15 Απριλίου, 2024

Καιρός: Οι περιοχές που θα βρεθούν στο «μάτι» της κακοκαιρίας (χάρτης)

Συναγερμός έχει σημάνει ενόψει της νέας κακοκαιρίας που αναμένεται να σαρώσει τις περισσότερες περιοχές της χώρας από αργά το απόγευμα της Παρασκευής (3/11) έως και το μεσημέρι της Κυριακής (5/11).

Ήδη το σκηνικό του καιρού έχει αρχίσει να αλλάζει από σήμερα, με τη Δυτική Ελλάδα να πλήττεται από έντονες βροχοπτώσεις. Το Σάββατο θα υπάρξει επιδείνωση, με τα φαινόμενα να είναι ισχυρά. Οι βροχές και οι καταιγίδες θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και κεραυνούς, ενώ ορατός είναι και ο κίνδυνος για πλημμυρικά φαινόμενα.

Ο Γιάννης Καλλιάνος καταγράφει σε ανάρτησή του τις περιοχές, που είναι υψηλού κινδύνου. Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο, τα Επτάνησα, η Ήπειρος, η Δυτική Θεσσαλία, η Δυτική Στερεά, η Κεντροδυτική Πελοπόννησος, η Ανατολική Μακεδονία, η Θράκη και το Βορειοανατολικό Αιγαίο θα δεχθούν κατά πάσα πιθανότητα τον μεγαλύτερο όγκο νερού.

«Είναι εκείνες οι περιοχές που οι βροχές και οι καταιγίδες θα έχουν μεγάλη ένταση (και πιθανότατα και διάρκεια) και που υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για πλημμυρικά φαινόμενα. Η κεραυνική δραστηριότητα σε αυτά τα τμήματα θα είναι πολύ μεγάλη και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή από όλους τους κατοίκους», εξηγεί ο κ. Καλλιάνος.

Επίσης, στην Κεντρική Θεσσαλία, τη Δυτική Μακεδονία και τη Κεντρικη Μακεδονία θα εκδηλωθούν ισχυρές βροχές και καταιγίδες αλλά ο όγκος νερού που θα πέσει θα είναι κατά πάσα πιθανότητα μικρότερος από τις περιοχές της προηγούμενης κατηγορίας. «Και σε αυτά τα τμήματα υπάρχει κίνδυνος τοπικών πλημμυρικών φαινομένων», επισημαίνει ο μετεωρολόγος.

Η διάρκεια της κακοκαιρίας θα είναι 24 ώρες και ο κρατικός μηχανισμός ενδέχεται να δοκιμαστεί.
Παράλληλα, σημειώνει ότι η Ανατολική Πελοπόννησος, η Κεντρική και Ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), η Εύβοια, οι Σποράδες και η Νοτιοανατολική Θεσσαλία είναι εκείνες οι περιοχές που πιθανότατα τα φαινόμενα των βροχοπτώσεων θα είναι πιο ήπια αλλά που και εκεί θα εκδηλωθούν τοπικές καταιγίδες.

«Η πιθανότητα σε αυτές τις περιοχές να σημειωθούν πλημμυρικά φαινόμενα είναι σαφέστατα πιο μικρή σε σχέση με τις δύο παραπάνω κατηγορίες. Ωστόσο και σε αυτά τα τμήματα, υπάρχει η μικρή έως μεσαία πιθανότητα (30-40%) να δημιουργηθούν προβλήματα σε τοπικό επίπεδο», υπογραμμίζει.

Αναλυτικά η ανάρτηση του Γιάννη Καλλιάνου

Νεότερα για την κακοκαιρία του Σαββάτου :
Στο εσωτερικό της κόκκινης καμπύλης βρίσκονται οι περιοχές «Υψηλού Κινδύνου». Αυτό σημαίνει ότι κατά τη διάρκεια του Σαββάτου, σε αυτές τις περιοχές, υπάρχει πολύ αυξημένη πιθανότητα να εκδηλωθούν ισχυρές βροχές, καταιγίδες ή και χαλαζοπτώσεις που δύναται να δημιουργήσουν προβλήματα.

Περιοχές με το εικονίδιο «SOS» :

Επτάνησα, Ήπειρος, Δυτική Θεσσαλία, Δυτική Στερεά, Κεντροδυτική Πελοπόννησος, Ανατολική Μακεδονία, Θράκη και Βορειοανατολικό Αιγαίο. Είναι τα τμήματα εκείνα που θα δεχθούν κατά πάσα πιθανότητα τον μεγαλύτερο όγκο νερού, είναι εκείνες οι περιοχές που οι βροχές και οι καταιγίδες θα έχουν μεγάλη ένταση (και πιθανότατα και διάρκεια) και που υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για πλημμυρικά φαινόμενα. Η κεραυνική δραστηριότητα σε αυτά τα τμήματα θα είναι πολύ μεγάλη και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή από όλους τους κατοίκους. Οι δείκτες αστάθειας προμηνύουν τοπικά επικίνδυνες βροχοπτώσεις.

