19 Νοεμβρίου, 2024

Καταδίκη Χρυσής Αυγής: Ποιοι και για πόσα χρόνια θα φυλακιστούν. Τα απίστευτα ελαφρυντικά

Συνεχίζεται σήμερα στις 11 το πρωί για τρίτη ημέρα στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας η δίκη της Χρυσής Αυγής, η οποία πλησιάζει προς την ολοκλήρωσή της έπειτα από 5,5 χρόνια αποδεικτικής διαδικασίας.

Κατά τη σημερινή διαδικασία θα συνεχιστούν οι δευτερολογίες των συνηγόρων υπεράσπισης επί της εισαγγελικής πρότασης για τα ελαφρυντικά. Να θυμίσουμε ότι χθες η εισαγγελέας της έδρας Αδαμαντία Οικονόμου ζήτησε να μην αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό στους πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής που κρίθηκαν ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης (κακούργημα). Αντίθετα, η εισαγγελέας ζήτησε να αναγνωριστεί ελαφρυντικό μόνο σε όσους έχουν καταδικασθεί για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και αυτό υπό την προϋπόθεση ότι οι κατηγορούμενοι αυτοί δεν έχουν κριθεί ένοχοι και για άλλα κακουργήματα.

Επί της εισαγγελικής πρότασης θα αποφανθεί πάντως το δικαστήριο, το οποίο αφού ολοκληρωθούν οι δευτερολογίες των συνηγόρων υπεράσπισης θα αποσυρθεί σε διάσκεψη και κατόπιν θα ανακοινώσει την απόφασή του.

Η ετυμηγορία των δικαστών επί των ελαφρυντικών έχει μεγάλη σημασία. Και αυτό γιατί η αναγνώριση ελαφρυντικών συνεπάγεται μειωμένες ποινές για όσους κρίθηκαν ένοχοι. Αρκεί να αναφερθεί πως για το αδίκημα της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης (για το οποίο κρίθηκαν ένοχοι οι Νίκος Μιχαλολιάκος, Ηλίας Κασιδιάρης, Ιωάννης Λαγός, Γιώργος Γερμενής, Ηλίας Παναγιώταρος, Χρ. Παππάς και Αρτέμης Ματθαιόπουλος) το πλαίσιο της ποινής είναι από 5 μέχρι 15 έτη κάθειρξης. Αν όμως, αναγνωριστούν ελαφρυντικά, τότε οι προβλεπόμενες ποινές πέφτουν σημαντικά και κυμαίνονται από 2 μέχρι 8 έτη κάθειρξης. Αντιστοίχως, για όσους καταδικάσθηκαν για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση το πλαίσιο ποινής είναι από 5 έως 10 έτη κάθειρξη. Αν όμως αναγνωριστεί ελαφρυντικό οι ποινές ξεκινούν από 1 έτος και φτάνουν τα 5 έτη κάθειρξης. Σε ό,τι αφορά στο αδίκημα της ανθρωποκτονίας προβλέπονται ισόβια ενώ για τις απόπειρες ανθρωποκτονιών πολυετείς καθείρξεις.

Αιχμές συνήγορου Πολιτικής Αγωγής για εισαγγελέα και «ελαφρυντικά»

Στο κρίσιμο ζήτημα των ελαφρυντικών, παρέμβαση με αιχμές κατά της εισαγγελέως έκανε ο συνήγορος πολιτικής αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής, Κώστας Παπαδάκης, έξω από το Εφετείο.

Αναφερόμενος ο κ. Παπαδάκης στα ελαφρυντικά που διεκδικούν οι συνήγοροι υπεράσπισης δήλωσε: «Η ελαφρυντική περίσταση της μη τέλεσης αξιόποινων πράξεων που αναφέρεται στο άρθρο 187 παράγραφος 6 του παλιού Ποινικού Κώδικα που επικαλούνται οι υπερασπιστές, εφαρμόζεται όταν η μη τέλεση εγκληματικών πράξεων αφορά την εγκληματική οργάνωση και όχι όταν μια εγκληματική οργάνωση στην οποία έχει καταδικαστεί κάποιος για ένταξη, έχει τελέσει εγκληματικές πράξεις αλλά δεν έχει τελέσει ο ίδιος. Αυτό προκύπτει ευθέως, τόσο από την εισηγητική έκθεση του νόμου, όσο και από ένα βιβλίο, το σύγγραμμα «Ασφάλεια και Ελευθερία» του Ιωάννη Μανωλεδάκη, το οποίο έκαναν σημαία στις αγορεύσεις τους πριν οι συνήγοροι υπεράσπισης, αλλά τώρα το ξέχασαν, διότι αυτά τα οποία γράφει είναι αντίθετα με αυτά τα οποία υποστηρίζουν».

Ο κ. Παπαδάκης υποστήριξε ότι «τουλάχιστον η εισαγγελέας όφειλε να το έχει διαβάσει. Ο σκοπός για τον οποίο καθιερώθηκε αυτό το ελαφρυντικό, είναι ότι κάποιο μέλος εγκληματικής οργάνωσης που πράγματι είναι αδρανής και δεν έχει τελέσει αυτά που σχεδιάζει, να μπορεί να αντιμετωπίζεται επιεικέστερα. Όχι όμως κάποιος που βρίσκεται σε μια οργάνωση που έχει τελέσει εγκληματικές πράξεις, που αυτός το ξέρει και επειδή ο ίδιος δεν έχει συμμετάσχει στην τέλεση τους να παίρνει ελαφρυντικό».

