26 Απριλίου, 2024

Κηδεία τέως βασιλιά Κωνσταντίνου: Αναπαύεται δίπλα στους προγόνους του στο Τατόι

Κηδεύτηκε λίγο μετά τις 4 το απόγευμα της Δευτέρας 16 Ιανουαρίου στο Τατόι ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος, υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας

Στην τελευταία του κατοικία οδηγήθηκε λίγο πριν τις 16:00 ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος.

Ο ενταφιασμός έγινε δίπλα στους τάφους των προγόνων του, όπως, εξάλλου, επιθυμούσε ο ίδιος.

Σημειώνεται πως ύστερα από αίτημα της οικογένειας δεν θα μεταδοθούν πλάνα από την ταφή.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, θα ακολουθήσει γεύμα με την βασιλική οικογένεια και τους υψηλούς προσκεκλημένους στη μνήμη του τέως βασιλιά.

Νωρίτερα, τελέστηκε τρισάγιο στο κοιμητήριο του ναού της Αναστάσεως, παρουσία πλήθους κόσμου και υψηλών προσκεκλημένων.

Όση ώρα πραγματοποιείτο το τρισάγιο, η οικογένεια του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου προχώρησε σε μια συμβολική κίνηση και γονάτισε μπροστά από το φέρετρό του.

Την ώρα της εξόδου του φερέτρου από το ναό του κοιμητηρίου της Ανάστασης, ο κόσμος φώναξε «Αθάνατος» και έψαλε τον εθνικό ύμνο ενώ κάποιοι φώναξαν ρυθμικά το όνομα του Παύλου.

Οι τρεις γιοι του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, Παύλος, Νικόλαος και Φίλιππος, καθώς και τα εγγόνια του, κουβάλησαν το φέρετρό του από τον χώρο που σταμάτησε η αυτοκινητοπομπή στο Τατόι μέχρι και τον ναό της Αναστάσεως.

 Μόλις τοποθέτησαν το φέρετρο μέσα στην εκκλησία, η οικογένεια του τέως βασιλιά κάλυψε το φέρετρο με τον θυρεό της και άφησαν ξανά επάνω τα παράσημά του και το στεφάνι-αφιέρωμα της συζύγου του, Άννας Μαρίας.

Αμέσως μετά το τέλος της εξοδίου ακολουθίας, ξεκίνησε η αυτοκινητοπομπή προς το Τατόι, ακολουθούμενη από την οικογένειά του αλλά και τους προσκεκλημένους βασιλείς και πρίγκιπες της Ευρώπης, όπου ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος θα οδηγηθεί στην τελευταία του κατοικία, δίπλα στους τάφους των προγόνων του.

Η κηδεία όπως την κατέγραψε ο Independent:

Νωρίτερα, με χειροκροτήματα και τραγουδώντας τον εθνικό ύμνο, αποχαιρέτησαν οι συγκεντρωμένοι έξω από τη Μητρόπολη τον τέως βασιλιά, ενώ το φέρετρο με τη σορό του τοποθετούνταν στη νεκροφόρα.

 Πέρασε μπροστά από το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, τη Βασιλίσσης Σοφίας και ακολούθως κατέβηκε στη Μιχαλακοπούλου και μέσω της Περιφερειακής Υμηττού, της Αττικής Οδού και της Εθνικής οδηγείται στο Τατόι. 

Κατά τη διάρκεια της αυτοκινητοπομπής, μοτοσικλετιστές και περιπολικά της Αστυνομίας προχώρησαν σε έλεγχο της διέλευσης, ενώ ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ. ακολούθησε την πομπή, δίνοντας εικόνα στο κέντρο επιχειρήσεων της Ελληνικής Αστυνομίας.

Επικήδειος Παύλου: «Δεν είναι αυτό το τέλος, πατέρα»

Έναν συγκινητικό επικήδειο εκφώνησε ο γιος του Κωνσταντίνου, Παύλος: «Θα ζεις πάντα στη σκέψη και την καρδιά μας, όπως συμβαίνει σε κάθε ελληνική οικογένεια όταν χάνει κάτι πολύτιμο», σημείωσε.

«Δεν είναι αυτό το τέλος πατέρα, θα ζεις πάντα στη σκέψη και στην καρδιά μας. Στερήθηκες πολύ νέος τον πατέρα σου, τον αείμνηστο βασιλέα Παύλο, τίμησες όμως την παρακαταθήκη του και ανέλαβες τις ευθύνες του διαδόχου του ελληνικού θρόνου, που παρέλαβες το ξίφος του αξιωματικού των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδας», είπε μεταξύ άλλων. 

 Στη συνέχεια μίλησε για στιγμές της ζωής του, μεταξύ των οποίων η κατάκτηση του χρυσού Ολυμπιακού Μεταλλίου το 1960 αλλά και η επιρροή που άσκησε για την ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων από την Αθήνα το 2004.

Ο πρωτότοκος γιος του τέως βασιλιά ανέγνωσε τον επικήδειο και στην αγγλική γλώσσα αμέσως μετά, ενώ εμφανώς συγκινημένη τον άκουγε η μητέρα του, Άννα-Μαρία. Κατά την έξοδο της σορού από τον ναό, οι συγκεντρωμένοι έψαλλαν τον εθνικό ύμνο.

Παρόντες ήταν νυν και πρώην βασιλείς, μεταξύ των οποίων η βασιλομήτωρ της Ισπανίας και αδερφή του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, Σοφία, με τον σύζυγό της, τέως βασιλιά, Χουάν Κάρλος, όπως και η άλλη αδελφή του εκλιπόντος, Ειρήνη. Τους εν ενεργεία βασιλείς υποδέχθηκε στην είσοδο του Ναού ο πρωτότοκος γιος του τέως βασιλιά, Παύλος. Τελευταία, βάσει του πρωτοκόλλου, προσήλθε η σύζυγος του τέως βασιλιά, ‘Αννα – Μαρία.

 Την κυβέρνηση εκπροσωπούν ο αντιπρόεδρος Παναγιώτης Πικραμμένος και η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. Παρών επίσης, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρος Καπράλος.

Από τα ξημερώματα της Δευτέρας πλήθος κόσμου συνέρρεε στον Ιερό ναό Μητροπόλεως Αθηνών για να προσκυνήσει τη σορό του Τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου. Άνθρωποι από κάθε γωνιά της Ελλάδας, κρατώντας ελληνικές σημαίες στα χέρια τους, περιμέναν υπομονετικά στην ουρά μέχρι και 3 ώρες για να αποδώσουν τιμές στον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο. Εικάζεται ότι στο σημείο συγκεντρωθήκαν περίπου 7.000 άτομα.  Ο κόσμος που συγκεντρώθηκε έκανε την οικογένεια να παρατείνει για λίγη ώρα ( και συγκεκριμένα για μισή ώρα) το λαϊκό προσκύνημα και έτσι η εξόδιο ακολουθία ξεκίνησε στις 12:23.

madata.gr