21 Νοεμβρίου, 2024

«Κατάθλιψη μετά τις διακοπές»: Τα συμπτώματα και πώς θα τα διαχειριστείτε

 Η κατάθλιψη χτυπά και μετά την άδεια…

Η επιστροφή από τις καλοκαιρινές διακοπές δεν αποτελεί ευχάριστη… κατάσταση σχεδόν για όλους. Ωστόσο, για ορισμένους, αντιπροσωπεύει περισσότερα από απλά μια δυσάρεστη επιστροφή στην καθημερινή ρουτίνα.

Συνοδεύεται από έντονα συναισθήματα άγχους, απογοήτευσης, υπερέντασης και άρνησης. Αυτό το φαινόμενο είναι τόσο συνηθισμένο, που περιγράφεται διεθνώς με τον όρο «κατάθλιψη μετά τις διακοπές».

Ο όρος χρησιμοποιείται για να περιγράψει τη σειρά αρνητικών συναισθημάτων που εμφανίζονται μετά το τέλος των διακοπών και επηρεάζουν αρνητικά την καθημερινότητα.

Τα συνηθέστερα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

Θλίψη
Απογοήτευση / Ευερεθιστότητα
Στρες
Κόπωση
Ανησυχία
Δυσκολία στην εστίαση
Έλλειψη κινήτρου
Διαταραχές ύπνου
Οι ειδικοί στη ψυχική υγεία επισημαίνουν ότι, αν και αυτή η κατάσταση είναι πραγματική, έχει σημαντικές διαφορές από την κλινική κατάθλιψη και δεν αναγνωρίζεται επίσημα ως ψυχική διαταραχή.Αγορά βιταμινών και συμπληρωμάτων

Η διάρκεια αυτού του συνδρόμου είναι συνήθως περιορισμένη, κρατώντας μερικές ημέρες ή, σπανιότερα, μέχρι δύο ή τρεις εβδομάδες. Παρόλα αυτά, πολλοί παράγοντες επηρεάζουν τη συχνότητα και τη διάρκεια αυτού του συνδρόμου.
Advertisement

Ανάμεσα σε αυτούς τους παράγοντες περιλαμβάνονται:

Ποια συμπτώματα βιώνει το άτομο
Πόσο συναισθηματικά ευάλωτο είναι σε αρνητικά συναισθήματα
Η συνολική ικανοποίηση από την καθημερινή ζωή, συμπεριλαμβανομένων των επιπέδων ευτυχίας στην οικογένεια, την εργασία και τον κοινωνικό περίγυρο
Το επίπεδο άγχους που επικρατεί κατά τη διάρκεια της καθημερινότητας και η διαχείρισή του
Γεγονότα που συνέβησαν κατά τη διάρκεια των διακοπών
Σε περίπτωση που η «κατάθλιψη μετά τις διακοπές», διαρκεί περισσότερο από 2 εβδομάδες, συνιστάται η αναζήτηση επαγγελματικής βοήθειας, καθώς υπάρχει η πιθανότητα τα συμπτώματα να κρύβουν μια τυπική κατάθλιψη.

Το να αναχαιτίσουμε αυτό το συναίσθημα «κατάθλιψης» μπορεί να είναι πρόκληση, αλλά υπάρχουν κάποιες συμβουλές που μπορούν να βοηθήσουν:

Διακοπές στο τέλος της άδειας: Να προγραμματίσετε μια ή δύο μέρες ανάπαυσης πριν την επιστροφή στην καθημερινή ζωή. Αυτό μπορεί να διευκολύνει τη μετάβαση προς τη ρουτίνα.

Ρεαλιστικές προσδοκίες: Αναγνωρίστε ότι οι διακοπές δεν μπορούν να λύσουν όλα τα προβλήματα και να εξαλείψουν το στρες. Έχοντας ρεαλιστικές προσδοκίες, μπορεί να αποφευχθεί η απογοήτευση.

Εκτίμηση των στιγμών: Αξιοποιήστε τον χρόνο σας στις διακοπές για να χαλαρώσετε και να απολαύσετε την παρούσα στιγμή. Η συνειδητοποίηση των θετικών στιγμών μπορεί να βοηθήσει να αντιμετωπιστεί καλύτερα η επιστροφή.

Υπομονή: Τα αρνητικά συναισθήματα είναι προσωρινά. Η προσαρμογή στη ρουτίνα και η επιστροφή σε καθημερινές δραστηριότητες απαιτεί χρόνο.

Ευεξία: Αναγνωρίστε τη σημασία της φροντίδας του εαυτού σας. Φροντίστε για τη σωματική και ψυχική ευεξία σας, ακόμη και κατά τη διάρκεια της καθημερινής ρουτίνας.

Τέλος, αξίζει να θυμηθούμε ότι οι καλοκαιρινές διακοπές φέρνουν θετικά συναισθήματα και ανανέωση, παρά τα δυσάρεστα συναισθήματα που μπορεί να προκαλέσει η επιστροφή στην εργασία.Ειδήσεις Υγείας χωρίς δεσμεύσεις με στόχο την ενημέρωση και την παρουσίαση όλων των πλευρών του τομέα της Υγείας από έγκριτους επιστήμονες και δημοσιογράφους.

Πηγή: healthreport.gr