25 Απριλίου, 2024

Καταγγελίες μεταναστών για επίθεση στην Τουρκική μεθόριο

Αυξημένες είναι οι μεταναστευτικές ροές από την Τουρκία προς την Βόρεια Ελλάδα. Οι μετανάστες ακολουθούν τις σιδηροδρομικές γραμμές μέχρι και τα σύνορα με τη Βόρεια Μακεδονία για να μην χάσουν τον προσανατολισμό τους, σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του ΑΝΤ1 που μεταδόθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του σταθμού.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑΝΤ1, συνεργείο του οποίου  συνάντησε μία ομάδα μεταναστών κοντά στο Μικρόδασος Κιλκίς, οι μετανάστες κατήγγειλαν ότι κακοποιήθηκαν στην Τουρκική μεθόριο. «Πήραν πολλά λεφτά από μας. Είναι πολύ επικίνδυνα. Κάποιοι εκεί είναι τραυματισμένοι», δήλωσαν στην κάμερα.

Συγκλονιστικές είναι και οι μαρτυρίες σχετικά με την εκμετάλλευση που υφίστανται, από τα κυκλώματα διακινητών και τις συμμορίες ομοεθνών των μεταναστών. Στην είσοδο του χωριού Μικρόδασος η κάμερα του ΑΝΤ1, συνάντησε μια ομάδα μεταναστών, περίπου 10 ατόμων, τα οποία πέρασαν τα σύνορα από την Τουρκία στην Ελλάδα και τώρα προσπαθούν να περάσουν στη Βόρεια Μακεδονία. Οι μετανάστες κινούνται προς τα βόρεια σύνορα συνήθως σε ομάδες. Η σιδηροδρομική γραμμή είναι οδηγός για αυτούς.

Κάτοικοι της περιοχής δηλώνουν σχετικά με τη ροή των μεταναστών ότι περνούν «Από πέντε, δέκα, δεκαπέντε, αναλόγως τη ήμερα την ώρα. Εδώ κάτω στον Αξιό υπάρχει μια γέφυρα περπατάνε προσπαθούνε να μπούνε στα Σκόπια, δεν μπορούν και επιστρέφουν».

Οι συμμορίες εκμεταλλεύονται τους μετανάστες που κινούνται προς τα σύνορα, γνωρίζοντας ότι διαθέτουν χρήματα για το ταξίδι στην Ευρώπη και είτε τους ληστεύουν, είτε τους εξαπατούν, δήθεν ότι θα τους βοηθήσουν να βγουν από την Ελλάδα.

Συνολικά 7.700 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν περάσει στην Ελλάδα από την αρχή του χρόνου. Καθημερινά τον Αύγουστο γίνονται από 1000 έως και 1.700 αποτροπές εισόδου από τον Έβρο. Το Σάββατο μάλιστα συνελήφθησαν έξι διακινητές αλλοδαπών στη Βόρεια Ελλάδα, σε τέσσερις διαφορετικές περιπτώσεις.

madata.gr