8 Φεβρουαρίου, 2023

Καρέ – καρέ η προκλητική κίνηση των Τούρκων να εμβολίσουν το σκάφος του Λιμενικού

Στο κόκκινο έφτασε η ένταση μετά από παρενόχληση που δέχθηκε το πρωί σκάφος του Λιμενικού από τουρκική ακταιωρό.
Το ελληνικό σκάφος έσπευσε νοτιοανατολικά του Φαρμακονησίου, προκειμένου να αναγνωρίσει τρία τουρκικά αλιευτικά που ψάρευαν εντός ελληνικών χωρικών υδάτων.

Στο σημείο έφτασε τουρκική ακταιωρό που άρχισε να εκτελεί επικίνδυνους ελιγμούς με στόχο τον εμβολισμό του ελληνικού σκάφους.

«Το πλήρωμα του περιπολικού σκάφους ΛΣ-ΕΛΑΚΤ προέβη σε ρίψη προειδοποιητικών βολών σε ασφαλή τομέα και η τουρκική Ακταιωρός αποχώρησε από το σημείο κατευθυνόμενη ανατολικά προς τα τουρκικά παράλια», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Λιμενικό Σώμα.

Η ελληνική ακτοφυλακή παραμένει σε ετοιμότητα, καθώς το περιστατικό με την τουρκική ακταιωρό, είναι από τα πιο σοβαρά που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα στο Αιγαίο.

Τουρκικοί τηλεοπτικοί σταθμοί αναφέρθηκαν στο γεγονός παρουσιάζοντας βίντεο και χάρτες με το φερόμενο ως σημείο του συμβάντος, ισχυριζόμενα ότι αυτό, έγινε σε διεθνή ύδατα.

Πηγές του ελληνικού λιμενικού με τις οποίες επικοινώνησε το MEGA, έδωσαν το στίγμα του συμβάντος το οποίο βρίσκεται περίπου στα 3 ναυτικά μίλια από τις ακτές του Φαρμακονησίου, ξεκάθαρα εντός ελληνικών χωρικών υδάτων, κάτι που καταδεικνύει την πειρατική πρακτική της Άγκυρας.

Υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά
Οι τουρκικές προκλήσεις όμως συνεχίστηκαν και στον αέρα, μετά τις 95 παραβιάσεις και 6 σκληρές αερομαχίες και 4 υπερπτήσεις σε Οινούσσες και Παναγιά και την χθεσινοβραδινή υπερπτήση μη επανδρωμένου αεροσκάφους στην Κανδελιούσα. Οι Τούρκοι επανήλθαν και σήμερα στέλνοντας μαχητικά F-16 και μη επανδρωμένο να πετάξουν και πάλι πάνω από τις δύο νησίδες ανατολικά της Χίου.

Η Ουάσιγκτον μπροστά στην κλιμακούμενη προκλητικότητα της Άγκυρας έστειλε το δικό της μήνυμα

«Προτρέπουμε όλους τους συμμάχους μας να αποφύγουν τις απειλές και την προκλητική ρητορική που μόνο θα αυξήσουν την ένταση και δεν θα βοηθήσουν κανέναν», τόνισε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Σήμερα ο πρωθυπουργός θα βρεθεί για τον αγιασμό των υδάτων στη Γαύδο που έχει μπει και αυτή στο στόχαστρο της Τουρκίας, στέλνοντας μήνυμα αποφασιστικότητας απέναντι στον τουρκικό αναθεωρητισμό.

Κλιμακώνονται οι παραβιασεις
Τα στοιχεία δείχνουν την αύξηση της τουρκικής επιθετικότητας. Ενδεικτικά, για το 2023 μέχρι στιγμής έχουν σημειωθεί 228 παραβιάσεις εθνικού εναέριου χώρου, 10 υπερπτήσεις και 17 εμπλοκές.

Το 2022 οι παραβιάσεις εθνικού εναέριου χώρου ανέρχονταν σε 11234, οι υπερπτήσεις σε 234 και οι εμπλοκές σε 333, ενώ το 2021 είχαν σημειωθεί μόλις 2744 παραβιάσεις εθνικού εναέριου χώρου, 48 υπερπτήσεις και 145 εμπλοκές.

madata.gr