιήστε απλό σαπούνι και νερό, φροντίζοντας να απολυμαίνετε επαρκώς τα μέρη μεταξύ των δακτύλων και κάτω από τα νύχια.

Ξεπλύνετε και στεγνώστε με μια καθαρή πετσέτα. Μάθετε στα παιδιά σας να πλένουν σωστά τα χέρια τους. Εάν το σαπούνι και το νερό δεν είναι διαθέσιμα, τα απολυμαντικά χεριών αποτελούν μια εναλλακτική λύση.

 Φροντίστε να πλένετε τα χέρια σας πριν ή/και μετά το φτέρνισμα ή το βήχα .

2. Αποφύγετε να αγγίζετε το πρόσωπό σας

Οι ιοί μπορούν να εισέλθουν στον οργανισμό σας μέσω της περιοχής γύρω από τη μύτη, το στόμα και τα μάτια. Είναι σημαντικό να αποφεύγετε να αγγίζετε το πρόσωπό σας εάν έρχεστε σε επαφή με άτομο που έχει ίωση, ειδικά εάν δεν έχετε πλύνει τα χέρια σας.

3. Μην καπνίζετε

Το κάπνισμα ερεθίζει και βλάπτει το λαιμό και τους πνεύμονες και μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα του κρυολογήματος – τα οποία ήδη περιλαμβάνουν πονόλαιμο και βήχα. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και με το παθητικό κάπνισμα.

Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι η αντίσταση στους ιούς μπορεί να κατασταλεί στους καπνιστές, καθιστώντας τους λιγότερο ανθεκτικούς σε μολύνσεις.

4. Χρησιμοποιήστε αντικείμενα μιας χρήσης εάν ένα μέλος της οικογένειας έχει μολυνθεί

Χρησιμοποιήστε τα δικά σας πιάτα, κύπελλα και σκεύη μιας χρήσης και ύστερα πετάξτε τα, εάν έχετε κρυώσει. Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο εάν υπάρχουν παιδιά στο σπίτι, τα οποία μπορεί να επιχειρήσουν να βγάλουν φαγητό από πιάτα ή να πιούν από ποτήρια άλλων.

5. Διατηρείτε τις οικιακές επιφάνειες καθαρές

Καθαρίζετε συχνά όλες τις επιφάνειες του σπιτιού για να παραμένουν καθαρές από μικρόβια. Οι ιοί από κάποιο μολυσμένο άτομο μπορούν να επιβιώσουν στις επιφάνειες για αρκετές ώρες.

Δώστε προσοχή στις περιοχές που αγγίζετε πιο συχνά και χρησιμοποιήστε σαπούνι και νερό, χλωρίνη ή απολυμαντικά καθαριστικά για να σκουπίσετε πόμολα πόρτας, πληκτρολόγια, τηλέφωνα, τηλεχειριστήρια, γραφεία, παιχνίδια, πάγκους, λαβές βρύσης και συρτάρια.

6. Πλένετε τα παιχνίδια των παιδιών σας

Τα παιδιά έχουν τετραπλάσιες πιθανότητες να κρυώσουν σε σύγκριση με τους ενήλικες και συχνά ο ιός του κοινού κρυολογήματος μεταδίδεται μέσω της επαφής με τα παιχνίδια. Όταν καθαρίζετε όλες τις επιφάνειες του σπιτιού, θυμηθείτε να καθαρίζετε και τα παιχνίδια του παιδιού σας.

7. Χρησιμοποιήστε χαρτοπετσέτες

Οι υφασμάτινες πετσέτες κουζίνας μπορούν να «κρατήσουν» ιούς πάνω τους, αρκετές ώρες μετά τη στιγμή που κάποιο μολυσμένο άτομο τις άγγιξε, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τις επιφάνειες. Για να αποφύγετε τη μόλυνση, χρησιμοποιήστε χαρτοπετσέτες για να καθαρίσετε την κουζίνα και να στεγνώσετε τα χέρια σας μετά το πλύσιμο.

8. Πετάξτε τα χαρτομάντιλα μετά τη χρήση

Πιθανότατα θα χρησιμοποιήσετε πολλά χαρτομάντιλα εάν έχετε κρυώσει, αλλά φροντίστε να τα πετάτε μετά από κάθε χρήση.

Ακόμη και ένα μικρό φτέρνισμα σε χαρτομάντιλο θα «φιλοξενήσει» τον ιό για ώρες και αν τοποθετηθεί σε τραπέζι ή πάγκο, θα μολύνει την επιφάνεια.

9. Διατηρήστε έναν υγιεινό τρόπο ζωής

Είναι σημαντικό να είστε πάντα υγιείς, έτσι ώστε αν κρυώσετε, το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού σας να είναι ισχυρό και να μπορεί να καταπολεμήσει τη μόλυνση.

Να έχετε μια ισορροπημένη διατροφή με πολλά φρούτα και λαχανικά, να ασκείστε τακτικά και να κοιμάστε αρκετά.

10. Ελέγξτε το άγχος

Όταν βιώνουμε στρες, απελευθερώνουμε μια ορμόνη με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, που ονομάζεται κορτιζόλη.

Το χρόνιο στρες προκαλεί υπερπαραγωγή αυτής της ορμόνης, και ο οργανισμός με τη σειρά του «συνηθίζει» την ορμόνη αυτή. Το ανοσοποιητικό σύστημα στη συνέχεια γίνεται ανθεκτικό στην κορτιζόλη.

Μελέτες απέδειξαν πως όταν ένα άτομο με χρόνιο στρες εκτίθεται στον ιό του κοινού κρυολογήματος, ο οποίος προκαλεί φλεγμονή, ο οργανισμός του αντιστέκεται λιγότερο, επειδή η φυσική του αντιφλεγμονώδης απόκριση δεν λειτουργεί όπως θα έπρεπε.

Πηγή: emedicinehealth.com/iatropedia.gr