ΚΚΕ: Παραδειγματική τιμωρία με ανώτατες ποινές

Ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας μετά την ανακοίνωση της καταδικαστικής απόφασης στη δήλωσή του σημείωσε πως το δικαστήριο, με βάση το πλήθος των αποδεικτικών στοιχείων, «καταδίκασε σήμερα ποινικά τους χρυσαυγίτες δολοφόνους», προσθέτοντας ότι «η καταδίκη αυτή πρέπει να συνοδευτεί με την παραδειγματική τιμωρία των ενόχων, που είναι η επιβολή ανώτατων ποινών και φυσικά να οδηγηθούν στη φυλακή».

Τρέχουν να τα μαζέψουν οι χρυσαυγίτες μετα την ιστορική απόφαση – κόλαφο που αναγνώρισε τη Χρυσή Αυγή ως εγκληματική οργάνωση. Αν και οι ίδιοι δε φάνηκαν στο δικαστήριο, ζήτησαν μέσω των δικηγορών τους ελαφρυντικά που θα ζήλευαν ακόμα και οι καλύτεροι κωμικοί.

Ξαφνικά οι σκληροί των ταγμάτων εφόδου έγιναν φιλόζωοι, μουσικόφιλοι και τίμια λαϊκά παιδιά της εργατικής τάξης. Τα ελαφρυντικά που ζήτησαν τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης θα προκαλούσαν γέλιο αν δεν είχαν χαθεί ανθρώπινες ζωές.

Το ελαφρυντικό του Μιχαλολιάκου η παραγωγή… έργου

Ο αρχηγός της οργάνωσης Νίκος Μιχαλολιάκος ανέφερε μέσω του δικηγόρου του ότι είχε παράξει.. έργο. Μάλιστα, ο συνήγορός του τόνισε ότι παρήγαγε κυρίως κοινοβουλευτικό έργο.

Άλλωστε, δεν έχανε ποτέ ευκαιρία να εκδηλώνει τον θαυμασμό του προς τον κοινοβουλευτισμό και τη δημοκρατία.

«Ο απώτερος στόχος είναι να κατακτήσουμε την εξουσία. Δεν υπαρχή άλλος έτσι. Το να πάρουμε την εξουσία ειναι να καταργήσουμε τη δημοκρατία δηλαδή. Κάπου λίγο πολύ δεν το κρύβω και προσωπικά», ανέφερε σε ομιλίες του.
Ο «παρεξηγημένος» Ηλίας Κασιδιάρης

Ο διευθυντής της εγκληματικής οργάνωσης Ηλίας Κασιδιάρης ζήτησε ελαφρυντικά γιατί είναι… «παρεξηγημένος».

Το 2011 στην Κρήτη παρεξηγήθηκε όταν απευθύνθηκε στους αστυνομικούς λέγοντάς τους «Θα έχεις εδώ πέρα νεκρούς, σου δίνω τον λόγο μου ότι θα έχεις. Με μένα μιλάτε, εγώ είμαι επικεφαλής. Όταν έρχονται τα οχήματα και τα σπάνε και σεις κάθεστε, είναι δυνατόν να κάνω εγώ εκδήλωση;», έλεγε.

Το ελαφρυντικό της Ζαρούλια

Η Ελένη Ζαρούλια ισχυρίστηκε ότι ο μόνος λόγος που διώχθηκε ήταν επειδή ειναι σύζυγος του Νίκου Μιχαλολιάκου. Δυστυχώς αν και ζούσαν κάτω από την ίδια στέγη, ο αρχηγός έκρυβε καλά την ύπαρξη των ταγμάτων εφόδου.
Εθελοντική αιμοδοσία, φιλοζωία και μουσικές ανησυχίες τα ελαφρυντικά των υπολοίπων

Ούτε ο Ηλίας Παναγιώταρος ήξερε κάτι για τα τάγματα εφόδου, επειδή ήταν απασχολημένος να κάνει 2000 ερωτήσεις στη βουλή κυρίως για τα ΑΜΕΑ, ενώ στα ελαφρυντικά προσέθεσε και το ότι ήταν εθελοντής αιμοδότης.

Αδικημένος και ο Γιάννης Λαγός, γιατί ήταν φιλόζωος και χριστιανός ορθόδοξος.

Φιλόζωος ήταν και ο Νίκος Μίχος, ο οποίος ζήτησε την επιείκεια των δικαστών επειδή παντρεύτηκε δύο φορές την ίδια γυναίκα, ενώ ο Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης.

Από την πλευρά του ο Γιώργος Γερμενής ζήτησε ελαφρυντικά γιατί παλιά ήταν ένας απλός ντελιβεράς και η δίκη σταμάτησε τη μουσική του καριέρα, ως «Καιάδα», αφού δε μπορούσε να κάνει tour στο εξωτερικό με το συγκρότημα του Naer Mataron και να τιμήσει και εκεί την Παναγία.

Τέλος, ελαφρυντικά ζήτησε και ο πρώην βουλευτής Αντώνης Γρέγος, επειδή έκανε δωρεές σε σωματεία και ήταν εθελοντής δασοπυροσβέστης.

 

 

madata.gr