Περιοχές με το εικονίδιο «κίτρινο τρίγωνο με θαυμαστικό»:
Κεντρική Θεσσαλία, Δυτική Μακεδονία, Κεντρικη Μακεδονία. Είναι εκείνες οι περιοχές που επίσης θα εκδηλωθούν ισχυρές βροχές και καταιγίδες αλλά που ο όγκος νερού που θα πέσει θα είναι κατά πάσα πιθανότητα μικρότερος από τις περιοχές της προηγούμενης κατηγορίας. Και σε αυτά τα τμήματα υπάρχει κίνδυνος τοπικών πλημμυρικών φαινομένων.

Περιοχές με το εικονίδιο «σύννεφο και κεραυνός» :

Ανατολική Πελοπόννησος, Κεντρική και Ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), Εύβοια, Σποράδες, Νοτιοανατολική Θεσσαλία. Είναι εκείνες οι περιοχές που πιθανότατα τα φαινόμενα των βροχοπτώσεων θα είναι πιο ήπια αλλά που και εκεί θα εκδηλωθούν τοπικές καταιγίδες. Η πιθανότητα σε αυτές τις περιοχές να σημειωθούν πλημμυρικά φαινόμενα είναι σαφέστατα πιο μικρή σε σχέση με τις δύο παραπάνω κατηγορίες. Ωστόσο και σε αυτά τα τμήματα, παρόλο που δεν βρίσκονται στις περιοχές «Υψηλού Κινδύνου», υπάρχει η μικρη έως μεσαία πιθανότητα (30-40%) να δημιουργηθούν προβλήματα σε τοπικό επίπεδο. Δεν χρειάζεται δηλαδή να επαναπαυθούμε σε αυτές τις περιοχές παρόλο που η δυναμική των φαινομένων θα είναι μικρότερη.
Η διάρκεια της κακοκαιρίας θα είναι 24 ώρες. Καλό θα ήταν να περιοριστούν οι μετακινήσεις κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των ισχυρών φαινομένων. Ο κρατικός μηχανισμός ενδέχεται να δοκιμαστεί.
Καλή σας ημέρα και θα είμαι πάντα δίπλα σας για να σας ενημερώνω έγκαιρα και έγκυρα.

Έκτακτο δελτίο καιρού από την ΕΜΥ
Η ΕΜΥ εξέδωσε το μεσημέρι της Πέμπτης (2/11) έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού. Όπως αναφέρεται σε αυτό, επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός στις περισσότερες περιοχές της χώρας από αργά το απόγευμα της Παρασκευής (3/11) έως και το μεσημέρι της Κυριακής (5/11) με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και μεγάλη συχνότητα κεραυνών, αρχικά στα βορειοδυτικά, βαθμιαία στα υπόλοιπα δυτικά, τα βόρεια με επέκταση των φαινομένων προς τα βορειοανατολικά ηπειρωτικά, το ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα. Οι άνεμοι στα πελάγη θα είναι ενισχυμένοι.

Πιο αναλυτικά:

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

Την Παρασκευή
α. Από αργά το απόγευμα στην περιοχή της Κέρκυρας-Παξών.
β. Από τις βραδινές ώρες στην Ήπειρο και κατά τη διάρκεια της νύχτας στη δυτική Στερεά.

ο Σάββατο
α. Από τις πρωινές ώρες στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά, τη δυτική Πελοπόννησο και τη δυτική Μακεδονία.
β. Από το μεσημέρι στην κεντρική Μακεδονία, την ανατολική Μακεδονία και την Θράκη καθώς και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου και πιθανόν πρόσκαιρα τη Θεσσαλία.
γ. τις βραδινές ώρες τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν στις περισσότερες περιοχές και θα περιοριστούν στη Θράκη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Την Κυριακή
α. Τις πρωινές ώρες στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Β. Άνεμοι νοτίων διευθύνσεων εντάσεως 7 με 8 και πιθανόν τοπικά 9 μποφόρ θα πνέουν στο Αιγαίο από τις πρωινές ώρες του Σαββάτου (04-11-23) μέχρι αργά το απόγευμα.

Πηγή: in.gr