29 Μαρτίου, 2024

Κηδεία τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου: Η ανακοίνωση της οικογένειας για την εξόδιο ακολουθία και την ταφή

 Με ανακοίνωσή της η οικογένεια του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου ενημέρωσε για το τελετουργικό της εξοδίου ακολουθίας και της ταφής του:

«Η εξόδιος ακολουθία του Βασιλέως Κωνσταντίνου θα τελεστεί στις 12.00μμ, την Δευτέρα 16 Ιανουαρίου, στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών. Θα ακολουθήσει η ταφή στο Τατόι.

Από τις 06.00πμ έως τις 10.30πμ προ της τελετής, η σoρός θα βρίσκεται στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου.

Το επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. για την κηδεία του

Δρακόντεια αναμένονται να είναι τα μέτρα ασφαλείας για την κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου την ερχόμενη Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2023. Οι συσκέψεις στο Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. είναι συνεχείς προκειμένου να οριστικοποιηθεί το επιχειρησιακό σχέδιο, καθώς εξετάζονται διάφορες παράμετροι, όπως ποιοι ξένοι επίσημοι θα έρθουν στην Ελλάδα και πότε.

Μεταξύ άλλων, αναμένεται να οριστικοποιηθεί ο αριθμός των αστυνομικών που θα διατεθούν. Στην εφαρμογή των μέτρων που θα ληφθούν θα συμμετέχουν αρκετές υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ.. Θα χρησιμοποιηθούν ελεύθεροι σκοπευτές, στελέχη της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, της υπηρεσίας προστασίας επισήμων, της κρατικής Ασφάλειας, πολλά περιπολικά και δικυκλιστές της Ομάδας ΔΙΑΣ και της τροχαίας. Επίσης, θα χρησιμοποιηθούν ειδικά εκπαιδευμένοι σκύλοι, ενώ εικόνα στο κέντρο επιχειρήσεων της ΓΑΔΑ θα στέλνουν drones και ελικόπτερα. Αναμένεται να ανακοινωθούν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, με στόχο όμως να είναι σύντομες και να μην κλείσει το κέντρο της Αθήνας, προκαλώντας χάος στους δρόμους.

Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στην διαδρομή που θα ακολουθήσει η αυτοκινητοπομπή από την Μητρόπολη Αθηνών, όπου θα τελεστεί η εξόδιος ακολουθία για τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο, μέχρι το Τατόι, όπου θα γίνει η ταφή.  Ακόμα δεν έχει «κλειδώσει» το δρομολόγιο, ωστόσο το πιθανότερο είναι από την Μητρόπολη η αυτοκινητοπομπή να κατευθυνθεί προς τον Κηφισό, να συνεχίσει στην Εθνική Οδό και να φτάσει στο Τατόι, όπου τις τελευταίες ώρες οι προετοιμασίες είναι πυρετώδεις.

Σε κάθε περίπτωση, όπως έγραψε από χθες το enikos.gr, τα μέτρα ασφαλείας της Αστυνομίας θα είναι αντίστοιχα με αυτά που λαμβάνονται όταν φτάνουν στη χώρα μας αρχηγοί κρατών και θα αναπτυχθούν σε δύο επίπεδα.

Το πρώτο επίπεδο αφορά στην προστασία των επισήμων, που αναμένεται να αφιχθούν στην Ελλάδα προκειμένου να παραστούν στην κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου.

Το δεύτερο επίπεδο σχετίζεται με την αποτροπή τυχόν επεισοδίων είτε στη Μητρόπολη είτε στο Τατόι. Κι αυτό γιατί υπάρχει ο φόβος να υπάρξουν συγκεντρώσεις και προκληθούν εντάσεις.

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, υπάρχει πρόβλεψη από την ΕΛ.ΑΣ να φυλάσσεται το μνήμα, για να αποτραπεί το ενδεχόμενο βεβήλωσης.

Το Σάββατο το μεσημέρι, στις 12, θα πραγματοποιηθεί ακόμη μια κρίσιμη σύσκεψη στο Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., καθώς εκτιμάται ότι τότε θα είναι έτοιμη και η τελική λίστα με τους επισήμους που θα παραστούν στην εξόδιο ακολουθία και την ταφή.

Μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινωθεί ποιοι επίσημοι πρόκειται να αφιχθούν στη χώρα. Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. βρίσκονται τα τελευταία 24ωρα σε επαφή με τις πρεσβείες της Μεγάλης Βρετανίας, της Νορβηγίας και της Δανίας, προκειμένου έως το Σάββατο να έχουν σαφείς απαντήσεις.

Οι πληροφορίες για τους επισήμους

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες περίπου 200 άτομα θα μπορέσουν να βρεθούν εντός της Μητρόπολης λόγω και των μέτρων που ισχύουν για τον κορονοϊό.

Την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσουν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Παναγιώτης Πικραμμένος και η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη ενώ προεξοφλείται ότι θα παρευρεθούν και πρόσωπα από την εγχώρια πολιτική σκηνή. Το «πράσινο φως» έχουν πάρει οι «γαλάζιοι» βουλευτές που θέλουν να πάνε στην κηδεία.

Όσον αφορά στους προσκεκλημένους από τους βασιλικούς οίκους της Ευρώπης, τα Μέσα Ενημέρωσης της Ισπανίας επιβεβαίωσαν ότι εκτός από την βασιλομήτορα Σοφία της Ισπανίας και την Ειρήνη, τις δύο αδελφές του τέως βασιλιά που βρίσκονται ήδη στην Ελλάδα, το «παρών» στην κηδεία θα δώσει όλη η βασιλική οικογένεια: ο βασιλιάς Φελίπε και η σύζυγός του Λετίθια, οι δύο αδελφές του, πριγκίπισσες Έλενα και Κριστίνα, αλλά και ο επίτιμος βασιλιάς Χουάν Κάρλος, ο οποίος διαμένει τα τελευταία χρόνια στο Άμπου Ντάμπι.

Όσον αφορά στην εκπροσώπηση του βρετανικού βασιλικού οίκου, το τοπίο δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει, παρότι γνωρίζουμε ότι για λόγους πρωτοκόλλου δεν θα δώσει το «παρών» ο βασιλιάς Κάρολος.

Ανοιχτό είναι ωστόσο το ενδεχόμενο την οικογένειά του να εκπροσωπήσει ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου, πρίγκιπας Ουίλιαμ, ενώ αυξημένες πιθανότητες να παρευρεθούν έχουν επίσης και τα αδέλφια του Καρόλου, πριγκίπισσα Άννα και Έντουαρντ, κόμης του Ουέσεξ.

Η βασιλική οικογένεια της Δανίας, από όπου προέρχεται η σύζυγος του Κωνσταντίνου, Άννα Μαρία, όλα δείχνουν ότι θα εκπροσωπηθεί από την ίδια τη βασίλισσα Μαργκρέτε, ενώ σε κάθε περίπτωση στην Αθήνα θα βρεθεί ο διάδοχος πρίγκιπας Φρειδερίκος.

Εκπροσώπους αναμένεται να στείλουν επίσης οι ενεργοί βασιλικοί οίκοι της Σουηδίας, της Νορβηγίας, του Βελγίου και οι πρώην οίκοι των χωρών των Βαλκανίων, ενώ από το Λουξεμβούργο αναμένεται να έρθει στην Ελλάδα ο μέγας δούκας της χώρας Χένρι.

πηγή: enikos.gr