Η κινεζική κυβέρνηση έχει εκπονήσει ένα πρόγραμμα που ονομάζεται Healthy China 2030 το οποίο εστιάζει στη βελτίωση της υγείας των πολιτών και στη μείωση των θανάτων που σχετίζονται με τις διατροφικές συνήθειες.
Ένας τομέας στον οποίο η κυβέρνηση επιδιώκει βελτίωση, είναι η πρόσληψη αλατιού.
Σύμφωνα με νέα μελέτη, η μείωση της πρόσληψης αλατιού κατά μόλις 1 γραμμάριο την ημέρα θα μπορούσε να μειώσει κατά 9 εκατομμύρια τα καρδιακά επεισόδια και να σώσει 4 εκατομμύρια ζωές μέχρι το 2030.
Το αλάτι, γνωστό και ως χλωριούχο νάτριο, είναι απαραίτητο στοιχείο στη διατροφή. Υπάρχει φυσικά σε ορισμένα τρόφιμα, αλλά οι κατασκευαστές τροφίμων το χρησιμοποιούν ως πρόσθετο στα περισσότερα επεξεργασμένα τρόφιμα.
Το αλάτι είναι σημαντικό επειδή μεταξύ άλλων βοηθά στην εξισορρόπηση των υγρών στο σώμα.
Σύμφωνα με τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ, το ανθρώπινο σώμα χρειάζεται μια μικρή ποσότητα νατρίου για τη διατήρηση τη σωστής ισορροπίας νερού και μετάλλων.
Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες για τους Αμερικανούς, τα άτομα ηλικίας 14 ετών και πάνω, θα πρέπει να καταναλώνουν 2.300 mg νατρίου ημερησίως.
Η υπερβολική κατανάλωση αλατιού μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας όπως πέτρες στα νεφρά, υπέρταση και καρδιακές παθήσεις.
Η υπερβολική πρόσληψη αλατιού έχει συσχετισθεί με υπέρταση και αύξηση των καρδιαγγειακών παραγόντων κινδύνου που με τη σειρά τους οδηγούν σε αθηροσκλήρωση, καρδιακές παθήσεις και θάνατο.
Η επικεφαλής της μελέτης Δρ. Monique Tan από το Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου και οι συνεργάτες της, προσδιόρισαν την ποσότητα του αλατιού που πρέπει να περικόψουν οι άνθρωποι από τη διατροφή τους για να ωφελήσουν σημαντικά την υγεία τους.
Σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης, οι Κινέζοι καταναλώνουν περίπου 11 γραμμάρια αλατιού την ημέρα, ποσότητα διπλάσια από αυτή που συνιστά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Οι συγγραφείς αναφέρουν ότι τα καρδιαγγειακά νοσήματα ευθύνονται για το 40% των θανάτων στην Κίνα.
Το κλειδί για τους συγγραφείς ήταν η μοντελοποίηση δεδομένων που υποστήριζαν τη μείωση της συστολικής αρτηριακής πίεσης (της γνωστής ως «μεγάλης»).
Τα δεδομένα είναι σημαντικά επειδή η αυξημένη συστολική αρτηριακή πίεση σχετίζεται με αυξημένα καρδιακά συμβάντα και η υπερβολική πρόσληψη αλατιού μπορεί να την αυξήσει.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η μείωση της πρόσληψης αλατιού κατά 1 γραμμάριο της ημέρα, θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο για ισχαιμική καρδιακή νόσο κατά 4% και τον κίνδυνο εγκεφαλικού κατά 6%.
Οι συγγραφείς λένε ότι εάν οι άνθρωποι διατηρήσουν αυτή τη μείωση του ενός γραμμαρίου μέχρι το 2030, μπορούν να προληφθούν 9 εκατομμύρια περιστατικά καρδιαγγειακών παθήσεων. Εκτιμούν ότι από αυτά, τα τέσσερα εκατομμύρια κρούσματα θα ήταν θανατηφόρα, επομένως μια μείωση του αλατιού κατά 1 γραμμάριο θα μπορούσε να σώσει 4 εκατομμύρια ζωές στην Κίνα μέχρι το 2030.
Η μείωση της πρόσληψης αλατιού δεν μειώνει μόνο τις καρδιαγγειακές παθήσεις και τους θανάτους, αλλά βοηθά και στην μείωση της επιβάρυνσης που ασκείται στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης.
Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό BMJ Nutrition Prevention & Health.
Πηγή: onmed.gr
Περισσότερα Νέα Κατηγορίας...
Θεσσαλονίκη: “Εκτός Ύλης reloaded” στο θέατρο Αυλαία από σήμερα
Κλείνει από σήμερα για έναν μήνα το Δημοτικό Κολυμβητήριο Καλαμαριάς λόγω εργασιών συντήρησης
Θεσσαλονίκη: Εργασίες κοπής πρασίνου στο παράπλευρο οδικό δίκτυο της Περιφερειακής Οδού από την Δευτέρα